За ініціативи Всеукраїнської асоціації громад, 11 травня, в рамках реалізації проекту «Програма підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами», в режимі онлайн проведено круглий стіл з питань реалізації державної політики у сфері земельних відносин, проведення інституційної реформи Держгеокадастру, підтримки комплексної земельної реформи та децентралізації в Україні.

Участь в заході взяли директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, представники Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та територіальних громад.

Під час круглого столу Володимир Мережко наголосив на актуальності питання та зазначив:«Вінниччина це аграрний регіон, який займає лідируючі позиції в виробництві сільськогосподарської продукції і тому питання земельних ресурсів, їх впорядкування та використання є особливо важливими для регіону».

Зокрема, очільник Департаменту поінформував, що у власності і користуванні сільгоспвиробників області знаходиться понад 1,8 млн га сільгоспугідь, з них понад 1,6 млн га ріллі. З яких 69 відсотків використовують сільськогосподарські підприємства, включаючи фермерські господарства, та 31 відсоток – господарства населення.Якщо взяти окрему категорію фермерських господарств, то у їх власності і користуванні перебуває 253,2 тис. га с/г угідь, або ж 20% до наявної у сільськогосподарських підприємствах.

Також Володимир Мережко зазначив, що з 1 липня поточного року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має на меті запустити обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні та зауважив: «Відповідно до нових змін в законодавстві, до ринку землі в першу чергу можуть бути залучені землі пайового фонду, які знаходяться в оренді сільськогосподарських підприємств, включаючи фермерські господарства. Таких земель в області нараховується більше 1 млн га, на які укладено 432,4 тис. договорів оренди з пайовиками. Враховуючи наявність укладених довготермінових договорів оренди можна прогнозувати, що ринок землі буде формуватись поступово».

Варто зазначити, що прийнятий Верховною Радою України закон щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин значно розширює повноваження територіальних громад, зокрема, це отримання в комунальну власність земель за межами населених пунктів та контроль за їх використанням. Тому постає питання щодо можливостей територіальних громад ефективно здійснювати управління земельними ресурсами та наявності кваліфікованого персоналу.

Також очільник Департаменту звернув увагу на проблеми, що стосуються якості ґрунтів сільськогосподарського призначення, оцінки їх стану та складу, проведення заходів з покращення ґрунтового покриву та запобігання їх виснаженню.

«В області здійснюється реалізація регіональної Програми збереження та відтворення родючості ґрунтів земель державної форми власності у Вінницькій області на 2018-2022 роки,яка спрямована на проведення хімічної меліорації закислених ґрунтів, а також здійснення організаційних заходів та фінансову підтримку сільгоспвиробників – землекористувачів шляхом відшкодування витрат, понесених на вапнування кислих ґрунтів. В поточному році на ці цілі в обласному бюджеті виділено понад 450 тис. грн. Запрошуємо бажаючих подавати заявки до конкурсної комісії для відшкодування вартості проведених заходів з хімічної меліорації ґрунтів.Також,в поточному році обласною радою прийнята«Програма розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2021-2025 роки», мета якої підтримка та розвиток фермерських господарств, їх кооперативних об’єднань, а також стимулювання розвитку сільськогосподарського дорадництва», – поінформував Володимир Мережко.

Експерт Офісу реформ КМУ Андрій Мартин та експерт-консультант Всеукраїнської асоціації громад Костянтин Самойленко розповіли учасникам круглого столу щодо нововведень земельного законодавства та особливостей їх застосування.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Сергій Рябцун інформував про проведення інституційної реформи системи Держгеокадастру.

По завершенню заходу учасники перейшли до розділу запитання-відповіді, під час якого представники територіальних громад отримали відповіді на турбуючі їх питання.

Більш детально ознайомитися з роботою онлайн круглого столу можна ознайомитись тут:

За матеріалами Вінницької Обласної Державної Адміністрації

Марина Романова