Про скандал у Ладижинському будинку-інтернаті для розумово відсталих дітей і молоді першою на сесії облради навесні 2020 року заговорила тодішня депутатка Людмила Головашич.

Вона на сесії з трибуни розповіла про «ошпарену дитину». Та виявилось, що не про дитину, а 41-річну Олену знали у департаменті охорони здоров’я, її на той час уже прооперували в обласній лікарні. Втім, скандал із підопічною вийшов за межі залу засідань облради та Вінниччини. Цю подію зні­мали всі телеканали, звинувачували директора ін­тер­нату, лікаря, старшу медсестру, санітарку, яка одразу звільнилась «за власним бажанням». У Тульчині чомусь криміналу не побачили, однак прокурор все ж відкрив провадження.

– Інцидент стався 31 січня. Санітарка мала спочатку набрати у ванну води, виміряти її температуру, потім помістити туди підопічну. Натомість грубо порушила інструкцію, бо посадила людину у ванну, відкрила кран, а сама кудись пішла. Коли побачила Олену у паруючій воді, покликала чергову медсестру. Місце опіку охолодили, але його ступінь не оцінили. На ранок опік проявився на більшій площі, тоді вже про випадок повідомили старшій медсестрі і вище. Ми відразу ж викликали «швидку» і поліцію з Тульчина, — розповів про НП керівник закладу Володимир Мельник. — Олена має ДЦП і розумову відсталість. Все своє життя в інтернатах – спочатку у Стрижавському, тоді в Ладижинському. Про її рідних невідомо. У тих, хто бачив опіки на її тілі, склалося враження, що людина по пояс мало не зварилася.

Обійшлось без пересадки шкіри, але певні ділянки закрили штучним покриттям. На лікування йшли частково гроші ін­тернату, на рахунок якого поступає 75% пенсії Олени, а також – благодійні гроші. Після лікування жінка повернулась назад у Ладижин.

А ось щодо санітарки, яка пропрацювала в інтернаті менше шести місяців, відкрили кримінальне провадження. Справу розглядав Вінницький міський суд. Жінка родом з Кирнасівки, має на утриманні двох інвалідів — доньку 16 років та сина 23 роки. Під час засідання стало відомо, що потерпіла Олена отримала тілесні ушкодження у вигляді термічних опіків І — ІІ ступеня більш як на 20% поверхні тіла, вони ускладнились опіковою хворобою на ділянках нижньої частини живота, промежини, сідниць, нижніх кінцівок.

Обвинувачена свою вину визнала повністю. Зрештою, суд присудив санітарці покарання у виді одного року позбавлення волі, але звільнив від відбуття, встановивши іспитовий строк терміном на рік. Тож жінка повинна буде періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи… Проти інших працівників чи керівників інтернату провадження не відкривали, догани не виносили…

Віталіна Володимирова