– На сьогодні Вінниччина має усі три види вакцини: Astra- Zeneca (країна-виробник Індія), «Коронавак» (Китай) та з’явився «Пфайзер» (спільне німецько-американське виробництво).

Цільова спрямованість «Коронавак» — маломобільні групи населення та особи, які за ними доглядають. «Пфайзером» вакцинують підопічних вінницьких інтернатів для літніх осіб та людей з інвалідністю і їхніх працівників.

26 квітня отримали 13 700 доз вакцини AstraZeneca. Цією вакциною 28, 29, 30 квітня будуть вакцинувати усіх бажаючих жителів області від 65 років.

170 доз AstraZeneca залишиться до кінця травня для введення других доз тим, хто отримав щеплення у лютому.

– Скільки бригад працює?

– Працюють 304 тимчасових пункти щеплень по районах та 9 мобільних бригад.

Виїзд мобільних бригад здійснюється додому до тих, хто не може самостійно дійти до пункту щеплень. Мобільні бригади вакцинують тільки «Коронавак». Процес щеплення тут відбувається трохи повільніше, ніж з іншими вакцинами, тому що після вакцинації за людиною ще 30 хвилин спостерігають медики.

– Це правда, що «публічну вакцинацію» відмінено?

– Дізналася про це з інтерв’ю міністра Степанова, але офіційного повідомлення не було. Зараз отримали другу поставку AstraZeneca. Думаю, відновиться можливість «публічної вакцинації» за залишковим принципом. Охочі вакцинуватися можуть записатися у чергу на щеплення за місцем проживання у реєстратора пункту щеплення.

– Ви встигли вакцинуватися як публічна особа?

– Ні, на жаль…

– Чи відомо, коли можна буде вакцинуватися усім бажаючим на комерційній основі?

– Про щеплення на комерційній основі поки не йде мова, принаймні офіційно.

Людмила ПОЛІЩУК