Хмільницькою окружною прокуратурою за матеріалами Управління СБУ розпочато кримінальне провадження за фактом забруднення на території Козятина атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей та довкілля речовинами, відходами та іншими матеріалами виробництва (ч. 2 ст. 241 КК України)

– Місцеві жителі скаржилися на орендарів котелень, які надають послуги з теплопостачання, до відповідних контролюючих органів. Утім, підприємці, користуючись формальними підставами, тривалий час не допускали екологічних інспекторів до перевірок. Екологи приїжджали в Козятин, щоб зафіксувати в повітрі викиди продуктів згоряння. Наразі ж у рамках кримінального провадження проводяться огляди котелень, відбираються зразки викидів для лабораторних досліджень, з’ясовується вплив викидів на населення, — повідомили у пресслужбі обласної прокуратури.

— За вчинення вказаного кримінального правопорушення чинним законодавством передбачено відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Додамо, що факти викидів шкідливих речовин в атмосферу котельнями фіксувалися у Козятині впродовж кількох опалювальних сезонів.

– Проблема почалася зі зміною директора теплопостачального підприємства п’ять років тому. Новий керівник вирішив зекономити на «енергоефективності», а тому почав використовувати біопаливо у вигляді подрібнених стовбурів та лушпиння соняшника, що порушує умови договору.  Згідно з договором, вони можуть використовувати відходи з дерев, — скаржаться мешканці Козятина.

— Це можуть бути дрова, щепки, брикети, торфобрикети, пелети. І це було зроблено свідомо, адже одна тонна відходів соняшника коштує близько 400 гривень, у той час як тонна тих же пелетів коштує уп’ятеро більше. Ми навіть не знаємо, що гірше: сидіти з холодними батареями чи дихати ось цим димом, який йде з котельні. Це просто жах!!! А як же хворі на астму, алергію?! Чотири місяці намагались відмити вікна, меблі та посуд, але нічого не вийшло. Від смороду задиха­ється весь мікрорайон.

Наприкінці січ­ня близько 50 козятинчан написали звернення до від­ділу Козятинської поліції і державної екологічної ін­с­пекції щодо недотриманням теплопостачальником вимог у сфері охорони навколишнього природного середовища під час опалювального сезону. Приїжджала комісія, але керівник теплопостачальної установи не з’явився на зустріч. У лютому у місто залізничників знову навідувалася комісія, на ній були і фахівці зі служби лабораторних досліджень. Втім, представник теплопостачальної організації на зустріч не приїхав, заявивши, що в нього коронавірус. А без теплопостачальника екологи не мали права робити заміри викидів у повітря шкідливих речовин від продуктів згоряння…

Валентина Лісова