Тоді у Генштабі повідомили, що під час переміщення військовослужбовців на вогневих позиціях стався підрив на невстановленому вибуховому пристрої. Поранення, несумісні з життям,отримали троє військових: капітан Олександр Войтенко (1974 року народження), старший солдат В’ячеслав Олексієнко (1987 року народження) та старший солдат Дмитро Мироненко (1994 року народження).

Згодом з’ясувалось, що бійці проходили службу в 5-й батальйонно-тактичній групі 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, що дислокується у Гайсині. Президент Володимир Зеленський тоді дав доручення міністру оборони Андрію Тарану та головнокомандувачу Збройних сил України Руслану Хомчаку терміново прибути в зону проведення Операції об’єднаних сил для встановлення всіх обставин загибелі трьох українських військовослужбовців.

А днями стало відомо, що вже повідомили про підозру ексначальнику інженерної служби військової частини. Гайсинчанину інкримінують недбале ставлення до військової служби.

– Слідчими проведені невідкладні огляди місця події з залученням саперів, допитано понад 60 осіб, призначені та вивчені висновки 15 експертиз, серед яких військова, вибухотехнічна, судово-медична, імунологічні, балістичні, судово-біологічні. З урахуванням отриманих доказів вже повідомлено першу підозру, розслідування всіх обставин події триває, – розповіли нам подробиці у пресслужбі ДБР. – За даними досудового розслідування, 27-річний керівник інженерної служби військової частини достовірно знав про наявність необлікованих вибухонебезпечних предметів на асфальтованій дорозі на території відповідальності військової частини (поблизу населеного пункту Новолуганське Бахмутського району Донецької області).

Втім він не вжив належних заходів до позначення місцеперебування боєприпасів добре помітними знаками небезпеки, огородження та охорони небезпечної ділянки, а також її розмінування. Вранці 14 лютого 2021 року, під час переходу групи військових для несення служби до іншої позиції повз неогороджених та непозначених протитанкових мін, відбувся їх вибух. У результаті мінно-вибухової травми троє військовослужбовців-десантників загинули на місці. Таким чином, начальник інженерної служби військової частини, який після трагедії був звільнений, підозрюється у недбалому ставленні військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

У разі доведення вини йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років. Чи була це таки халатність це спланована диверсія – дізнаємось згодом.

Віталіна Володимирова