Але депутати хоч і з’явилися у сесійній залі, але навіть не зареєструвалися. Конфлікт виник через порядковий номер сесії…

Депутати «Української стратегії Гройсмана», «Європейської солідарності» та «Батьківщини» вимагали зареєструвати сесію як 9-ту позачергову, а міський голова та решта депутатів — 8-ю.

– Восьма позачергова сесія була виїзною у селі Сокілець ще 5 березня, — заявили представники депутатської більшості, яку в Немирові охрестили, як «більшовики».

– Ви можете збиратися будь-де, хоч на Мальдівах. Але сесія міської ради має відповідати Закону України «Про місцеве самоврядування» та чинному регламенту роботи Немирівської міської ради. А зараз ви просто навмисно блокуєте усі ті добрі справи, які розпочали депутати минулого скликання, а отже, й розвиток Немирівської громади. Бо досі не сформований виконавчий комітет, на який покладається чимало важливих питань життєдіяльності громади, зокрема й надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які цього потребують. У міській раді 120 таких звернень, але немає виконкому і люди не можуть отримати допомогу на лікування. Депутати від БЮТ, «Солідарності» та «Стратегії Гройсмана» наполягають на кількісному складі виконкому 50, 60, 80 чоловік, що суперечить здоровому глузду. Якщо так буде продовжуватися й надалі, то в громаді настане колапс. Але вам це байдуже, тому що ви переслідуєте лише власні інтереси, — звернувся до присутніх у сесійній залі Віктор Качур.

З трибуни міський голова зробив заяву про незаконні, на його думку, схеми заволодіння землею та ухилення від сплати податків присутніми депутатами-фермерами:

– Які інтереси переслідує депутат від «Батьківщини» Андрій Пилипенко? Можливо, боїться, щоб ніхто не здогадався, яка кількість землі у нього в приватній власності? Щоб не здогадалися, що землю біля цегляного заводу, на яку претендували атовці, його дружина влітку продавала одному бізнесменові з Вінниці? Щоб ніхто не здогадався, що він за 25 тисяч доларів продав пів гектара сільськогосподарської землі, яку забрав в атовців? Там хоче ці пів гектара об’єднати із земельною ділянкою під шиномонтажем, який ще не введений в експлуатацію. Крім того, ухилявся від сплати пайової участі? Щоб ніхто не здогадався про 100 гектарів землі у приватній власності лише у Рубані? Щоб ніхто не здогадався про землі, якими він заволодів шляхом «міни» — обмінюючи одну сотку землі, вартістю буцімто 86 тис. грн., на майже 4 гектари чорнозему? — запитав Віктор Качур.

– Це брехня, — так лише вигукнув депутат Андрій Пилипенко у відповідь.

Погодьтесь — наведені шокуючі факти. Тому після сесії наш кореспондент запитав депутата Андрія Пилипенка, що саме із сказаного міським головою не відповідає дійсності, на що він відповів:

– Усе так. Неправильно лише село вказано, реєстратор помилився у назві населеного пункту. Там, де вказано Рубань, неправильна інформація.

– То скільки ви землі задекларували?

– Не пам’ятаю… Я нічого не боюся, все показав у декларації. Якби боявся, то оформив би на родичів чи підставних осіб.

– А на вашу дружину оформлена земля у приватній власності?

– Так. Дружина — депутат районної ради, тому теж подавала декларацію.

Депутата А. Пилипенка (праворуч) запитали про його землі

Про ухилення від сплати податку за обробіток землі міський голова Віктор Качур повідомив і депутату-фермеру Василю Матієнку:

– Що стосується депутата Матієнка, то йому потрібно сплатити за обробіток землі у Рубані, за яку він три роки не сплачував, майже 140 тис. грн.

– Я цю землю не обробляю. Хто бачив? Де докази? — обурився депутат Василь Матієнко.

А нашому кореспонденту він повідомив, що цю землю його сестра обробляє. Після взаємних звинувачень депутати покинули сесійну залу, залишивши без розгляду винесені на сесію питання.

– Можна вважати, що з сьогоднішнього дня стартує відлік до наступних виборів, бо «більшовики» стали на стежку війни з міським головою та депутатами, які його підтримують, – впевнені представники РПЛ та «Наш край», які залишилися у сесійній залі.

Отож, Немирівську ОТГ, одну із найбільших в області, зроблять заручником кланових чвар? Якщо дійде до повторних виборів, буде витрачено знову мільйони гривень. Кому це на руку?

Людмила ПОЛІЩУК
Фото та відео Сергія ХІМІЧА