Як повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна, у четвер до кінця дня буде провакциновано 450 медиків. Від сьогодні вже працює 5 мобільних бригад із вакцинації. Із п’ятниці запускається ще 4 бригади, які пройшли відповідне навчання.

Як ми уже повідомляли, за словами Наталії Заболотної, вже вакцинувались 117 членів колективу СНІД-центру, який рішенням останньої сесії облради перейменований на Вінницький обласний центр інфекційних хвороб. Серед них і Ігор Матковський, керівник цього центру. Головний санітарний лікар Вінницької області  Лариса Мороз утрималась від вакцинації тому, що у неї після хвороби ще є антитіла в організмі.

А ось що повідомив директор КНП «ЦПМСД  № 3» Сергій Бельц:

– Із 250 медиків нашого підрозділу AstraZenec-ою виявили бажання вакцинуватись 40. В інших ще є антитіла після перенесеної хвороби, тому поступаємось першочерговим колегам.

Коли будемо вакцинуватись? Чекаємо бригаду, яка пройшла навчання саме щеплювати цією вакциною. Бо наші мобільні бригади пройшли навчання вакцинувати іншою вакциною – Pfizer. Адже вона мала першою зайти до нас. А наші бригади чекають надходження в область в Україну і область Pfizer, щоб вакцинувати своїх колег та інших. А зараз колеги, які пройшла  навчання по AstraZenec-і, вакцинують  і  наших 40 колег.

На сьогодні в Україні щеплено 9568 осіб. За добу – 2680 осіб.

Вакцинація AstraZenec-ою передбачає 2 етапи вакцинації з інтервалом у 28-30 днів.

Десь 70 відсотків медперсоналу поки що утримується від вакцинації. Тому прийнято рішення вакцинувати залишками відомих осіб країни, області для популяризації. Бо відкритий флакон, який не можна зберігати, передбачає одночасну вакцинацію 10 осіб.

Як зазначив у Вінниці міністр охорони здоров’я Максим Степанов, з осторогою до різних вакцин на перших етапах ставились і в інших країнах. Отож, чекаємо прориву громадської думки і свідомості. Бо показники захворювань, особливо у Вінницькій області, вражають.

Тетяна Редько