Минулої п’ятниці у Вінницькій виправній колонії №86 наклав на себе руки 29-річний засуджений Андрій Кучер.

Його знайшли повішеним у камері. Молодий чоловік залишив передсмертну записку, у якій повідомив, що піти на цей крок йо­го змусила байдужість суддівської та прокурорської системи. А ще він попросив вибачення у своєї бабусі і заповів похоронити біля матері… Подробиці цієї НП нашому кореспонденту розповів відомий правозахисник Вадим Човган.

— Засуджений Андрій проходив по справі за ст. 185 ч.3 КК — крадіжка. Вінницький міський суд призначив більше 2 років позбавлення волі. Початок строку: 13.07.2020 року, кінець — 30.09.2022 року. Пізно ввечері 16 квітня він здійснив суїцид. Я ніколи раніше не читав передсмертних записок. А цю прочитав, краще б я цього не робив.., — заявив Вадим Човган.

В цій установі повісився засуджений

— У записці засуджений Андрій Кучер просить вибачення у своєї бабусі: «Я много чего сделал и ни разу не просил прощения именно искренне, от души. Я не был идеальным внуком, но всегда хотел таким стать. Прости меня за все и не осуждай меня за сделанные мною капости, грехи и оплошности». Мене зачепила причина самогубства. «Этим строком меня сломало полностью и окончательно. И учитывая, что меня с вероятностью 99% не пропустят по УДО, я знаю, что до повторного УДО или до звонка я не дотяну, потому что судьям и прокурорам глубоко на*рать на нас, заключенных». Далі він уточнює роль суддів та прокурорів: «Откуда им знать, стал [я] на путь исправления или нет, и вообще в каком эмоциональном состоянии мы здесь пребываем».

Посадили його на два з гаком роки за крадіжку з магазину. У травні вже міг би розраховувати на умовно-дострокове звільнення. Чо­му ж йому мали відмовити з вірогідністю 99% і при чому тут судді чи прокурори? Після змі­ни керівництва Він­­ницької обласної прокуратури тут почалися нечувані раніше юридичні практики. Прокурори почали гальмувати звіль­нення засуджених за хворобою. Через таке гальмування кілька тяжкохворих засуджених померли в місцевих тюрмах замість того, щоб померти по-людськи на волі.

Так само прокурори почали гальмувати умовно-дострокові звіль­нення. Наприклад, якщо до зміни керівництва прокурори оскаржили 6 із 44 позитивних судових рі­шень про дострокове звільнення (13%), то за цей самий період при новому керівництві прокурори оскаржили 11 із 36 рішень (31%). Тобто оскаржували дострокові звільнення майже втричі частіше. Що значить ця статистика? Засуджені мають загострене почуття справедливості. Вони знають, за що покарані. Але не будуть терпіти несправедливості під час цієї кари. І реагують на це суїцидами, а іноді і бунтами, які вже назрівають в іншій тюрмі на Вінниччині.

Нашому журналісту вдалось з’ясувати, що загиблий Андрій Кучер родом з Павлівки Калинівського району. 83-річна бабуся Клавдія Яків­на, у якої онук у записці просив вибачення, гірко переживає втрату, хоч і їхні стосунки були непростими.

— Матір Андрія померла 10 років тому, а з батьком давно вони розійшлись, то його нема. Багато часу я віддала вихованню онука. Гляділа як могла, бо ж бідне, сирота. Андрійко успадкував талант від мами — дуже гарно малював, мав чудову пам’ять. Для сусідів, нас та односельчан він був добрим та порядним хлопчиком до третього класу. А тоді десь зв’язався з поганою компанією. Став обманювати, брав у мене кошти. Тоді я його здала в інтернат. Коли повернувся, Андрій попросив прописати його, бо хотів вчитись у Вінниці на будівельника. Але онук почав прогулювати пари, на жаль, не виправився. Мені стали телефонувати невідомі, погрожували молоді хлопці. Я трохи боялась, бо погано ходжу, — каже Клавдія Яківна.

— Коли рвались снаряди у нашій Павлівці, попадала стеля, ми перекрили хату. Онук Андрій нічого не знав про це і не питав. А це якось дзвонить хтось і в трубку питає: «Ти не впізнала мене, бабусю?» А тоді Андрій сказав, що у Вінниці в тюрмі, що нічого страшного не зробив, щось там з документами. Наостанок просила його поміняти життя, набиратись розуму. І ось такий кінець…

– Я навіть позичу кошти, але поховаю Андрія достойно і біля його мами, — каже бабуся хлопця.

Але співробітники тюрми кажуть, що засуджений мав психологічні проблеми, тож і наважився повіситись.

Сподіваємось, що Вінницька обласна прокуратура візьме до уваги вказані факти і проведе справедливе розслідування інциденту.

Вікторія СНІГУР