Гімн України 1917 року, короткі промови та щира молитва пролунали біля пам’ятної дошки та барельєфу Симону Петлюрі на стіні будівлі вокзалу залізничної станції Крижопіль, біля пам’ятника загиблим воїнам сучасної російсько-української війни, біля хреста на могилі поручника авіації Української Галицької армії Альберта-Фелікса Шепаровича.

У Крижополі  таке святкування  відбулося вдруге, у Могилеві-Подільському за участі влади та місцевих патріотів — вперше.

Коли саме цього дня, 23 травня 1920 року, у звільненому від російських загарбників Києві відбувався спільний парад союзних української та польської армій – на залізничній станції Крижопіль тривали бої із московськими військами.

Тоді, в результаті дій союзницької польської авіації були зруйнованими червоноармійські бронепотяги «Имени Бэлы Куна» та «Красный Крестьянин» – про цей цікавий факт повідомив напередодні дослідник історії Павло Стангрит.

Спільну молитву за Україну, за народ, за її владу та військо відправили о. Михайло Будник – протопресвітер Барського деканату Української Греко-католицької церкви та о. Богдан Мураховський – настоятель храмів місцевої Римо-католицької громади.

Найголовнішим здобутком цьогорічного Дня героїв стало те, що місцева влада відгукнулась на заклик віддати шану нашим звитяжцям – ще до початку пам’ятного заходу представник керівництва громади поклав квіти до барельєфу Симона Петлюри.

Саме таким чином за останні десятиліття патріотичні дати ставали державними святами – ми щорічно проводили відповідні громадські заходи у Вінниці та навколишніх районах, і вже зараз традиція відзначення Дня Соборності, Дня героїв Крут, Дня захисника України ні в кого не викликає сумніву.

Соломія КАЛЮЖКО