“7 років тому на світанку 17 хвилин штурму гвардійцями Харківської ОДА знищили шанси на “ХНР”.

За лічені хвилини бійці військової частини 3028 Національної гвардії України (тоді – полк спецпризначення «Ягуар») без єдиного пострілу звільнили будівлю Харківської обласної державної адміністрації від озброєних проросійських сепаратистів. Тим самим, військові тоді запобігли створенню чергової самопроголошеної республіки” – згадують цю знаменну дату у калинівській частині.

До 7-ї річниці тих подій виходить документальна стрічка на основі розповідей безпосередніх учасників спецоперації, які штурмували будівлю.

Про деталі спецоперації розповідають і бійці калинівського полку, і МВС України Арсен Аваков і тодішній командувач Національної гвардії Степан Полторак (відповідальні за стабілізацію ситуації у Харкові навесні 2014 року).

Фільм створено за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства внутрішніх справ та Національна гвардія України.

Стрічка показує хронологію подій, етапи проведення операції зі звільненню Харківської ОДА бійцями Нацгвардії.

Ці події значною мірою заклали і своєрідне підґрунтя для формування та становлення новоствореної Національної гвардії України у 2014 році, яка була покликана швидко реагувати на виклики та загрози безпеці держави.

Це була перемога, яка надихала воїнів вірити, що зупинити навалу «русскої весни» і дати відсіч окупантам можливо.

Це історія, яку має знати кожен, хто вірить у перемогу і світле майбутнє України.

Людмила Поліщук