Справу щодо аварії біля «Карабаса» закриють через загибель двох Олександрів.

У суботу Вінниця прощалась із 20-річним Олександром Козловським — водієм білого «БМВ», який розбився вночі, 13-го березня, на Поділлі… Тоді пасажир позашляховика — 23-річний Олександр Іноземцев – загинув на місці аварії біля кафе «Карабас». А водій шість діб пробув у комі в реанімації і так з неї і не вийшов.

Олександр Козловський — наймолодший із чотирьох дітей відомого вінницького будівельника, власника фірми МУР Ігоря Козловського. 20-річний Олександр навчався у політеху та вже готував у фірмі батька свої перші будівельні проєкти…

Та всі плани і життя перекреслила аварія із його «БМВ», який тричі перекинувся на повороті біля «Карабаса» під час по­ліцейської погоні…

На жаль, удар був такої сили, що водій та пасажир цього авто загинули…

І 20-го березня на прощання із Козловським-наймолодшим у ритуальну агенцію «Реквієм» прийшли всі його однокласники та студентські друзі, велика рідня, близькі люди і колеги Ігоря Олексійовича, якого знають вся Вінниччина та Україна по багаторічній роботі в будівельній галузі.

– Сталась біда… Це страшно, коли батьки, брати і сестра стоять біля труни ще зовсім дитини — рідного сина і брата, — розповів друг сім’ї Козловських Віктор.

Той самий «БМВ», що розбився на Поділлі

– Про цю смертоносну аварію нині багато чого розказують у Вінниці. І багато є версій та неправди. Бо хтось, може, заздрив їм за те далеко не нове авто, за гарну дружну сім’ю, за успішних дітей та стількох друзів, які прийшли у важку хвилину підтримати цю прекрасну родину… Словами важко передати, що пережили за ці 6 діб батьки Олександра. Не було там мажорства, п’янки та перегонів із поліцією… Нещасний випадок і крига під колесами! Одна мить — і діти розбились… — продовжує він.

– Це правда, що у рідних загиблих є претензії до поліції, яка буцімто «заганяла їх, як кошенят»?

– Слідство все покаже і розкаже, але експертиза вже показала — вони були не п’яні та не доїхали до орендованої квартири другого Саші на Поділлі буквально 200 метрів. Для чого була ця погоня, коли патрульні бачили хлопців на «БМВ» біля «Макдональдса» в центрі та не з’ясували всі питання без перегонів… Для чого було влаштовувати ці гонки? Так само відомо, що нічний арешт із Саші було знято ще 10 діб до цієї ДТП… І він 100% не тікав через цю обставину, як багато хто описував. Але є ж фактор молодості, який не можна скидати із терезів у такій ситуації… Дуже жаль хлопців, які загинули в такі молоді роки. У одного Саші залишилась дружина, у іншого — кохана дівчина.

Два Олександри, яких забрала ДТП

– Батько Олександра — ваш друг – тиждень тому сказав нам, що це його провина і треба було сина більше контролювати… Бо Саші було лише 20.

– Всі батьки хочуть бачити своїх дітей дорослими, успішними і роблять для них все! Так у кожній родині, що найменшому із дітей — найбільше уваги… У Ігоря Козловського із дружиною четверо дітей — донька і було три сини… Всіх вивчили, всіх виховали людьми. Але найменшого Сашу, на жаль, не вберегли… Як і сина Олександра сім’я Іноземцевих. Це подвійна біда.

– Хто ж винен, на вашу думку, у цій ДТП і загибелі двох Олександрів?

– Думаю, це жахливий збіг обставин, якого можна і треба було б уникнути… Батьки нарікають на поліцію, яка доганяла хлопців. І їм серце крають страшні коментарі в соцмережах про їхніх дітей від людей, які геть не знали Олександрів… та всіх обставин автотрощі.. Так не можна… Ми всі — люди, ми всі помиляємось і маємо бути, перш за все, людьми, а не суддями над чужим горем. На жаль, дітей вже не повернеш… У день прощання із Сашком ми всі прийшли і підтримали Ігоря та його родину. І до всіх вінничан є лише одне прохання: просимо не робити із цієї трагедії сенсації. Бо це гіркий урок для всіх…

Водночас із приводу загибелі двох молодих людей у ДТП біля кафе «Карабас» 13 березня пресслужба поліції повідомила:

– Кримінальне провадження за фактом цієї ДТП буде закрите після дотримання всіх процесуальних моментів. Адже два учасники аварії, на жаль, загинули, — зазначила пресофіцер ГУНП Вінниччини Анна Олійник. — Щодо участі одного із молодих людей в розгляді справи в суді, то відповідне рішення має ухвалити вже суддя через його смерть під час ДТП…

Справа була порушена через стрілянину біля вінницького уні­вермагу. Тоді постраждав військово­­службовець вінницького гарнізону. Олександр мав свідчити в суді 23 березня як відповідач.

Ось що пишуть про цю смертельну ДТП читачі «33-го»:

– Не стало двох молодих хлопців… Питання, чи вміє твоя дитина себе поводити адекватно за кермом такого авто? Навіщо давати потужне «БМВ», щоб згодом носити квіти на могилу? Хай з Богом спочивають, але потрібно задуматись про те, як ми балуєм своїх діток… — розмірковує Олена.

– Все дуже сумно. Шкода. Але проблема значно глибша. Мабуть, закон має бути набагато суворішим і щодо видачі водійських прав, і щодо відповідальності в разі серйозних правопорушень. Бо ми говоримо про правову державу, а реальних дій по її побудові все менше, — вважає Олександр.

– Люди, що з вами? Це страшне горе. Хто з вас без гріха? Молоді хлопці зробили помилку, злякалися, втікали. В житті всяке буває. Скільки в судженнях злоби, що ви за люди!!! Співчуваю батькам і рідним, – вінничанка Ірина.

P.S. Уточнюємо, що в минулому номері газети на фото із Ігорем Козловським-батьком був син Олексій Козловський — старший брат Олександра.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ