– 20 років тому поблизу міста Вінниці була видана територія ліквідаторам аварії на Чорнобиль­ській АЕС. Зараз ділянка називається «ОК «Мрія». Земельна ділянка не входила до жодного населеного пункту. Вже два десятки років нам обіцяють вирішити цю проблему і приєднати до села Якушинці. Проте змін так і не відбулось, — заявляють чорнобильці, переселенці та інва­ліди — жителі «ОК «Мрія».

– Після того як Україна стала незалежною, вийшов закон про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Більшість статей закону виконувались, і Якушинецькою селищною радою було видане рішення про виділення території під садове товариство для чорнобильців. Це був масив «Чорнобилець».

Після поділу на громади жодна з сусідніх, а це Вінницька та Якушинецька, не приєднали масив до себе.

Наразі постає важливе питання про те, що відповідні категорії людей – чорнобильців, які проживають на своїх ділянках, – не можуть скористатисть пільгами. Бо масив «Мрія», на якому ми проживаємо, не приєднаний до жодного населеного пункту. Громада потребує порятунку, – заявляє від імені чорнобильців голова правління ОК дачний масив «Мрія» Валентина Опушко.

– На масиві не було освітлення і газопостачання, тому члени кооперативу провели за власні кошти лінію електропостачання. Обленерго на баланс лінію не взяло, тому і створили «ОК «Мрія», щоб обслуговувати електропостачання даного масиву. Коли ж постало питання, щоб приєднатись до одного з сусідніх сіл, то виникла ціла проблема. Вже роками ми виборюємо проєкти, щоб масив «Мрія» став частиною населеного пункту села Якушинці. Та вже 10 років нас годують обіцянками.

– Люди, які проживають на території масиву, не можуть там зареєструватись. Вони втрачають свої пільги, бо немає прописки. Серед жителів є чорнобильці, військові та інваліди. Також проживає родина, де дитина обгоріла від високої напруги на потязі. І жоден з цих людей не може отримати матеріальну допомогу, бо відсутня реєстрація. Ми звертаємось до влади: почуйте нас та дайте можливість жити в нормальних умовах.

Голова Якушинецької сіль­ської ради Василь Романюк коментує дану ситуацію:

– Проблема в тому, що кооператив «Мрія» є в генеральному плані села, але сусід — місто Вінниця – не погоджує з нами межу поділу громад. Через те, що є проблема з іншого боку — на Барському шосе. Тому, поки межа не погоджена, ми не можемо прийняти генеральний план. Жителі «ОК »Мрія» знають ситуацію, і їм потрібно звертатись у міську раду.

– Як вирішити дану проблему?

– Коли губернатор у нас відкривав амбулаторію, я йому запропонував створити робочу групу. Бо на рівні сільського голови цю робочу групу створити неможливо. І губернатор погодився. Потрібно запросити прдставників міської ради, представників служби автомобільних доріг та жителів. Ця робоча група зібралась лише один раз, але до спільного висновку ми так і не дійшли.

Софія Копач