Величні роги та граціозна зовнішність оленя благородного викликають захоплення та розчулення. Краса нагострених ліній м’язистого тіла і гіллясті роги оленя здавна оспівувалися в переказах, а самій тварині приписувалися магічні здібності. Та чи багато ми знаємо про благородного оленя, який, до речі, є одним з найбільших ссавців, що з давніх-давен населяє територію Центральної Європи?

Олень благородний – «корінний» для подільських лісів вид. Одним із заходів, спрямованих на відновлення популяції оленя благородного на Винниччині, є ведення вольєрного господарства. Так, у 2018 році у вольєр для напіввільного утримання диких тварин Сумівського лісництва ДП «Бершадський лісгосп» завезено 3 особини оленя благородного – 2 самки та самця. Для успішної адаптації тварин до нових умов проживання та збільшення чисельності мисливських звірів, які утримуються у вольєрі площею 51,1 га, лісівники та єгері створили весь комплекс біотехнічних споруд, облаштували штучні водопої, налагодили догляд, охорону та підгодівлю тварин. «Перепис» диких звірів у ДП «Бершадський лісгосп» на початку 2021 року зафіксував 5 оленів благородних.

Ця тварина є одним з найкрасивіших представників сімейства оленячих, має струнке тіло, пропорційну будову. Під хвостом благородного оленя є характерна біла пляма. Роги – це елемент, яким можуть похвалитися лише самці. У цього виду оленя вони характеризуються фірмовою гіллястістю. Щороку олені скидають роги, а навесні – відрощують нові. Їхні розміри та вага залежать від багатьох факторів: вік тварини, її фізичний стан та генетичні особливості. У розквіті сил оленя роги можуть важити 10 кг, а то і значно більше. Щорічно у світі проводяться виставки та конкурси на найбільші роги із значним призовим фондом.

Оленячі роги в фазі їх зростання називають пантами. У цей період вони ще молоді, не встигають ствердіти. Панти оленя покриває шкіра з тонкою шерстю. Тому вони візуально здаються бархатистими. Цікаво, що молоді роги відрізняються своєю м’якістю і навіть відчувають укуси комах. Саме через їх чутливість олені дуже бережуть нові роги. Протягом осені шкірка відмирає, і відкривається гола кістка. Роги молодого оленя тоді стають схожими на ті, які прикрашають голови дорослих особин. Однак ці вирости відрізняються значно меншим розміром і кількістю відростків. Як тільки олені входять у зрілий вік, розгалуження пантових рогів закінчується, і число відростків на них вже не змінюється.

Найактивніший ріст пантів у оленя припадає на квітень-травень. У цей період ростуть з фантастичною швидкістю – близько 2 см за добу! Такої швидкості регенерації немає ні у одного живої істоти.

Панти служать сировиною для отримання лікарського засобу – пантокрину, який допомагає впоратися з багатьма хворобами, омолодити організм, підвищити загальний імунітет і життєвий тонус. Для отримання цієї цінної лікарської сировини оленів розводять на спеціальних фермах.

Роги оленя служать і для захисту, і для нападу. Ви, можливо, запитаєте, навіщо на когось нападати мирному травоїдному оленеві? Насправді самці оленів часто влаштовують бійки один з одним через самок, в ході яких активно буцаються рогами, самка дістається переможцеві з найсильнішими рогами.

Після завершення шлюбного періоду відбувається ще одне таїнство природи – олень благородний скидає свою «корону», яка прикрашала його могутню і горду голову протягом року.

На фото можна побачити ніжні оксамитові панти у оленя благородного, який проживає у вольєрі для напіввільного утримання диких тварин Сумівського лісництва ДП «Бершадський лісгосп». На іншій світлині – ось таку колекцію рогів, що скинули олені, зібрали у Сумівському лісництві.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ