Ці ангели стоять на передовій у боротьбі з коронавірусом і у щоденному догляді за нашим здоров’ям, вкладаючи в роботу весь свій досвід і професіоналізм, свої найкращі особисті якості і рішучість. І це не зважаючи на не зовсім високі зарплати і складні умолви роботи, через які наші медсестри змушені виїжджати за кордон, де їхня праця і знання цінується досить високо. Прикро, але складна робота в умовах пандемії, брак фінансування та незавершена медична реформа позначаються на настроях медичних працівників Як живеться медсестрам у Вінниці сьогодні?

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш розповів:

– У закладах охорони здоров’я Вінницької територіальної громади працює 1884 медсестри. З них 461 – у первинці, 1423 – у закладах вторинного рівня. Середні зарплати медсестер на первинці складають 9848 гривень. На вторинці – 15739 гривень ( збільшення відбулося переважно у «ковідних» лікарнях). Наразі незаповненими є 303,5 вакансії медсестер. У первинці вільні 88,25 посади медсестер – на вторинці – 215,25.

Цікаві факти: найбільше число медсестер в Фінляндії – на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер. Сьогодні медсестра в Україні опікується 20-50 пацієнтами, її колега в Європі — 5.

Офіційно свято було засновано тільки в 1971 році. День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 – 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження – 12 травня. У 1912 році Товариством Червоного Хреста було засновано медаль імені Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час. Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року, відтоді почесної відзнаки були удостоєні близько 1600 осіб. З них 25 – українських медичних сестри.

Висловлюємо найтепліші слова вдячності представникам найгуманнішої у світі професії — Днем медичної сестри, тим, хто не жаліючи зусиль і часу приймає на себе важкий тягар людського болю і страждань, оберігає найцінніше, що є у людини — її життя! Здоров’я вам, достатку і невтомності!

Тетяна Кондратьєва