До суду направлено обвинувальний акт стосовно 4 учасників організованої злочинної групи, які за попередньою змовою заволоділи бюджетними коштами оборонного призначення на загальну суму — понад 19 млн грн. «33-й» дізнався: мо­ва йде про Калинівський арсенал (військова частина А1119), вибух на якому завдав державі до 22 млрд збитків. Командиром цієї частини був Микола Батюк, якого перевели на Вінниччину з Чернігівщини.

– Слідством встановлено, що у 2017 та 2019 роках двоє керівників різних підприємств, діючи за попередньою змовою у співучасті з військовими особами, заволоділи коштами однієї із військових частин, що дислокується на Вінниччині. Зокрема, у 2017 році директор організації завищував обсяги та вартість виконаних будівельних робіт. Тоді збитки держави від цих дій склали 3,2 млн грн. У 2019 році інший директор, продовжуючи злочинне заволодіння бюджетними коштами, привласнив майже 16 млн грн, що були отримані в якості передоплата за будівництво дорожнього покриття, яке підприємство не мало наміру виконувати.

Отримані державні кошти підозрювані легалізували через фізичних осіб-підприємців, діяльність яких згодом була призупинена. Для реалізації свого плану один із директорів приватного підприємства виготовляв та надавав до підпису командиру військової частини документи, в яких були зазначені відомості, що не відповідали дійсності, — заявили нам у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

У листопаді 2020 року до суду було направлено обвинувальний акт відносно полковника, командира військової частини, через недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України). Мова йде про Миколу Батюка.

Таким чином учасники організованої злочинної групи обвинувачуються: один із директорів підприємства — у співучасті в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою та в особливо великих розмірах, а також внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України). Інший директор підприємства та цивільна особа – у співучасті в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого організованою групою та в особливо великих розмірах, а також у співучасті у вчиненні організованою групою фінансової операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало відмиванню доходів (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України). Одна цивільна особа – у пособництві в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого організованою групою та в особливо великих розмірах, а також у співучасті у вчиненні організованою групою фінансової операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало відмиванню доходів (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі ТУ ДБР у місті Хмельницькому, процесуальне керівництво – Військова прокуратура Вінницького гарнізону, оперативний супровід — УСБУ у Він­ни­цькій області.

Сам Микола Батюк по­ки що нічого не коментує, але його друзі та колеги впевнені: звинувачення безпідставні.

– Чому ніхто не каже про досягнення та здобутки арсеналу на чолі з Миколою Батюком!? Проти цієї чесної та порядної людини зводять наклеп, бо комусь дуже кортить зайняти його місце. Якщо вже і судити, то тих під­приємців, які і надурили командира. Його справа – займатись військовими та службою.

Нагадаємо: три роки тому, 26 вересня, вибухнув найбільший склад боєприпасів в Україні — 48-й арсенал Міністерства оборони, розташований поблизу райцентру Калинівка. Ніхто не загинув. Основною версією щодо причини вибухів назвали диверсію. Через рік Калинівський районний суд оштрафував військового, який у день вибухів на складах боєприпасів неналежно виконував свої обов’язки. Начальник режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку отримав 2 465 грн. штрафу. Збитки від вибухів оцінили у більш як 22 млрд грн. Розірвалися 60 тис. тонн снарядів. Тоді евакуювали майже 30 тисяч жителів Калинівки та найближчих сіл.

Валентина Лісова