Реформи повинні сприяти розвитку і захищати інтереси дітей. Не можна, прикриваючись реформами, приймати на місцях рішення, які порушують права дітей.

Народна депутатка Ірина Борзова разом з міс­цевими депутатами від «Слуги Народу» відвідали три сільські школи Жмеринської громади, які місь­ка рада планувала реорганізувати. Йшлось про закриття шкіл у селах Кармалюкове і Почапинці та переведення більше двох сотень дітей та педпрацівників у се­ло Курилівці. Своє рішення аргументували тим, що в Курилівцях краща будівля шко­ли. Але в шко­лі Курилівців навчається 14 дітей. Доріг немає. Шкільних автобусів немає. А коштів на закупівлю в бюджеті громади не передбачили.

У кожному селі депутати поспілкувались з людьми, батьками, педагогами, старостами.

«У школах Почапинців і Кармалюкового є діти, прекрасні педколективи. Ці школи повинні бути! Адже сьогодні немає умов, аби дітей і педагогічних працівників щодня возити на відстань 14-18 кілометрів. Немає ані шкільних автобусів, ані нормальної дороги між селами», — говорить народна депутатка Ірина Борзова.

Щоб перевозити більше 200 дітей щодня, потрібно 10 автобусів. Кошти в міському бюджеті на ці видатки не передбачили.

«Колектив школи сьогодні виконує всі завдання, поставлені державою – вчити дитину, обе­рі­гати, виховувати. Ми не бачимо доцільності закривати школи», — говорить Інна Цимбал, депутатка Вінницької обласної ради з фракції «Слуга Народу», яка має більше 15 років роботи в освітянській сфері.

У результаті у Жмеринській міській раді вирішили не виносити на сесію питання про реорганізацію шкіл.

Сільські школи Почапинців і Кармалюкового будуть збережені!

За словами Ірини Борзової, реформи, які запроваджуються на державному рівні, на місцях часто впроваджуються «по-своєму» і не враховують інтереси дітей.

«У Жмеринській громаді хоті­ли закрити сільські школи, в кожній з яких більше ста дітей. А на Прикарпатті облрада прийняла рішення про закриття Долинського будинку-інтернату «Теп­лий дім», де виховується 31 дитина-сирота і 16 дітей з інвалідністю. Дітей «роз­кидають» по різних закладах, де немає належних умов. Тобто в рамках реформи деінстутилізації, яку розпочали наприкінці 2016 року, інтернати, спеціалізовані школи, дитячі будинки лік­відовують, а необхідних умов для освіти дітей не створюють. Піс­ля того, як ситуацію почала розслідувати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, керівництво облради та облдержадміністрації пообіцяло скасувати рішення про ліквідацію дитячого будинку «Теплий дім», — розповіла народна депутатка з фракції «Слуга Народу» Ірина Борзова.

«Коли влада проводить реорганізацію чи ліквідовує школи та заклади соціальної сфери, вони повинні чесно дати від­повідь на прості запитання – де будуть діти, як вони будуть добиратись до закладу освіти, які в них будуть умови? Права дітей повинні бути захищені!» — переконана Ірина Борзова.