4 роки простоювало дороговартісне обладнання

«Державна інспекція ядерного регулювання України — Північна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки повідомила про позитивне рішення щодо внесення змін до «Ліцензії на право продовження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання».

А це значить, що у кардіоцентрі уже можуть робити операції на ангіографі.

Чотири (!) роки дороговартісне обладнання простоювало — його не вводили в експлуатацію.

Тепер жителі Могилів-По­дільської громади можуть не їхати у Вінницю на ангіографію — тепер вона доступна на місці.

До речі, це перший районний медзаклад, який матиме ангіограф», — написав губернатор.

Ангіографія — це метод рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен), що дозволяє визначити місце звуження або закупорки судини, місце і міру патологічного розширення судин (аневризма), наявність внутрішньої кровотечі, міру поширення пухлинного процесу й інші хвороби, які виявити іншим шляхом не вдається. Дослідження виконується шляхом введення в судину спеціальної контрастної речовини і одночасного виконання рентгенографічного дослідження.

Модернізовані приймальні відділення дають можливість надати екстрену допомогу людині за 20-30 хвилин, а не за 2-3 години, як було раніше

Минулого тижня у Могилів-Подільське приймальне від­ділення лікарні привезли комп’ютерний томограф. Фірма-виробник — Hitachi, модель SCENARIA View, вартістю майже 20 мільйонів гривень.

64-зрізовий КТ-сканер призначений для томографії всього тіла з високою констрастною роздільною здатністю.

Обладнання КТ, УЗД та цифровий рентген — все це отримають 10 приймальних відділень області у рамках програми президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

«Оновлене приймальне від­ділення дасть змогу забезпечити швидке реагування на невідкладні стани, проводити якісну діагностику — БЕЗКОШТОВНО (!) Це головне сьогодні для людей! За необхідності, тут одразу проводитимуть і швидку госпіталізацію пацієнтів», — зауважує Сергій Борзов.

Комп’ютерні томографи чекають Бершадь і Гайсин

Цього тижня ще дві вінницькі опорні лі­карні очікують на нові комп’ютерні томографи — Бершадьська і Гайсинська. Теж у рамках президентської програми «Велике будівництво». Усього в Україні буде реконструйовано та оснащено сучасним діагностичним обладнанням 202 прий­мальних від­ді­лень.

Лише реконструкція Бершадської лікарні обійшлась у 52,5 млн грн.

С.Борзов каже, що оновленою будівлею приймального відділення задоволений.

Поліклініку та «швидку допомогу» реконструювали під від­ділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги саме задля необхідного забезпечення.

«Тепер тут є всі умови для швидкості реагування на невідкладні стани — діагностика і та госпіталізація пацієнтів, — розповідає Сергій Сергійович.

– Як працює електропідйомник — перевірив особисто.

Зроблена нова система вентиляції, пожежна сигналізація, відеоспостереження і проведений кисень.

В інфекційному блоці збудована окрема система каналізації.

Є новий блок для карет «швидких допомог». Також встановлений генератор подачі електроенергії.

Для «екстренки» закуплена апаратура та інвентар на 2,2 мільйона гривень.

Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування має достатній ліжковий фонд — 190 цілодобових ліжок (ковідних — 130).

Є і своя лабораторія. Там мене запитали про зарплати медикам. На їх розмір, як голова облдержадміністрації, я вплинути не можу. Але порадив меру Бершаді — Віталію Драгану – взяти за приклад рі­шення влади Вінниці: з міського бюджету виділяють субвенцію для медиків, які сьогодні працюють із ковідними пацієнтами.

Треба знаходити можливості підтримувати жителів своїх громад. Можливо, місцеві під­приємці, фермери теж захочуть підтримати таку ініціативу. Один в одного потрібно вчитися. А допомагати медикам — це завжди благородна справа. І вдячна.

Непросто очолювати лікарню, розумію Лілію Іванівну Брикулю, якій треба бути одночасно і головним лікарем, і менеджером.

Але тут і пальми намагаються виростити на клумбі біля лі­карні — південний ра­йон Вінниччини, чому б і ні? 🙂

Скажу біль­ше: я чув багато скептичних думок що­до «Великого будівництва». Але тепер в нього вірять. Бо це видно: дороги, лікарні. Це інший рівень, інший підхід до роботи. Президент Володимир Зеленський змінив ставлення влади до людей. Оце важливо. В медицині це помітно одразу. Є речі, які змушують вимикати політику.

Сергій Годун