Представники НАТО, ЄС та США наполягають на скороченні повноважень спецслужби задля того, щоби вона з класичного правоохоронного органу, яким СБУ є зараз, перетворилася на контррозвідувальну службу.

– Передбачене передання до 2024 року значної частини слідчих повноважень – це один із найважливіших елементів законопроєкту, – йдеться у документі.

– – Обмежене право інших правоохоронних органів (поліції, ДБР тощо) залучати оперативників та спецназ СБУ до слідчих дій за межами підслідності Служби.

Це має звести до мінімуму шанс на використання СБУ для того, щоби “кошмарити” бізнес.

Одночасно зі скороченням повноважень має відбутися скорочення штату СБУ. Західні партнери рекомендують ВР зберегти плани з поступового зменшення штатної численності з нинішньої 31 тисячі до 17 тисяч осіб, із одночасною демілітаризацією (перетворення більшості військових посад на цивільні). Останнє не має стосуватися спецпідрозділів на кшталт “Альфи” та частини військової контррозвідки.

Має бути зменшена роль СБУ у боротьбі з оргзлочинністю, ці повноваження передаються передусім Нацполіції. Проєкт пропонує, що у цій сфері роль СБУ полягатиме у “координації діяльності й обміну інформацією з іншими правоохоронними органами”.

І остання сфера, де міжнародники підкреслюють свою підтримку проекту  – це “Прогрес у забезпеченні нагляду (за роботою СБУ) з боку ВР“.

Треба зауважити, що у представників НАТО, ЄС та СБУ в деяких питаннях реформування думки різняться. Але перемовини тривають і всі сподіваються досягти консенсусу.

Андрій Власенко