Це будинок дитини за моделлю Барнахус, яка працює в багатьох розвинених країнах світу. Для дітей, які зазнали насильства або стали свідками насильства, надаватимуть психологічну підтримку, медичну допомогу та супроводжуватимуть у процесі правосуддя. Тут зможуть тимчасово перебувати діти, які зазнали насильства від рідних, чи близьких. Пілотний проєкт Барнахус на Вінниччині реалізовують спільно із Дитячим фондом ООН (UNICEF).

Презентували проєкт 15 червня у Вінницькій обласній державній адміністрації.

«Вінниця стала першою в Україні, де буде впроваджуватись пілотний проєкт Барнахус спільно Дитячим фондом ООН (UNICEF)», – повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

 

Сергій Борзов зазначив, що проєкт є вкрай необхідним, адже злочини вчиняють проти дітей і часто діти зазнають насильства від родичів, чи близьких людей. Він назвав приклади, які були в нас, у Вінницькій області.

«До смерті мати забила п’ятирічного хлопчика за обірвані шпалери. Торік Україну шокували кадри 6-річного хлопчика, якого з гематомами та синцями помітили перехожі на Вінниччині. Згодом слідство з’ясувало, що побила його мачуха. У власній квартирі вбили двох жінок і двох дітей: 8-річного хлопчика і 3-річну дівчинку. За підозрою у вбивстві затримали 30-річного чоловіка, батька дітей, який вбив свою маму і дружину. Суд присудив – довічне ув’язнення. Це лише три факти. Це трапилось не десь далеко, а в нас, у Теплицькій, Липовецькій громаді та у місті Вінниці. На жаль, над дітьми вчиняють насильство. Страшно те, що в багатьох випадках кривдниками є не незнайомці, а родичі, чи люди, яким дитина довіряє.

Запровадження в Україні моделі Барнахус – це можливість захистити дитину. Її не будуть водити на допити в поліцію чи суд. Спеціально створений притулок, буде так званим місцем захисту, де буде юридична допомога, соціальний супровід та психологічна реабілітація.

Ми спільними зусиллями можемо змінити щось для дітей. Діти повинні знати, що є дорослі, які допоможуть і підтримають. Ми разом маємо захистити дітей», – говорить Сергій Борзов.

Заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук наголошує, що права дитини повинні бути захищені не «на папері».

«Це честь для Вінницької області. Ви перші в Україні, вибрані, які ті, хто поведе досвід щодо реалізації цього проєкту. Суть цього проєкту полягає в тому, що права дитини мають бути захищені не на папері, і не на словах. А потрібно організувати роботу всіх органів – поліції, прокуратури, суду, системи безоплатної правової допомоги, щоб в реальності захист прав дитини став основним. Не тоді, коли дитина стає свідком насильства, або потерпілим, щоб ми ще раз не травмували дитину. Дитина повинна потрапити в окреме місце, і вже інші органи повинні «танцювати» над дитиною. Це складно, бо цей підхід змінює звичну для органів влади філософію діяльності, але це потрібно робити», – сказав Олександр Банчук.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко назвала вражаючі цифри статистики щодо злочинів відносно дітей. За 4 місяці 2021 року в Україні зафіксовано 1284 кримінальних правопорушень відносно дітей.

«Сьогодні для дітей існує безліч загроз – «ковід», збройна агресія Російської Федерації, певні економічні та соціальні проблеми. Відповідно до інформації Національної поліції, за 4 місяці цього року зафіксовано 1470 злочинів, які були вчинені неповнолітніми. Разом з тим, спостерігається динаміка щодо зменшення кількості злочинів, скоєних відносно дітей, але така статистика вражаюча. Зокрема, за 4 місяці цього року Національною поліцією в Україні зафіксовано 1284 кримінальних правопорушень відносно дітей! Тут є важкі та особливо важкі злочини, злочини, пов’язані з сексуальним насильством, розбещенням, ґвалтуванням, втягненням у злочинну діяльність, умисні вбивства і тяжкі тілесні ушкодження. В ситуаціях, де дитина потерпіла чи стала свідком злочину, важливо знайти підходи, які дозволять максимально швидко допомогти вийти з цієї ситуації і щоб не травмувати дитину ще більше», – каже Катерина Павліченко.

Виконуючий обов’язки директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов додав, що 60% злочинів проти дітей вчиняються їх рідними та близькими.

«Більше 60% злочинів, які відбуваються по відношенню до дітей, відбуваються або їхніми родичами, або батьками. Це проблема, тому що дитина не може після цього повернутися додому і треба забезпечити безпеку цієї дитини. Саме це передбачено в моделі Барнахус. Насправді, ми сподіваємось, що це не перший центр в Україні. Нам у межах країни потрібно створювати достатню кількість сервісів, де усі органи будуть приходити до дитини, а не дитина має ходити до поліції, медичних закладів, прокуратури та інших», – говорить Олександр Баранов.

Я хочу подякувати всім нашим партнерам, які доклали зусиль, щоб досягти цього результату, про який ми говоримо. В першу чергу хочу подякувати обласній державній адміністрації за зусилля, які допомогли реалізувати цей проект. Це важливий крок для України щоб забезпечувались їх права», – каже заступник Голови Представництва Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні Лора Білл

Керівник програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні Наїра Аветісян говорить що такі центрі в Україні необхідно створювати, бо дітям найважче добиватись захисту і справедливості. За її словами дитина має 6-10 разів розказати свою проблему дорослому, поки її вислухають і повірять.

«Захист дітей від насилля це основні задачі міністерств у всьому світі. Для того щоб захистити від насильства, попередити насильство це робота, яка вимагає роботи всіх організацій та інституцій. В Україні є багато організацій та установ, які надають послуги для того щоб попередити чи захистити від насильства, але переважно ці послуги надають жінкам і чоловікам і не так багато саме дітей. На жаль, місце, де дитина повинна почуватись найбільш захищеною. А саме в сім’ї, вони стають або жертвами насильства або свідками насильства. Ми спостерігаємо в багатьох країнах, якщо це відбулось (насильство), то дитині потрібно розказати цю історію шість, інколи до десяти разів, щоб дорослі нарешті вислухали дитину та повірили цій історії. Саме тому розвинені каїни створили модель будинку для дитини Барнахус, яка поєднає різні функції», – відмічає Наїра Аветісян.

Перша заступниця голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Заболотна, повідомила, що Центр Барнахус у Вінницькій області вже готовий працювати, проте місце його розташування не будуть розголошувати.

«Найголовніше, що Центр це не майбутнє, це сьогодення. Центр є таким, як ви його бачите на слайді. Просто розуміючи відповідальність і необхідність збереження таємниці щодо розташування Центру, ми не запрошуємо ЗМІ в середину. Але на слайді Ви можете побачити як виглядає центр у Вінницькій області. Він готовий працювати», – сказала Наталя Заболотна.