–  Бо всі ми відслідковуємо  7 показників, які можуть призвести до «червоної зони» – перш за все це рівень завантаження лікарень на 65% і більше… Та рівень захворюваності на 100 тисяч населення від 340 хворих і більше… Поки цього на Вінниччині не має.

Також у  рамках робочого візиту на Вінниччину Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов ознайомився із роботою КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1», зокрема відвідавши відділення для лікування хворих на COVID-19 та пункт щеплення, де наразі продовжується вакцинація медиків від коронавірусу.

Також Максим Степанов відвідав обласний клінічний Центр інфекційних хвороб, створений на базі КНП «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» та КНП «Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення Вінницької обласної ради». В обох закладах очільник МОЗ поспілкувався з медперсоналом та, в черговий раз, наголосив, що вакцинація наразі єдиний вихід у боротьбі із COVID-19. Подолання пандемії коронавірусу можливе лише за умови створення колективного імунітету, задля цього понад 60% населення має вакцинуватись від цієї небезпечної хвороби.

На завершення Максим Степанов ознайомився з роботою КНП «Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» та, спільно із Головою ОДА Сергієм Борзовим, провів брифінг за результатами візиту.

«Я сьогодні відвідав у м. Вінниці декілька лікарень. Почав свій візит з першої міської лікарні, де розгорнуто інфекційний «ковідний шпиталь», який з 12 березня 2020 року вже отримував перших хворих на COVID-19, – зазначив очільник МОЗ. – Ми зараз констатуємо, що багато хворих лікуються самостійно і до лікарні потрапляють вже на 14-й – 15-й день у важкому стані, після прийому, під час самолікування, досить серйозних «важких» ліків. Хворі самостійно проводять гормональну чи антибактеріальну терапію. Важко медикам після цього боротись за життя і здоров’я таких хворих».

Розповів Міністр і про процес вакцинації, з яким мав змогу ознайомитись на власні очі: «В першій лікарні поцікавився, як проходить процес вакцинації мобільними бригадами, поспілкувався з лікарями щодо бажання вакцинуватися. Наразі поширюється багато фейків, часто абсурдних, нібито медичні працівники проти вакцинації чи проти конкретної вакцини. У першій лікарні, згідно списків, готові вакцинуватися 67% медиків. Звісно, частина медпрацівників перехворіли на COVID-19 і на даний час мають захист, тож згодні вакцинуватися трохи пізніше».

Лікування перехворілих з постковідним синдромом теж немала проблема, на чому неодноразово наголосив Максим Степанов. Окрім того, він зауважив, що у Києві створена робоча група із провідних фахівців для лікування цих хворих.

Не оминув увагою високопосадовець і такий інфраструктурний проект як «Велике будівництво», в рамках якого держава постачає в такі медзаклади, як Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги обладнання: комп’ютерні томографи, ангіографи, МРТ-апарати тощо.

«Ми вибудовуємо сучасну, відмінну, якісну медицину. Вже закуплено 161 комп’ютерний томограф і майже всі доставили в регіони. Для довідки: станом на 1 січня 2020 року вся країна, разом з приватними, комунальними, державними закладами, мала 305 комп’ютерних томографів», – наголосив Максим Степанов.

В свою чергу, Сергій Борзов зазначив: «Ми проінспектували лікарні міста і обласні лікувальні заклади. Невтішна ситуація з ковідом, ми сьогодні вкотре маємо рекордну кількість виявлених випадків за добу, але завантаженість ліжок, обладнаних киснем, на сьогодні становить 62 %, тому ми готові приймати хворих і можу зазначити, що резерв в місті і в області ще є. В цілому, проект Президента України «Велике будівництво» триває і першу чергу даного будівництва ми готові ввести в експлуатацію до 1 квітня поточного року».

Коментуючи погіршення епідситуації на Вінниччині Максим Степанов зауважив: «Ситуація в області досить напружена, але поки що підстав для введення «червоного рівня» немає, як тільки вони з’являться – ніхто не буде затягувати з прийняттям  рішення».

Щодо запису на вакцинацію, міністр зазначив, що, в разі відсутності додатку «Дія», записатись на вакцинацію можна через портал на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua, а також зателефонувавши до єдиного контактного центру МОЗ 0(800)-60-20-19. Окрім того, можна звернутися до сімейного лікаря, який також може надати таку опцію.

«В Україні введено п’ять етапів вакцинації, в залежності від груп ризику, тобто ми розраховуємо, що вся кампанія по вакцинації повинна закінчитися до кінця цього року. Будемо намагатися це зробити раніше, приблизно в листопаді. Я вже вакцинувався публічно, вакциною AstraZeneka, почуваюся чудово. На коронавірус перехворів в листопаді минулого року, але зважаючи на ту «антивакцинальну вакханалію», що зараз розгортається в нашому суспільстві, прийняв рішення вакцинуватися. Людина, яка вакцинувалася, або взагалі не захворіє, або перехворіє у безсимптомний спосіб без наслідків для здоров’я. Я особисто дуже зацікавлений довести, що вакцина безпечна, ефективна і народ України потребує вакцинації», – зазначив Максим Степанов.

Щодо конфіденційності інформації про вакцини, міністр зазначив, що з провідними виробниками вакцин є певні конфіденційні умови, які діють не лише в Україні, а й по всьому світу. Жодна країна світу, до прикладу, не розголошує ціну, за якою вона закуповує вакцину. За словами міністра, нерозголошення стосується саме цієї інформації – певних умов контракту між державою Україна та виробниками вакцин.

Максим Степанов також зазначив, що держава шукатиме способи підняття заробітних плат медичним працівникам. Що стосується «ковідних доплат», міністр запевнив, що вони збережені в повному обсязі. Ті доплати, які були введені до 31 грудня, продовжено до 1 квітня, і їх потім буде продовжено і надалі.

Фото Сергія Хіміча