Тут зберігається, висівається, проростає лісове насіння та міцніють сходи сіянців, готуючись до життя на лісовій ділянці. Тут народжується майбутній ліс. Тому лісові розсадники називають колискою лісу. Щоб виростити якісний посадковий матеріал, лісівники Вінниччини вкладають багато зусиль, часу та людської праці.

З’явилися перші сходи майбутніх лісових дерев і у розсадниках ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.)

Загальна площа лісових розсадників Тульчинського ЛМГ становить 13 га. Площа територій, на яких вирощують посадматеріал у контрольваному середовищі (короби), становить 632 кв. м. А у Журавлівському, Орлівському та Томашпільському лісництвах є сучасні теплиці (загальною площею 710 кв.м). Асортимент рослин, що вирощують тульчинські лісівники, – більше 60 видів.

Цього року підприємство планує виростити майже один мільйон штук садивного матеріалу лісотвірних та декоративних деревних та чагарникових порід. Також було закладено у палети для вирощування із закритою кореневою системою майже 40 тис. шт. сіянців дуба звичайного. Створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою (ЗКС) забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень.

Тульчинські лісівники не лише повністю забезпечують власним садивним матеріалом процес відтворення лісу, а й вирощують для реалізації декоративні види. Сіянці лісових порід, таких як дуб звичайний, горіх чорний, черешня висівають у відкритий грунт на території лісових розсадників.

Цього року насіння проросло гарними зеленими рядочками. І ці сходи теж потребують чимало уваги і важкої роботи. Розпушення грунту, знищення бур’янів, захист від шкідників, недостатня або надмірна кількість вологи – все це впливає на якість садивного матеріалу. Особливо у нинішніх погодних умовах дуже важливо вчасно знищити забур’яненість. Але лісокультурниці стараються, і тому молоді сходи мають гарний приріст.

На фото – посіви лісоутворюючих порід та декоративна шкілка лісового розсадника Кирнасівського лісництва.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ