– Ще 14 квітня ув’язненому однієї з виправних колоній Вінниччини слідчі-детективи ГУНП у Вінницькій області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань повідомили про підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу в установі відбування покарань. Крім того, йому інкримінують побиття працівника колонії, — повідомляє пресслужба поліції.

За цими скупими фразами криється бомба для злочинного світу області та країни.

Бо «сиджені» і ні знають, що кожна тюрма чи зона має свого «смотрящого» із блатного світу.

Нам вдалось дізнатись, що цим «смотрящим» є Віталій Чистяков. І відбуваються ці події в Ладижинській колонії особливого режиму, ще відомій як Губник.

Тут сидять особливо небезпечні злочинці. Серед них 60 довічників. Відбуває покарання і «смотрящий» — 7 років 1 місяць. Це вже друга його ходка.

І ось тепер він може «схлопотати» статтю 255, яка передбачає 15 років тюрми.

«Смотрящий», якому світить 15 років за новою статтею

– У Вінницькій області на сьогодні є 7 зон та тюрем. 2 вінницькі — 1-ша тюрма, де 360 довічників, і 86 зона — на Привокзальній. Крім того, рецидивісти знаходяться у Стрижавській колонії. У Лі­тинській та Могилів-Поділь­ській відбувають покарання ті, хто вперше вчинили злочини. Є ще Городківська виправна установа (Крижопіль­ський район), де відбувають покарання за невеликі тер­міни. Ще законсервована на сьогодні Піщанська колонія.

А ось Губник вже давно здобув славу зеків-«головорізів». Вінниччина споконвічно є краєм, де було багато тюрем. Але в більшості за СРСР — полі­тичних.

Тому зрозуміло, що «смотрящі» є в кожній установі, але їх вплив не так виражений, як у сусід­ніх зонах Хмельниччини та Житомирщини. Думаю, що саме в Губнику злочинний світ вирішив піти у наступ. Але оперативна частина випередила і задокументувала всі наміри «смотрящого» зробити зону «воровською».

– Кум гарно спрацював (начальник оперативної частини). І скажу вам, це було нелегко. Думаю, там якийсь конфлікт виник із адміністрацією і зеками, бо, як правило, кум і «смотрящий», який очолює всю ієрархію зеків, домовляються про співпрацю. Мовляв, ти тримаєш зону, живіть там всередині по вашим «понятіям», але нам гарантуйте порядок, — коментує нам події один із представників пенітенціарної системи. — Але це дуже непростий сигнал іншим «смотрящим» — тепер так кожного можуть задокументувати… І не думаю, що в багатьох буде бажання брати на себе роль «смотрящого» через статтю, щоб загриміти ще на 15 років.

За словами начальника ГУНП у Вінницькій області Івана Іщенка, досудовим слідством встановлено, що ув’язнений неодноразово порушував режим утримання, правила поведінки в установі, натомість підтримував кримінальні традиції, чим здобув авторитет серед інших засуджених та отримав статус так званого «смотрящого» за установою. Він орга­нізував постачання заборонених предметів на закриту територію, вирішував конфлікти між засудженими.

Крім того, «смотрящий» встановив на території виправної колонії правила поведінки серед засуджених та вимагав безумовного їх дотримання вказаними особами. За порушення встановлених правил він та інші наближені до нього засуджені карали ув’язнених шляхом застосування фізичного та психологічного насильства.

Крім цього, «смотрящий» здійснював збір та розподіл коштів, в тому числі здобутих злочинним шляхом, забезпечував наповнення так званого «злодійського общака», при цьому частина зібраних коштів передавалась за межі установи для підтримання функціонування криміналітету, а інша частина йшла на фінансування витрат з поширення свого злочинного впливу та авторитету на території установи.

Фігуранту повідомили про підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу в установі відбування покарань відповідно до ч.2 ст. 255 п.1 Кримінального кодексу України.

Такий злочин карається ув’язненням терміном до  п’ятнадцяти років.

А далі бачимо підтвердження слів нашого експерта про конфлікт «смотрящого» і адміністрації. Крім того, ув’язненому повідомлено про підозру у вчиненні нападу на працівника адміністрації установи в кінці лютого цього року. Зловмисник завдав працівнику колонії тілесні ушкодження. Такі дії кваліфіковані за ст. 392 КК України та караються ув’яз­ненням терміном до 10 років.

У межах відкритих кримінальних проваджень у приміщеннях колонії проведені три санкціоновані обшуки. Слідчими вилучені мобільні телефони, сім-карти та чорнові записи.

Схоже чистка смотрящих розпочалась не лише у Вінницькій області, але перекинеться на зони та тюрми інших областей. Тому ця справа  є сенсацією злочинного світу.

Тетяна КВАСЮК