Липовецька ОТГ прогриміла на усю Україну завдяки колишньому міському голові Миколі Грушку, який через місяць після оголошення результатів виборів склав свої повноваження.

Як він сам заявляв, через тиск та погрози опонентів. Хоча заяви до правоохоронних орга­нів так і не написав. Тому Верховна Рада на жовтень призначили тут перевибори мера.

А днями у Липовці знову розгорівся скандал. Цього разу причиною став секретар виконкому міської ради, навіть не він особисто, а його зарплата, надбавки та премії.

Колишня секретарка Липовецької міської ради Альона Лебідь оприлюднила відповідь тимчасово виконуючої обов’язки міського голови Ольги Фоміної про розмір заробітної плати секретаря виконкому О. Печолата у період з 20 листопада по 31 грудня 2020 року. Згідно з опублікованими документами, оклад держслужбовця становить 14 тис. грн. За ранг він отримав 733 грн. За вислугу років — 3850 грн. Надбавка — 9625 грн. Премія — 11 тис. грн. Ще 11 тисяч – премія до професійного свята. І всього секретарю виконкому за вказаний період нараховано трохи більше 50 тис. грн.

– Що потрібно робити, щоб у бідній громаді державному службовцю отримати за місяць одну надбавку і дві премії? Цьому питанню присвячена окрема публікація в одній із публічних груп Липовецької громади у соцмережі.

Нашому кореспонденту серетар виконкому Олег Печолат так прокоменував ситуацію:

– Так, у Липовці, напевно, вже вибори починаються. До жовтня можна чекати чого завгодно. Насправді, отримую зарплату, премії та надбавки згідно з 268-ою постановою Кабінету Міністрів. Маю «чистими» 11 тисяч ставки. 100% премії дали в кінці року, бо раніше не було. День місцевого самоврядування у грудні, тому нарахували ще одну премію. Окрема доплата за 20 років державної служби. Заступник і колишня секретар  отримували біль­ше, але у них і вислуга біль­ша. Свій річ­ний дохід — 300 тисяч — прозоро вказую у декларації. У декого з попередників та представників діючої влади по 500 і 800 тисяч. Свою роботу виконую чесно. У листопаді-грудні, поки не були призначені старости, видавав довідки на соціальну допомогу, субсидії та на вчинення нотаріальних дій. Їздили на інвентаризацію по селах. Зараз виконком працює у посиленому режимі. 28 членів виконкому, а 26 депутатів, тому тут ще більше роботи. На кожне засідання по 20-30 питань виноситься. Це лише збоку здається, що ніхто нічого не робить. Хоч Микола Грушко і склав повноваження голови, але роботу у міській раді налагодив. За його каденції і виконком був створений. Грушку вдалося й монолітний депутатський корпус сформувати. Завдяки йому одноголосно бюджет прийняли, хоча такого раніше ніколи не було. Тому зараз особливих проблем, як у сусідніх Немирівській та Оратівській громадах, немає. Готуємося до перевиборів. Вже розумію, що буде цікаво.

Ми й надалі будемо слідкувати за політичним життям Липовецької громади. Готові об’єктивно та неупереджено вислвітлювати усі події та пуб­лікувати різні точки зору. Звертайтеся!

Людмила ПОЛІЩУК