За інформацією Державного агентства лісових ресурсів України, минулого року було ліквідовано понад 2,5 тис лісових пожеж на площі понад 74,6 тис. га. Збитки від пожеж склали 19,1 млрд. грн. Знаючи, що пожежі краще запобігти, ніж боротися з загораннями лісу та їх наслідками, лісівники Вінниччини велику увагу приділяють охороні та захисту лісів від пожеж.

Лісова державна охорона ДП «Бершадський лісгосп» посилює готовність до попередження та знешкодження пожеж у лісових масивах під час пожежонебезпечного періоду. Також проводить роз’яснювальну роботу серед населення та організацій, нагадуючи основні протипожежні вимоги на території лісового фонду.

Лише один відсоток пожеж у природному середовищі виникає внаслідок прямих ударів блискавки, виверження вулканів, самозаймистості торфу, вугілля. Решта – наслідок людської необережності та недбалості, що несе пряму загрозу лісовим насадженням.

Хибна думка, що спалюванням сухої рослинності можна швидко навести лад на полях або на власних садибах, призводить до знищення родючого шару ґрунту та загибелі тварин і птахів. Люди, спалюючи суху траву або розводячи багаття, не розуміють, що вогонь швидко може стати неконтрольованим. Значна відкрита площа горіння та сильний вітер призводять до того, що невеличке багаття перетворюється на масштабну пожежу, а вогонь із полів, лугів може швидко перекидатися як на ліс, так і на будівлі та житлові споруди. Отже, порушення правил пожежної безпеки не тільки несе загрозу навколишньому середовищу, а й становить небезпеку для життя людей і тварин.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами правил пожежної безпеки в лісах, а також випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж. За лічені хвилини вогонь здатний знищити та пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиліттями!

Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!

Отже, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • – розведення багать у лісі;
  • – заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів;
  • – відвідування населенням хвойних насаджень при високій температурі навколишнього середовища;
  • – палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;
  • – залишати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом ганчір’я;
  • – заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
  • – експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;
  • – палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (в т. ч. проводити сільськогосподарські пали);

– звалювати та спалювати в лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи.

Не зайвим буде нагадати, що порушення вимог пожежної безпеки в лісах – злочин, за який відповідно до чинного законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема, розмір штрафу для громадян становить від 1530 грн. до 4590 грн.

Проте, перш ніж залишити недопалок чи запалити суху траву, пам’ятаймо не лише про загрозу штрафу. Ліс – це домівка для живих істот. Пожежі були і залишаються страшним лихом для всього живого. У вогні гинуть дерева, птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. Пожежа завдає величезної шкоди навіть тоді, коли вона поширюється лише по землі і не переходить на крони дерев.

Наш спільний обов’язок – шанобливо ставитися до природи. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ