Три дні (11-13) в столиці України тривала 26 туристична виставка UITT: «УКРАЇНА — подорожі та туризм».

І 150 учасників із 15 країн світу спробували смачну шок-новинку — «Наполеон» із вінницького сала! Це авторська розробка Інни Кривешко і команди гастрогідів із Вінниці.

– Всі 250 порцій «Наполеона» буквально розмели. Як і 250 канапок із вінницькою помазанкою «Бабусині коралі»… Секрет нашого «Наполеона» простий — 15 кілограмів найкращого сала із Вінниччини, часник, свіжі трави, спеції та чорний литовський хліб! Тому ще хотіли назвати його «Ольгердом» чи «Брати Коріатовичі»… Але «Наполеон» поки що в хітах. Мастили сало на 5-6 шарів чорного хліба, щоб можна було засунути його в рот! Заморозили і потім порізали на трикутнички. В майбутньому додамо до несекретної суміші «Наполеона» свіжі вишні та сезонні продукти. І 100% будемо його патентувати! — розповіла про презентацію унікального подільського «салоторту» Інна Кривешко. — Бо нічого подібного Київ та Україна ще не пробували. Думаємо, що у вересні саме цей «Наполеон» стане родзинкою першого офіційного фестивалю вінницького сала на День міста! Бо люди вже так хочуть нових смаків, вражень та мандрів…

– Гості Вінниці та Вінниччини прагнуть справжнього крафту, а тому ми не дочекались вересня і претендували наш «Наполеон». Винний дім Гігінеішвілі організував дегустацію крафтових вінницьких вин. А кондитерська мережа «Солодка мрія» підготувала для виставки натуральний зефір та мармелад.

Усі ці пригощання демонстрували багатогранність він­ницьких гастротрадицій та новаторський підхід місцевих виробників, — вважає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Звісно, всі питали про майбутній фестиваль вінницького сала. І він дійсно готується на осінь. Зовсім скоро ми розкажемо ще більше деталей про цей «з’їзд» найкращих виробників сала, кухарів та крафтярів Вінниччини…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ