Бо мережа «Фуршет», яка свого часу із 1998-го була першою і найкращою в Україні, на жаль, збанкрутувала… Тому всі її 25 магазинів, в тому числі й у Вінниці біля заводу «Маяк» нині закриті. Не виключено, що з часом тут відкриється «Сільпо». Бо зовсім поруч вже є АТБ і покупців не бракує…

До речі, ще 18 січня Господарський суд Дніпропетровської області розпочав процедуру банкрутства дочірнього підприємства “Рітейл Центр”, яке володіє мережею “Фуршет”.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Retailers.ua.

Зазначається, що компанії-постачальники “Фуршету” 20 січня отримали лист, підписаний директором “Рітейл Центр” В’ячеславом Купченком, про те, що суд почав процедуру банкрутства компанії, в зв’язку з чим вводиться мораторій на виплати кредиторам і призначений розпорядник майна.

“Всі вимоги кредиторів повинні бути пред’явлені до 16 лютого 2021 року”, – повідомляє видання, яке має у своєму розпорядженні копію листа.

“Процедура банкрутства ДП “Рітейл Центр” розпочата за позовом від фінансової компанії “Фінворк”. У 2019 компанія “Моден Трейд” надала “Рітейл Центр” безпроцентну фінансову допомогу в розмірі 7,945 млн грн. Боржник повинен був повернути цю суму до 20 лютого 2020 року, але не зробив цього. Компанія “Фінворк” викупила цей борг у “Моден Трейд”.

У кінці 2020 року “Рітейл Центр” заплатив “Фінворк” 100 тисяч гривень, і заявив, що виплатити решту суми – 7,845 млн грн – не може. “Фінворк” звернувся до суду, який прийняв рішення про початок процедури банкрутства “Рітейл Центр”, – йдеться у повідомленні.

Retailers.ua зазначає, що у компанії “Рітейл Центр” не прокоментували ситуацію до виходу матеріалу, а телефони, вказані на сайті “Фуршету”, не відповідають.

“Фінворк” – не єдина компанія, якій заборгував “Фуршет”. В єдиному реєстрі судових рішень містяться десятки позовів від постачальників мережі.

Так, “Глобал Спірітс Європа” заявив про борг перед ним в 10,9 млн грн, “Немиринецький харчовий комбінат”- 6,87 млн ​​грн, “Житомирський м’ясокомбінат” – 6,2 млн грн, “Катеринославхліб” – 5,5 млн грн, “Лакталіс Україна” – 2,5 млн грн, “Мейнпак” – 2,2 млн грн, “Маревен Фуд Європа” – 2,1 млн грн, “Хмельницький обласний пивзавод” – 1,5 млн грн та багато інших”, – пише видання.

Повідомляється, що “Фуршет” – один із найстаріших продуктових рітейлерів України, перший супермаркет відкрили у 1998 році в Києві. До 2004 року “Фуршет” був найпопулярнішим супермаркетом у столиці.

Загальна сума заборгованості по кредитах “Фуршет” на початок 2014 року становила близько 160 млн доларів. На кінець 2017 року засновник мережі Ігор Баленко домовився про реструктуризацію, борг компанії скоротився в три рази, до 39 млн доларів.

На піку в 2011 році “Фуршет” налічував 108 магазинів. Станом на січень 2021 року їх залишилося 39.

Нагадаємо, в останні роки “Фуршет” поступово скорочував свою мережу. В кінці 2016 року мережа налічувала 81 магазин, в кінці 2017 року – 75 супермаркетів, а в кінці 2018 року – 66 магазинів.

З 2013 по 2016 роки “Фуршет” сконцентрувався на переговорах зі своїми головними кредиторами – Приватбанком, Кредитпромбанком, Райффайзен Банк Аваль, ОТП банком і Укрсиббанком і ін. Сторонам вдалося досягти компромісу і знизити кредитний портфель на 78,8% – з 186,7 млн ​​доларів до 39,6 млн доларів з урахуванням відсотків.

Невдалими виявилися спроби “Фуршету” розвивати бізнес у Молдові, а також відкривати преміальні магазини – Фуршет-Гурман.

Пізніше стало відомо, що Компанія “Сільпо-Фуд” купує торгову мережу “Фуршет”, яка знаходиться в стадії банкрутства.

Про це повідомляється на сайті Антимонопольного комітету, який розглянув заявку компанії на засіданні в четвер.

“Сільпо-Фуд” звернулася в АМКУ за дозволом придбати об’єкти нерухомості, обладнання і товарні залишки, які знаходяться у групи “Фуршет” на праві власності чи користування.

АМКУ встановив, що у містах, де присутні обидві мережі, їх сукупна частка переважно менше граничного показника 30%. При цьому комітет уточнив, що під час розгляду заяви “Сільпо-Фуд” відмовилося від набуття контролю над активами у населених пунктах, де частки компаній були значними і об’єднання могло б призвести до обмеження конкуренції.

Комітет аналізував діяльність компаній у Вінниці, Івано-Франківську, Калуші, Кам’янському, Камʼянець-Подільському, Коростишеві, Малині, Нетішині, Нікополі, Обухові, Полтаві, Прилуках, Смілі, Трускавці, Умані, Хмельницькому, Черкасах, Ірпені, Києві, Кривому Розі та Кропивницькому.

З огляду на це АМКУ вирішив, що заявлена концентрація не призведе до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції і надав відповідний дозвіл.

Мережа “Фуршет” нараховує 25 магазинів в різних регіонах України, тоді як “Сільпо” cтаном на грудень 2020 року мало 276 супермаркетів, в тому числі чотири делікатес-маркети Le Silpo та інтернет-магазин shop.silpo.ua.

Роман Ковальський