25 лютого перед міською радою Жмеринки зібрались десятки жителів Браїлова, які приїхали до депутатів міської ради, які зібрались на сесію.

Селяни обурені, що їхні земельні ділянки, які вони обробляють десятиліттями, хочуть виділити стороннім особам у приватні руки. Більш того, люди нарікали, що оформити землю на себе чомусь не можуть, тому впевнені, що тут не обій­шлось без корупції!

– Ми понад 30 років користувались земельними ділянками площею по 0,15-0,20 га. Вони були наділені нам Браїлівським цукрокомбінатом для городництва у районі очисних споруд колишнього цукрового заводу. За даними публічної кадастрової карти ми дізнались, що 9 лютого 2021 року до Державного земельного кадастру було внесено відомості щодо формування двох земельних ділянок з відповідними кадастровими номерами площею по 1, 7459 га кожна. Із метою подальшої передачі громадянам у власність за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, – заявили нам жителі Браїлова.

Як нам стало відомо, рішення про надання дозволу та складання проєктів відведення цих ділянок було прийнято Браїлівською селищною радою. Ними уже виготовлена технічна документація, яка має бути подана на затвердження на сесію Жмеринської міської ради. Ми довго обробляли ці ділянки та хочемо робити так надалі. Згідно із Земельним кодексом, громадяни, які добросовісно користуються земельною ділянкою протягом 15 років без документів, можуть звернутись до органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у приватну власність або надання у користування. Саме тому вважаємо, що рішення селищної ради прийнято без урахування наших інтересів.

На підтримку селян став і депутат від Браїлівського старостинського округу Андрій Войтюк.

– Дозвіл на розробку технічної документації даним двом невідомим особам був наданий колишньою Браїлівською селищною радою під керівництвом голови с/р В.Резедента. Проте колишні сели­щні депутати заявляють, що не пам’ятають, щоб таке рішення приймалося. Одним словом, у людей тихцем забирають городи без їх же погодження. Коли в селищі вже мало що залишилося, що можна поділити — у «діло» пішли людські городи? До міського голови потерпілі люди підготували клопотання, у якому виклали обставини, що склалися, та просили захистити їх же інтереси.

У свою чергу, голова Жмеринської ОТГ Анатолій Кушнір заявив, що жодного дерибану міською радою не має.

– Усі рішення по землі в
с. Браїлів приймали депутати Браїлівської селищної ради до того моменту, як Браїлів увійшов до складу Жмеринської територіальної громади.

Наразі Жмеринська міська рада не має повноважень скасовувати чи змінювати рішення Браїлівської селищної ради. Це компетенція відповідних правоохоронних служб згідно з чинним законодавством. Крім того, до Жмеринської міської ради не подавались будь-які документи по даних земельних ділянках для прийняття рішення та подальшого затвердження чи незатвердження депутатами. Потрібно також врахувати, що у кожного конфлікту є дві сторони.

Зрештою, після тривалої дискусії було прийнято рішення не затверджувати невідомим особам технічну документацію. Натомість створити профільну комісію та передбачити аудит ділянок, що в подальшому має унеможливити подібні спори та допоможе уникнути невдоволення серед людей. Пропозицію запровадити аудит земельних ділянок депутати міської ради підтримали голосуванням. Тож у подальшому процес виділення землі на території ОТГ має бути прозорим.

Віталіна Володимирова