Про «групу ризику» ковідних смертей говоримо із начальником Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи В’ячеславом Жуком.

Україна залишається 5-ю країною в Європі за поширенням коронавірусу. На Вінниччині на початку весни реєструвалося по 300-400 нових випадків ковіду… І по 20-25 смертей на добу… У Мі­ністерстві охорони здоров’я визначили чіткий алгоритм дій у випадку смерті від коронавірусу. Передбачено, що біль­шість померлих у ковідних лікарнях родичі можуть поховати, отримавши на руки відповідну медичну довідку. А коли все ж потріб­но встановити причину смерті, то тіло відправляють на судмедекспертизу.

– Були випадки, коли родичі померлих обурювалися, що ставлять діагноз: смерть від ковіду, а насправді причина інша. У вас підтверджувалися такі ситуації?

– Ні, у нас такого не було. Для того, щоб встановлювати ковід, потрібно мати вірусологічне та гістологічне дослідження. Такі дослідження проводяться у Вінницькому обласному лабораторному центрі (колишня СЕС), а не в нас. Тому ми дуже рідко ставимо ковід, виставляємо просто пневмонію.

– Якщо ковід таки підтверджується, є між такими випадками якась закономірність — ураження легень, тромбози?

– Є випадки тромбозів, також ендокардити (запалення внутрішньої оболонки серця), перекардити (гостре або хронічне запалення  зовнішньої оболонки серця) на фоні ковіду як ускладнення.

– Знову ж таки, були скарги від родичів покійних про неправильно підключені апарати ШВЛ, внаслідок чого «розірвало легені»? Ви це можете побачити під час експертизи?

– Можемо, але таких випадків не було. Думаю, ШВЛ не може бути підключений неправильно — це нонсенс. Має бути дозована подача кисню.

– До вас привозили тих, хто вакцинувався? Вони померли від коронавірусу?

– Ні, об’єкти після вакцинації до нас не поступали.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що кожен летальний випадок, який стався протягом 30 днів після вакцинації, потрібно детально розслідувати.

Але я особисто впевнений, що щеплення потрібні, вакцинацію не можна відтерміновувати. На­ші співробітники уже вакцинувалися і симптоми, як реакція на щеплення, були мінімальними.

– А скільки вірус ковіду зберігається у мертвому тілі?

– Точних даних немає. Залежить від температури. Враховуючи дані інших вірусних захворювань, то рахується дві-три доби від моменту смерті.

– То виправдано, що людей ховають у закритих трунах?

– Виправдано, хоча розумію, що родичам це не подобається.

– Чи отримують співробітники судово-медичної експертизи ковідні доплати?

– З січня не отримуємо таких доплат, хоча фінансуємося з державного бюджету. У нас кожен лікар, який здійснює судово-медичну експертизу, наражає себе на небезпеку. Бо часто буває, що йдеш досліджувати об’єкт і виявляється — він ковідний.

Людмила ПОЛІЩУК