– Ну, я на першому етапі вакцинуватись не буду — у мене є антитіла. І я що хочу сказати: якщо є достатній титр антитіл, то в першу хвилю можна й не йти. Це спершу повинні йти особи, у яких зовсім відсутні антитіла. Про це 1 березня і заявив міністр Максим Степанов. Вакцинуватися проти коронавірусного захворювання, ймовірно, доведеться раз на пів року, аби не допустити повторного поширення вірусу. І в перші дні після вакцинації треба трішки поберегтись, не ходити, тому що організм реагує і може бути уразливим. Не варто думати, що якщо ти сьогодні зробив щеплення, то завтра вже гуляти без маски. Ні, треба берегтись!

– Скажіть, будь ласка, про плюси й мінуси цієї вакцини.

– Розумієте, ну, казати про плюси і мінуси цієї вакцини, про яку ми практично нічого не знаємо… Тобто з тих джерел, що, скажімо так, відомо мені, ця вакцина третю фазу клінічних випробувань почала в лютому в Індії. Тобто основного показника цієї вакцини ніхто ще не озвучив: це її ефективність, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких та летальних… Ви знаєте, що, згідно з нашим законодавством, вакцина має бути більше 70 відсотків ефективності. Тобто ми чекаємо, що будуть якісь дані. Адже третя фаза — це вже безпосередня ефективність вакцини. Тобто я вам конкретно можу про цю вакцину сказати десь за тиждень, володіючи більшою інформацією.

– А чи відомо вже про побічні дії від цієї вакцини?

– В одеських медиків, які вакцинувалися від COVID-19 препаратом AstraZeneca індійського виробництва, зафіксували погіршення стану здоров’я — підвищення температури, слабкість та погіршення загального стану. Стосовно вінницьких медиків, то поки що такої інформації нема. Але я так розумію, що всі ці дані вони мають подавати до Міністерства охорони здоров’я, і звідти вже має надходити офіційна інформація. Я на місці теж контролюю процес вакцинації.

– Нині Вінниччина знову у лідерах за кількістю хворих на коронавірус. Чому так відбувається?

– Можливо, до нас зайшли вже мутуючі штами, які дуже агресивні. Крім того, люди розслабились, повернулись з Буковелю, школи були всі відкриті, розважальні заходи теж не скасовувались. Ресторани працюють, вже знову оголошення, що на 8 Березня корпоративи, усіх запрошують і для всіх відчинено. То ми жартуємо, що ми теж для вас відкриті, щоправда, не приведи Господи, бо це біда. Не хочеться, щоб дійшло до того, коли не буде де класти хворих.

Додам, що збільшилась кількість і летальних випадків, все більше молодих хворіють на Ковід, і досить важко. Є випадки, коли у віці 30-32 роки помирали від коронавірусу. Тут важко сказати, чому так стається. Але є тенденція, що часто це пацієнти з надмірною вагою, яка грає негативну роль при супутніх захворюваннях. Коли вже в Україні почнуть виявляти, які штами вірусу у нас тут циркулюють, ми тоді зможемо казати більш точно, який менш уразливий, який більше…

Віталіна Трудько