Вінницькі медики запевняють, що дороговартісні та дефіцитні ліки можуть врятувати не одне життя. А ЗІЗи — невід’ємна частина їхньої роботи з хворими.

– Ми пережили три хвилі коронавірсу і поступово готуємося до четвертої. Наша лікарня залишається опорною у боротьбі з ковідом. Тут працює кафедра інфекційних хвороб. Маємо два окремих корпуси, які призначені виключно для лікування інфек­ційних хворих, — повідомила медичний директор Вінницької міської клінічної лікарні №1 Лариса Чорна. — Вдячні за ініціативу фонду «Кусто Хелп»! Це велика допомога для нашої лікарні, адже ми сьогодні отримали дороговартісні, але ефективні медикаменти. Тоцілізумаб (фармацевтична назва «Актемра») багатьом нашим па­цієнтам врятував життя. Тому цей препарат внесли у протоколи лікування в усьому світі. Один курс коштує більше 30 тис. грн. Цих медикаментів не було ні в аптеках, ні на складах в Україні. Тому, коли до нас звернулися представники фонду і запитали, що найбільше потрібно, ми попросили саме «Актемру». Він призначається пацієнтам з короновірусом серед­нього ступеня важкості після лабораторних обстежень. Зупиняє руйнування легеневої тканини. Але поки що цього препарату немає у переліку безкоштовних ліків.

Чому фонд «Кусто Хелп» допомагає він­ни­цьким медикам та пацієнтам – пояснив генеральний директор компанії «Кусто Агро» Алі­шер Тяжин.

— Фонд «Кусто-хелп» організований засновниками групи компаній «Кусто», які мають походження з Казахстану. Фонд запрацював минулого року, коли почалася світова коронавірусна пандемія. Звісно, найперша допомога була для медичних закладів Казахстану та незахищеним верствам регіону. А оскільки ми також працюємо в Україні — з 2012 року компанія «Кусто Агро» займається тут вирощуванням зернових культур — засновники компанії вирішили надавати допомогу у боротьбі з корона­вірусом і лікарням Вінниччини та Житомирщини. Уже були у Кали­нівській та Козятинській лікарнях. Об’їжд­жаємо центральні районні лі­карні Житомирської області. Я й сам перехворів коронавірусом, знайомі помирали від ко­віду, тому розумію, що ситуація непроста і наш внесок може стати корисним для медиків та пацієнтів.

Співорганізатори фонду «Кусто Хелп» повідомили, що для Вінницької міської клінічної лікарні №1 було придбано 40 доз припарату «Актемра» та де­кілька ящиків засобів індивідуального захисту для медиків — костюми, маски, рес­піратори високого ступеня захисту. Загалом благодійна допомога вінницькій лікарні становила майже пів мільйона гривень.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА