Православна церква 5 квітня вшановує пам’ять преподобного Никона Печерського, ігумена Києво-Печерської Лаври. Інші назви свята – «День Никона», «Никон».   Никон служив вояком і відрізнявся надзвичайною хоробрістю і силою. Одного разу він зі своїм загоном був оточений ворогами. У смертельній небезпеці він згадав християнські повчання матері та осяяв себе хресним знаменням, помолився Богу, обіцяючи в разі порятунку хреститися. Він уникнув неминучої смерті та, повернувшись додому, з благословення матері, вирушив на пошуки священника, що було нелегкою справою в часи гонінь. На кораблі святий Никон дістався острова Хіос, там зійшов на високу гору і 8 днів перебував у пості та молитві. Йому з’явився Ангел Божий, що вказав Никону шлях.

Іменини святкують : Інокентій, Клавдій, Дарина, Маріанна, Дмитро, Дарія, Макар, Одарка, Ірина, Катерина, Софія, Теодор та Томаш.

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день моральності, Міжнародний день супу, Свято талої води, Католицький Великодній понеділок.

5 квітня увійшло в історію людства такими подіями:

1242 — “Льодове побоїще” між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордена на льоду Чудського озера.

1614 – дочка індіанського вождя Покахонтас у Вірджинії вийшла заміж за англійського колоніста Джона Ролфа

Сьогодні в Україні згадують Першу українську конституцію. Вона була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Повна назва цього документа — “Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким.  Пізніше історики назвали його Бендерською конституцією або Конституцією Пилипа Орлика (за ім’ям гетьмана, що укладав документ).

5 квітня 1722 експедиція адмірала Якоба Роггевена, відправлена голландською Вест-Індською компанією у серпні 1721 року на пошуки гіпотетичного Південного материка, відкрила невелику відокремлену гористу землю. Відкриття мореплавці зробили в перший день християнського Великодня. Острів, звісно, на честь свята й назвали – острів Пасхи. Сьогодні острів Пасхи – територія Чилі, а моаї – одна з головних визначних пам’яток і «приманок» для туристів. Місцева назва острова – Рапа-Нуї.  Поряд із архіпелагом Трістан-да-Кунья є найвіддаленішим населеним островом у світі. Відстань до континентального узбережжя Чилі становить 3703 км, до острова Піткерн, найближчого населеного пункту, – 1819 км.

У 1792 році Джордж Вашингтон застосував перше президентське вето в історії США.

1814 — після вступу військ союзників — Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії — до Парижа французький імператор Наполеон I зрікся престолу. Союзники зберегли за ним титул імператора й віддали йому у володіння острів Ельба.

У 1815 році почалося виверження вулкана Тамбора на острові Сумбава в Індонезії, що тривало тиждень. Це – одне із найбільших вивержень вулканів в історії людства. Обсяг лави та попелу досяг 180 кубічних кілометрів. Загинуло понад 90 тисяч людей.

У 1818 році в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування – прообраз велосипеда.

У 1896 році в Афінах почалися перші сучасні Олімпійські ігри. Вони тривали до 15 квітня. Першим олімпійським чемпіоном цього дня став американський легкоатлет (потрійний стрибок) Джеймс Коннолі з результатом 13,71 м.

У 1913 році Нільс Бор завершив статтю «Про будову атомів і молекул», що дала початок квантовій теорії.

1937 – Микола Єжов призначений керівником НКВС СРСР

1950 – у Бермудському трикутнику зник коста-риканський вантажний пароплав “Сандра”

5 квітня 1955 року після більш ніж 50 років видатної політичної кар’єри сер Вінстон Черчілль подав у відставку з поста прем’єр-міністра Великої Британії. Це був остаточний його відхід із великої політики. Черчілль увійшов в історію Британії як найяскравіший англійський політик 20 століття, який перебував при владі впродовж правління шести монархів – починаючи з королеви Вікторії й до її праправнучки Єлизавети II. Саме Черчіллю належить знаменита фраза «залізна завіса». Черчілль помер 24 січня 1965 року від інсульту у віці 90 років.  Відповідно до побажання політика він був похований у фамільному похованні сім’ї Спенсер-Черчілль на кладовищі церкви Святого Мартіна в Блейдоні, поблизу Бленхеймського палацу — місця його народження.

1961 — президент США Джон Кеннеді санкціонував початок військової операції проти Куби.

У 1971 році рок-гурт «Роллінг Стоунз» утворив власну фірму грамзапису – Rolling Stone Records. Знаменитим став торговельний знак фірми – висунутий язик.

1980 – СРСР і Афганістан підписали угоду про перебування в Афганістані контингенту радянських військ

1983 – із Франції вислані 47 радянських дипломатів, звинувачених у шпигунстві

1992 – президент Леонід Кравчук видав указ “Про невідкладні заходи з будівництва Збройних сил України”. Документ передбачав створення Військово-морських сил України на базі сил Чорноморського флоту, дислокованого на території України

1992 — під час Боснійської війни розпочалась облога Сараєва — найдовша облога у сучасній історії та одна з наймасштабніших облог міста у світовій історії загалом.

2005 — Аскар Акаєв складає з себе повноваження президента Киргизії.

2017 — в Німеччині в складі Бундесверу заснований новий рід військ — кібервійська, 13 тисяч 500 службовців.

5 квітня народилися:

1558 — Томас Гоббс, англійський філософ

1784 — Луї Шпор, німецький скрипаль, композитор, диригент і педагог, один з перших представників романтичного стилю в музиці. Вважається також, що саме Л. Шпор запровадив диригентську паличку.

1908 — Герберт фон Караян, австрійський диригент.

1920 — Артур Гейлі, канадський письменник

1956 — Олександр Бушков, російський письменник, працює в жанрах детективу та фентезі, автор публіцистики на історичну тематику.

1975 — Сергій Климентьєв, український хокеїст.

1994 — Матеуш Бенек, польський волейболіст.

Померли:

1697 — Карл XI (нар. 24 листопада 1655), король Швеції.

1887 — Іван Крамськой, російський художник-передвижник українського походження, майстер жанрового і портретного живопису, теоретик образотворчого мистецтва.

1923 — Джордж Карнарвон, британський єгиптолог; керівник експедиції, в ході якої Говард Картер знайшов гробницю Тутанхамона.

1963 — Мар’ян Крушельницький, режисер, актор, народний артист, професор, один із фундаторів українського театру.

1967 — Ельман Михайло Саулович, всесвітньо відомий український і американський скрипаль-віртуоз.

1994 — Курт Кобейн, популярний американський рок-музикант (Nirvana) (* 1967).

2011 — Анатолій Ігнащенко, український архітектор, народний художник України.