У Вінниці підліткам продають «зошити смерті» за мотивами однойменного аніме. У цей зошит можна записати ім’я людини, яка тобі не подобається, і вигадати причину та дату її смерті.

– Днями 11-літня внучка Катя принесла додому ось такий блокнот. Мій син цікавиться своєю дитиною та займається її вихованням, але у більшості випад­ків батьки можуть і не побачити дивних речей. У книзі детально описано, як і в який час потрібно скоїти суїцид або вбивство і за такий вчинок дитина не буде покарана, не потрапить ані в рай, ані в пекло. Батьки довго говорили на тему імовірного негативного впливу подібних «тригерів». Зійшлись на тому, що у 90 відсотках все буде добре і дитина «перебіситься». Однак, 10%, скоріш за все, піддасться цьому навіюванню, – каже наша читачка Валентина Олексюк. — Мій син вже ходив до того магазину, де продається подібна «інструкція» по відправці на той світ. Поговорив з продавцем.

Записники під назвою «Death Note» («Зошит смерті») викликають неоднозначну реакцію в соцмережі. Частина користувачів зауважує, що це: «жах, треш, якісь сектантські книги — це страшно». Інші ж, у свою чергу, не бачать нічого страшного у реалізації такого канцелярського приладдя, адже це усього лише предмет із однойменного популярного японського манґа— та аніме-серіалу. «Зошит смерті» був вигаданий Цуґумі Оба і намальований Такеші Обата. Головним героєм є Лайт Яґамі, найкращий учень Японії, який згодом стає володарем згаданого записника.

В основу сюжету аніме лягла філософська ідея: «Чи можна творити добро, вбиваючи ін­ших?». Автор вигадав оригінальну історію, в якій розкривається ця думка. Він показав, що сталося би зі світом, якби справедливість взялася за косу, однозначно ставши на бік тради­ційної моралі. Автор розглянув важливі психологічні питання, показавши реакцію, мотиви і бажання самого вбивці, а також реакцію оточуючих на це. Вперше «Зошит смерті» з’явився перед читачами у вигляді манґи в грудні 2003 року в Японії. Поціновувачі «Зошита смерті» і досі об’єд­нуються у величезні фан-клуби. Звісно, що не обійшлося і без випуску тематичного «рек­візиту»: предметів одягу, канцелярського приладдя тощо. Ось шалена популярність «страшного записника» докотилася і до молоді України, у тому числі вінничан.

Через самогубство «Зошит смерті» заборонили в кількох країнах світу.

Віталіна Володимирова