– Це бидло, що вбило Макса і пішло по обміну, служить в ОРДЛО. Поміняли, щоб воно ще з тієї непідконтрольної вбивало наших воїнів. Я ще під час обміну про це говорила…

Але хто слухав матерів убитих на Майдані хлопців, коли інші дивились в очі Путіну та шукали в очах маніяків мир? — емоційно прокоментувала цю шокуючу новину мама Максима — Зоя Семенівна.

Мама Героя Небесної сотні Зоя Семенівна

Звісно, що українська прокуратура не має точної інформації про діяльність всіх обміняних екс­беркутівців. Але факт залишається фактом — Сергій Зінченко, провину якого було доведено в суді через експертизу його зброї та засуджено за масові розстріли на Інститутській в Києві, нині служить за контрактом у так званому Першому армійському корпусі «ДНР». Про це під час чергового судового за­сідання у резонансній справі про розстріли майданівців заявив прокурор Ігор Земсков.

Нагадаємо, що в 2018-му Святошинський райсуд Києва дослідив два епізоди у справі проти 5 колишніх військовослужбовців спецпідроз­ділу МВС «Беркут» стосовно вбивств активістів Майдану Максима Шимка та Георгія Арутюняна, які загинули 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

Сергій Зінченко воює проти України після обміну. Тут би отримав довічне…

Суд встановив факт убивства 20 лютого 2014 року ексберкутівцем Сергієм Зінченком Героя Небесної сотні Максима Шимка із Вінниці. Максим Шимко загинув навпроти готелю «Україна» по вул. Інститутській з правого боку. Нині тут знаходиться народний меморіал його пам’яті… Тоді куля потрапила Максиму в шию. І з його тіла було вилучено фрагменти цієї кулі, оскільки ще до того вона пройшла через якусь тверду перешкоду і частково зруйнувалася. Однак, незважаючи на це, експерти ідентифікували кулю: вона була випущена з вогнепальної зброї калібром 7,62 мм.

Автомат, з якого була випущена ку­ля, належав одному з обвинувачених беркутівців — Зінченку. Крім того, експертиза встановила, що Шимко отримав поранення з правого боку, тобто звідти, де перебувала так звана «чорна рота» спецпідрозділу МВС «Беркут». Як зазначив у коментарі журналістам прокурор у справі Яніс Сімонов, особливістю цього судового слідства є те, що вперше встановлено безпосередньо причетність Зінченка до вбивства учасника Революції гідності.

– Я змогла подивитись в очі вбивці мого сина в суді, але там не було навіть краплі каяття! Бо коли ми вперше із чоловіком приїхали на суд в Київ свідчити, то ці вбивці сиділи в клітці, як звірі… І я побачила, що їм абсолютно було байдуже наше горе… Вони плювати хотіли на Україну і Небесну сотню, яку вбили, як у тирі… Тому вони мовчали до остан­нього дня суду, бо знали — їх обміняє Росія та випустить знову вбивати… — додала мама Максима Шимка.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ