29 квітня виконком міської ради переглянув тарифи на проїзд у маршрутних таксі – з 1 червня вартість проїзду у цьому виді громадського транспорту складе 10 грн. Зміна ціни на проїзд, у першу чергу, викликана здорожчанням усіх складових тарифу. Крім того, відбулось значне падіння пасажиропотоку (на 62,1%), яке виникло внаслідок запровадження карантинних обмежень через епідемію COVID-19. При цьому перевізники зберігають соціальні зобов’язання та продовжують здійснювати безкоштовні перевезення деяких пільгових категорій населення, а школярів до 6 класу під час навчання – за пів ціни.

Вже кілька місяців маршрутні перевізники Вінниці піднімають питання перед міською владою щодо перегляду тарифу на проїзд в маршрутних таксі. У лютому вони подали клопотання разом з розрахунками щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках до 12 гривень за поїздку.

За словами голови Асоціації приватних перевізників міста «Маршрут» Олександра Готи, діючий з 2018 року тариф призвів до того, що частина перевізників зупинили роботу, а водії масово звільняються: «Ми працюємо на межі наших можливостей. Усі ці економічні і карантинні обставини призвели до того, що ми зазнали та продовжуємо зазнавати дуже значних збитків. А це в свою чергу впливає на технічний стан транспортних засобів, несвоєчасне проведення ремонтів, відмову водіїв від перевезень. За останні роки вони масово звільнялись і їхали працювати за кордон. Дехто з перевізників вимушений був зупинити роботу і зняв свої автобуси з маршрутів. Тому якщо не змінювати тариф, ми просто не зможемо далі забезпечувати перевезення вінничан», – каже Олександр Гота.

Він також нагадав, що приватні перевізники міста, які працюють у режимі маршрутного таксі, продовжують виконувати соціальні зобов’язання: під час навчання здійснюють перевезення учнів 1-6 класів за пів ціни, безкоштовний проїзд мають учасники бойових дій, інваліди війни, атовці, ліквідатори аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії.

Усі розрахунки перевізників вивчав департамент економіки і інвестицій міської ради. За словами керівника цього підрозділу Максима Мартьянова, за два останні роки відбулось зростання цін в середньому на 22% на паливно-мастильні матеріали, автомобільні шини, на запасні частини та матеріали, які використовуються для технічного обслуговування транспорту.

«Але найбільше зросли витрати на заробітну плату. Наприклад, мінімальна зарплата в 2018 році становила 3723 грн, а в 2021 році – 6000 грн. Бачимо зростання на 60 %. Курс долара, від якого залежить ціна запчастин і паливно-мастильних матеріалів, у 2018 році – 26,47, у 2021 – 28,00 грн. Тобто є об’єктивні причини для перегляду вартості проїзду у маршрутних таксі. Але разом з тим ми ставимо вимоги перед перевізниками забезпечити належну якість перевезень і прозорих правил на цьому ринку. Для цього ми зобов’язуємо перевізників встановити валідатори і працювати на безготівковій системі оплати проїзду. Аналогічній, яка діє в муніципальному транспорті», – каже Максим Мартьянов.

Процедура перегляду тарифу на проїзд в маршрутних таксі розпочалась понад місяць тому. 19 березня департамент економіки і інвестицій міської ради підготував та оприлюднив згідно з вимогами законодавства проєкт рішення виконкому міської ради, який є регуляторним актом. Вінничани мали можливість упродовж місяця долучитися до обговорення і надіслати свої пропозиції чи зауваження. Обговорення регуляторного акту тривало до 19 квітня.

Після закінчення терміну отримання зауважень та пропозицій, за результатами їх розгляду, даний проєкт рішення було винесено на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Відтак, з 1 червня на території Вінницької міської територіальної громади тариф на проїзд в маршрутних таксі встановлено у розмірі 10 гривень. Також затверджено тариф 12 грн за одну поїздку на перевезення пасажирів до приєднаних до Вінниці громад (маршрути №30А та №30Б) і на нічному маршруті №25Н (перевозить пасажирів з 22:00 до 6:00).

Питання зміни тарифів на проїзд у транспорті сьогодні розглядається у багатьох містах країни. Наприклад, у Миколаєві перевізники ініціювали підняття тарифу на проїзд у маршрутках до 10-12 грн (зараз він складає 5 грн). Як і у Львові, де вартість поїздки в маршрутних таксі за розрахунками перевізників має зрости до 14 грн (наразі 7 грн), а в муніципальному транспорті – до 10 грн. Планують переглянути тариф на проїзд і в маршрутках, і в муніципальному транспорті також в Хмельницькому та Маріуполі. Зокрема, у місті металургів за розрахунками місцевого ТТУ собівартість проїзду в муніципальному транспорті складає 16 грн, що вдвічі більше, ніж діючий тариф.