Капусницею або Розсадницею день прозвали через те, що 18 травня починали висаджувати розсаду капусти.

До хрещення св. Ірина носила поганське ім’я Пенелопа. Батько збудував для своєї дочки розкішний палац, де вона проживала зі своєю вихователькою Карією. Пенелопа мала власного наставника і вчителя на ім’я Апеліан, який навчав її різних наук. Апеліан був християнином і часто під час навчання розповідав Пенелопі про Христа Спасителя, християнське вчення, християнські настанови і доброзичливість. Коли Пенелопа стала дорослою, батьки вирішили знайти їй гідну пару і видати заміж. Але іншими були переконання у цієї багатої дівчини.

Один із учнів св. апостола Павла охрестив її. Згодом вона навернула до християнської віри також своїх батьків. Своє побожне життя Ірина закінчила як Богові посвячена дівиця, яка правдоподібно прославила Господа мученицькою смертю. За кілька днів до смерті Ірини їй явився Господь, ознаменувавши себе хрестом, свята Ірина увійшла в одну з печер в місті Ефесі і вхід в печеру закрили. Коли на четвертий день християни ввійшли в печеру, то тіла святої Ірини там не знайшли. Видно, що Сам Господь возніс її на небо.

18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу,

День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу (У ніч на 18 травня близько 200 тис. представників кримськотатарського народу, тобто фактично всіх, вивезли з Криму для поселення у віддалених районах Середньої Азії, Приуралля й Верхнього Поволжя (нібито за “зраду” під час війни). В операції з депортації брали участь 23 тис. солдатів військ НКВС і 9 тис. оперативних працівників НКВС-НКДБ у взаємодії з армійськими, транспортними та господарчими органами на місцях. Сьогодні окупаційна влада в Криму заборонила проводити будь які заходи кримським татарам і вивішувати національні прапори)

Міжнародний день музеїв (Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року. Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.)

А ще сьогодні Всесвітній день гармонії, Міжнародний день динозаврів, Всесвітній день вакцини проти СНІДу, Міжнародний конкурс естрадної пісні «Євробачення». День резервіста (Резерв ЗСУ – це 200 тисяч високопрофесійних воїнів, і сьогодні продовжується нарощування спроможності нашого резерву шляхом вдосконалення набутих резервістами військових навиків на регулярних навчальних зборах. )

18 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1291 – єгипетські мамелюки захопили Акку – останню фортецю хрестоносців на Святій землі

1642 – заснування Монреаля (Канада)

1753 – указом російської імператриці Єлизавети засновано перший у Росії Державний банк

1781 – іспанцями страчений лідер найбільшого повстання індіанців Перу Тупак Амару.

У 1787 році майстрам із Тулузи вперше вдалося гравірування по склу.

1804 – Наполеон проголошений імператором Франції.

У 1830 році в США почалося промислове виробництво перших газонокосарок.

У 1888 році в США вперше була продемонстрована перша грамофонна платівка.

1897 – вийшов друком роман Брема Стокера “Дракула”

1917 – у Росії утворився перший коаліційний Тимчасовий уряд

1918 – в умовах німецької окупації Криму на засіданні Курултаю ухвалено рішення про відновлення на півострові незалежної держави. Кримськотатарський парламент оголосив себе тимчасовим кримським державним парламентом і взяв на себе ініціативу організації крайової влади і крайового уряду Кримської республіки. Прем’єр-міністром Криму обраний Джафер Сейдамет.

1920 – Всеукраїнська православна Церковна рада проголосила Українську православну церкву автокефальною.

У 1923 році французький інженер Антуан Барнай отримав патент на телефон із дисковим набором номера. До цього люди не набирали номер: кожен телефон був з’єднаний із диспетчерським пунктом, і людина просила телефоністку з’єднати з абонентом

У 1927 році американська кінозірка Норма Толмадж випадково залишила відбиток своєї ступні на незастиглому асфальті, що наштовхнуло на ідею створення в Голлівуді алеї відбитків ступень кінозірок.

1928 – у Москві почався розгляд “Шахтинської справи” про нібито антирадянську змову інженерів Донбасу (до 5 червня)

1935 – розбився найбільший радянський літак “Максим Горький”, 49 чоловік загинуло.

1942 – німецька армія знищила залишки радянських військ на Керченському півострові.

У 1951 році штаб-квартира ООН перебралася з Лонг-Айленда на місце своєї постійної дислокації на Манхеттені.

1954 – у Кенгірському таборі (Казахстан) почалося повстання в’язнів – здебільшого “політичних” українців

У 1954 році набула чинності Європейська конвенція Про захист прав людини та основних свобод.

1956 – ЦК КПРС закликав комсомольців їхати на будівництво шахт Донбасу

1958 – на ІІ Каннському кінофестивалі “Золоту пальмову гілку” отримав радянський фільм “Летять журавлі”

1960 – три священники заявили, що бачили чудовиська в озері Лох-Рі (Ірландія).

У 1961 році в Україні була встановлена літературна премія імені Тараса Шевченка.

1973 – літак “Аерофлоту” Ту-104А розвалився у повітря в районі Чити внаслідок вибуху бомби, пронесеної в салон; усі 81 осіб на борту загинули

У 1974 році Індія стала шостою державою, що володіє атомною зброєю. Індія провела перше випробування ядерного заряду потужністю 20 кілотонн на полігоні Покхаран у штаті Раджастхан. При цьому Індія офіційно визнає себе власницею ядерної зброї лише 1998 р. після серії підземних випробувань

1981 – у Цюриху американський бігун Рональдо Нехеміа першим в історії пробіг 110 метрів з бар’єрами швидше 13 секунд

1986 – Міністерство охорони здоров’я УРСР під грифом “таємно” видало наказ про посилення секретності проходження інформації про аварію на ЧАЕС

1990 – між ФРН та НДР підписано Договір про валютний, економічний і соціальний союз

У 1990 році у Франції електропоїзд TGV Atlantique встановив рекорд швидкості поїздів – 515,3 км/год.

1991 – запуск радянського космічного корабля “Союз ТМ-12” до орбітальної станції “Мир”; в екіпажі – перша англійська жінка-космонавт Хелен Шарман

У 1996 році в Тайвані була зібрана піраміда з іграшкових кубиків висотою 25,05 метра – світовий рекорд.

У 1997 році ірландка Бріджет Діррен отримала диплом із відзнакою Національного університету у віці 102 роки – світовий рекорд.

2001 – почалася технічна частина операції з підйому підводного човна “Курськ”.

2005 – ратифікацією Оттавської конвенції Україна остаточно зобов’язалася позбутися п’ятого найбільшого арсеналу протипіхотних мін у світі.

Тетяна Кондратьєва