«Батьки, зверніть увагу, де і чим займаються ваші діти під час дистанційного навчання, бо ризикуєте не лише неуків отримати, але й малолітніх зеків», — звертається вчителька до дорослих.

Цією історією Олена Петрівна поділилася з нами не заради слави. Навпаки, у цій ситуації вона ризикувала і донині ризикує накликати на себе помсту наркодилерів, бо зруйнувала одну з “ячейок” їхнього чорного бізнесу. Вчителька закликає батьків цікавитися кожною хвилиною життя своїх дітей особливо зараз, коли більшість школярів навчаються вдома.

– Коли я побачила пакетики з наркотиками в руках дітей, у мене земля пішла з-під ніг. Як? Як могло статися так, що вони цікавляться цією гидотою? Школи немає, то є ж батьки! Чи знають вони, чим займаються їхні підлітки? Мені хотілося на увесь світ голосити, бо це біда, — шокована Олена Петрівна.

Все почалося з того, що на стінах своєї багатоповерхівки вчителька стала помічати дивні написи. Потім поспілкувалася з сусідами і з’ясувала, що так рекламують наркотики. Разом з іншими небайдужими мешканцями вона замальовувала ці написи, але щодня з’являлися нові…

– Одного дня в дворі почула сварку. Вийшла на балкон, бачу, сусіди сваряться з двома хлопчаками. Обоє з нашої школи, викладаю у них історію. Виявляється, вони з якогось дива перевернули смітник. Звичайно, це обурило мешканців нашого будинку і вони змусили їх усе прибрати, але ті лише накрили дорослих триповерховим матом і втекли… Потім цих самих дітей знову бачили біля одного з під’їздів, вони чогось там довго крутилися, але вже нічого не шкодили. Я зателефонувала класному керівнику цих дітей і попросила поговорити з їхніми батьками. Більше я їх тут не бачила, — каже Олена Петрівна.

Але на цьому пригоди вчительки не закінчилися. Навпаки, вона стала придивлятися до усіх незнайомих людей, які вешталися на околиці.

– Побачила, як двоє чоловіків розкопували гойдалку на дитячому майданчику, ніби щось шукали. Потім випадково заглянула у щілину біля сусіднього підвалу, а там пакет. Злякалася, викликала поліцію. Правоохоронці дістали той пакет, а там наркотики. Як мені пояснили полі­цейські, це була одна із «закладок», за якою мав прийти покупець. Вони прочекали 5 годин, але ніхто так і не прийшов за цим пакетом. Поліцейські обстежили увесь район і зробили висновки, що десь поруч є місце, звідки розповсюджуються усі ці закладки. Це могла бути одна з квартир чи гараж, чи навіть підвал.

Мені ця думка не давала спокою. Не могла спати, з голови не йшло, що у нашому мікрорайоні виготовляють та розповсюджують наркотики. А найстрашніше, що у цьому задіяні діти… Розболілася голова, і я вийшла на балкон. А там – різкий запах якоїсь хімії. Аж очі виїдало. Вийшла в під’їзд – нічого не чути. Запах знову почула на ганку будинку. Пройшлася під вікнами, з квартир не чути. Я пішла вздовж вулиці і побачила неподалік гараж, де світилося світло. Це вже було за північ, тому дивно, що у такий час хтось машину ремонтує. Чим ближче підходила до гаража, тим сильніше відчувала цей запах. Далі йти не ризикнула.

Наступної ночі покликала з собою на прогулянку сусіда-атовця. Він одразу зрозумів, що в тому гаражі відбувається. Тому залишив мене неподалік, а сам тихцем обійшов гараж і викликав правоохоронців. Вони встановили, що там виготовлялися і фасувалися декілька видів хімічних наркотиків. Двох чоловіків затримали. Обіцяли, що розслідують і притягнуть до відповідальності усіх причетних до цієї схеми.

Чи не щодня поліція повідомляє про затримання наркоторговців чи виробників наркотиків. Днями під час патрулювання поліцейські зупинили двох неповнолітніх хлопців, які поводили себе дуже підозріло. Їх обшукали і знайшли 17 пакетиків «солі» — один із видів синтетичних наркотиків. Тепер замість навчання хлопців чекає 10 років позбавлення волі.

Ви навіть не уявляєте, якого рівня досягли у нас схеми наркотрафіка.

Як скупщики землі придивляються до наших найкращих чорноземів, так і міжнародні наркосиндикати бачать в українцях, особливо молоді, перспективних клієнтів.

Бо в Україні закони не діють, серед прикордонників, правоохоронців за гроші можна «порішати» все… Війна, депресія, безперспективність… Тому полювання триває.

Затримали наркоторговця у Вінниці

Більше 250 закладок. Це 250 ваших дітей, братів, сестер отримали б сьогодні дозу. І це означає, що лише в одного такого чувака такі жнива!

Уявляєте, скільки залежних, якщо додати десятки таких наркокур’єрів?

Далі – статистика від пресслужби Вінницької обласної поліції:

– Вінницькі оперативники затримали наркоторговця, у якого вилучили 250 доз наркотичних засобів.

22 квітня у Вінниці на вулиці Скалецького працівники поліції затримали вінничанина за підозрою у розповсюдженні наркотиків шляхом закладок. Слідчі вилучили у зловмисника 250 закладок з амфетаміном, “сіллю” та марихуаною, підготовленими для продажу. Поліцією розпочато кримінальне провадження.

У минулому номері ми повідомляли, що із Данії до України, за сприяння Інтерполу, повернули організатора наркогрупи, яка збувала амфетамін в особливо великих розмірах на території Вінницької і Житомирської областей. Але 50-річний організатор наркотрафіка від відповідальності втік, скориставшись паспортом брата, на якого він дуже схожий. Зараз організатор наркотрафіка перебуває в СІЗО.

Туди направлять і нового затриманого наркокур’єра. За це світить серйозна стаття – 7-12 років. Але, як бачите, це не зупиняє від бажання на наших бідах заробити багато грошей.

Людмила Поліщук