Минулого черверга у Вінницькій облраді відбулося засідання постійної комісії з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики.

На порядку денному 13 питань. Серед них скарга про порушення депутатської етики депутаткою Вінницької обласної ради 8-го скликання Вікторією Родінковою. До комісії звернулися мешканці вулиці Пирогова у Вінниці і ось що повідомили:

– 24 травня в одній із груп у соцмережі була опублікована інформація про те, як доцент ВНМУ ім. Пирогова захоплює комунальну землю у центрі Вінниці. Оскільки знаємо цю ситуацію, почали активно коментувати описане у пості. На наші коментарі відгукнулась депутатка Вінницької облради Вікторія Родінкова, яка є колегою мешканки, що незаконно встановила паркан по вул. Пирогова. Депутатка активно почала коментувати допис та маніпулювати непідтвердженими фактами. У своїх висловлюваннях депутатка ображала, принижувала та порушувала головні принципи честі та гідності, в першу чергу, своїх виборців та мешканців, що проживають по вул. Пирогова. Як коментує Вікторія Родінкова: « …теперь эта шайка…», під «шайкою» розуміються люди, які почали відстоювати свої інтереси в со­ціальних мережах. Існують підстави, котрі можуть свідчити про те, що пані Родінкова бере участь у дерибані землі, що належить громаді, — йдеться у скарзі.

Автори звернення просять комісію вжити засоби впливу до депутатки Родінкової.

– Ми вкрай обурені такою неетичною, образливою та аморальною поведінкою представника влади, що обирається для захисту інтересів нашої територіальної громади, та просимо відповідно до законодавства у межах компетенції перевірити наведені у скарзі факти та вжити відповідні заходи впливу щодо депутатки Вінницької обласної ради Вікторії Родінкової.

– Це наклеп і перешкоджання у проведенні моєї депутатської діяльності групою осіб, які хочуть «віджати» в центрі міста шматок землі. А моє втручання — поява в цій справі і робота з документами – їм завадили, — прокоментувала нашому журналісту ситуацію депутатка від «Європейської солідарності» в обласній раді Вікторія Ро­дін­кова. — Там незаконна сауна, їм потрібна парковка і шматок землі для неї. Це мене обзивали і знущалися у Фейсбуці. Погрожували розслідуванням з боку ДБР.

Хоча все, що я зробила, подала 2 депутатські запити. А мене звинувачують у тому, що здійснюю тиск на муніципалітет, хоча там всі документи повністю на боці людини, у якої «віджимають» землю. Вона дійсно моя колега, але ми ледь знайомі. Я таким же чином відреагувала б на звернення інших вінничан, оскільки обиралася в обласну раду саме з міста Вінниці. Тому тут питання не в знайомствах і лобіюванні чиїхось інтересів, а в справедливості та законності.

Я попросила перенести слухання питання щодо мене на засіданні комісії, бо в мене акредитація спеціальності «Громадське здоров’я» в університеті та зустріч з експертами. Моя участь у цих заходах була заздалегідь запланованою та обов’язковою. Тому напередодні підготувала і передала до секретаріату комісії прохання перенести це питання на інше засідання.

Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції. Наші журна­лісти будуть відслідковувати питання не лище щодо етики депутатки Вікторії Родінкової, але й земельний конфлікт у центрі міста.