Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу парафіян і визнав законним перехід релігійної громади з Московського патріархату до Православної церкви України.

А ще на початку листопада Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області визнав незаконним перехід релігійної громади Храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Жван до Православної церкви України, задовольнивши позов парафіянки Російської православної церкви. Вона заявила, що ніяких зборів не було, вона не погоджується на зміну підлеглості релігійної громади і таке рішення цілої громади насильно позбавляють її місця, де можна молитися і здійснювати свої релігійні потреби відповідно до її релігійних переконань та віросповідання. Отже, позбавляють здійснення права на свободу. Перша інстанція позов задовольнила і визнала незаконним рішення загальних зборів цілої громади. Парафіяни оскаржили його в апеляційному суді

За словами начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації Ігоря Салецького в апеляційній скарзі було викладено п’ять аргументів, частину з яких суд таки врахував.

– Наразі ми вже побачили позицію апеляційного суду у питанні зміни релігійної підлеглості громад. Незабаром своє слово скаже і Верховний суд України. Там вже на розгляді три касаційні скарги з інших областей України. – розповів Ігор Салецький — Процес переходу громад від Московського патріархату до Православної церкви України трохи пригальмувався через карантинні обмеження, утім процес все одно триває.

Детальніше в газеті “33-й канал”.

Ілона ВАЛЬТЕР