Літо не означає повного затишшя в коридорах влади Вінниччини… Тому про особисте, скандальне та професійне із Вінницької обласної ради ми поставтили питання заступнику голови облради Ігорю Івасюку. Бо саме його прізвище та посада останнім часом найбільше на слуху серед вінничан та журналістів. І не лише, як куратора гуманітарного та соціального блоку питань в обласній раді.

Про реальну якість роботи облради 8 скликання, «чорнуху» в соцмережах, кадровий «шторм» серед корупціонерів та результативність ухвалених рішень на Вінниччині Ігор Івасюк розповів читачам нашої газети:

Ігор Дмитрович, тема про нібито ваш будинок в Іспанії активно обговорювалась в ЗМІ та соцмережах… Ви все спростували в 33-му каналі, але звідки «ноги ростуть» в цих новинах про будинки та ділянки родини Івасюків?

– За ці півроку, коли наша команда почала працювати в обласній раді, ми зробили без перебільшення революційні кроки – запровадили нову високу якість роботи, залучили до роботи різногалузевих експертів, які почали наводити порядок в підзвітних сферах. Наприклад соціальний напрямок, за який відповідаю я – найбільш чутливий, адже безпосередньо стосується життя і здоров’я людей.

Сьогодні ми розробляємо нові критерії ефективності і оцінки керівників комунальних закладів, більшість з яких як раз працюють в соціальній сфері. Наразі проводимо детальний аудит їхньої діяльності і робимо висновки по кожному, адже на утримання цих закладів щороку витрачаються з обласного бюджету сотні мільйонів гривень. В результаті всі ці керівники будуть або працювати в інтересах жителів області, або звільнять свої посади.

Мабуть, зацікавленим особам не дає спокою, що наша команда активно почала наводити порядок в області. Можливо, хтось хоче від мене іншого підходу, якихось «компромісів» і більшої «лояльності» – але цього не буде. Тому мені не дивно, що певні «зацікавлені особи» розуміючи, що їхнім корупційним схемам і оборудкам прийшов кінець, розгорнули проти мене брудну кампанію, в якій спробували задіяти ЗМІ. Тому щодо будинку в Іспанії казав і кажу – ця «новина» немає нічого спільного із правдою. Не виключаю, що ці натяки щодо нерухомості за корном пов’язані виключно із професійною діяльністю мене і моєї дружини – також депутата обласної ради. Але мене цим не зупинити. Багато років я працював для людей та в інтересах людей, а сфера, за яку я відповідаю, більш ніж відповідальна – гуманітарна, соціальна. Тому моя професійна і громадянська позиція незмінна – я буду і надалі працювати в інтересах жителів Вінниччини.

– Тоді хто серед «генералів» обласної освіти і соціалки може втратити свої посади? Чи відомі вже кандидати на звільнення?

– Все потрібно робити в межах закону і звільняти і притягувати до відповідальності за порушення. Раніше просто не існувало достатньо ефективних механізмів, завдяки яким можна було впливати на неефективного керівника або просто не вистачало політичної волі. Наведу лише один приклад: всі пам’ятають трагічний інцидент, який відбувся минулого року в Ладижинському інтернаті, коли через кричущу недбалість хвору жінку з ДЦП ледь не зварили в окропі. За тим фактом «цапом відбувайлом» зробили просту санітарку, а керівник закладу не поніс жодної відповідальності, більше того, в кінці року він ще претендував на надбавку до заробітної плати і премію! Тобто деякі керівники за роки перебування на посадах взагалі втратили почуття відповідальності і відчувають повну безкарність. Тому, щодо таких керівників будуть прийматись принципові рішення.

– Кожен із заступників голови обласної ради курирує постійні комісії за напрямками. За вами – освіта і медицина, де важливо ухвалювати як рішення, що вирішують проблеми, так і рішення на випередження. Одним з таких, за яке проголосували депутати на сесії облради, – це кошти на ліфт для «чорнобильського» диспансеру.

Це було справді важливим рішенням і для пацієнтів диспансеру радіаційного захисту, і для самого диспансеру. Власне, тему підйомника для цього медичного закладу підняли самі чорнобильці на зустрічі з головою обласної ради – він дав відповідні доручення. На сесії обласної ради депутати підтримали зміни до бюджету і проголосували за виділення 2 млн грн для диспансеру. За ці кошти встановлять ліфт, а також завершать реконструкцію приміщення головного корпусу. Важливо, що в бюджеті на цей рік кошти на ліфт передбачені не були. Але обласна рада знайшла можливість передбачати ці видатки. Адже це рішення справді на перспективу – диспансер отримав змогу працювати за угодами з НСЗУ і відповідно у повній мірі виконувати свою основну функцію.

– Депутати також ухвалили рішення, яке стосується пацієнтів обласної дитячої інфекційної лікарні. Що воно передбачає?

Здавалося б, суто технічне питання – внесення змін до статуту обласної дитячої інфекційної лікарні. Але цим рішенням обласна рада дозволила сумісне перебування на стаціонарному лікуванні матері або батька з хворою на коронавірус дитиною, якщо у них є ознаки COVID-19. Адже інфекція нікого не шкодує – коли хворіє дитина, можуть заразитися і мати, і батько. Медична допомога надається і матері, і дитині, але пакетом НСЗУ видатки передбачені тільки на дитину. Відтак фактично лікування батьків залишалось поза фінансуванням. Тож обласна рада ухвалила вчасне і потрібне рішення, яке дало можливість нашому обласному комунальному закладу отримати відповідний пакет НСЗУ і надавати висококваліфіковану медичну допомогу як дитині, так і матері, яка з нею перебуває в інфекційній лікарні.

– Нещодавно обласній раді довелося шукати шляхи порятунку Сутисківської школи-інтернат, хоча це компетенція селищної ради, бо вони є власником школи. Який вихід знайшла робоча група?

До обласної ради надійшло звернення сутисківського селищного голови та колективу закладу про нестачу коштів для фінансування школи, просили взяти заклад на баланс обласної ради. Утім, для цього немає юридичних підстав. Адже 70% учнів школи – це жителі Сутисок, а для фінансування з обласного бюджету має бути навпаки – 70% учнів мають бути з інших громад області. Однак, робоча група опрацювала всі варіанти і виходила з найголовнішого критерія – закладу бути! Ми розробили дорожню карту, як це зробити – починаючи від формальних, але дуже важливих речей, таких як статут закладу, штатний розпис, ліцензування, і до питань фінансування. Також розуміючи фінансовий стан бюджету, ми будемо рекомендувати і голові обласної Ради, і депутатам внести зміни до обласного бюджету і передбачити субвенцію 1 млн 100 тис. гривень на утримання цього закладу. В тому числі, щоб провести обробку горища протипожежною сумішшю і отримати відповідний дозвіл на функціонування закладу.

Крім цього, Вінницький міський голова Сергій Моргунов хоче передати 110 тисяч у бюджет Сутисківської громади на утримання шістьох дітей з Вінниці, які навчаються у закладі. Раніше тільки Гніванська громада перерахувала кошти за учнів, які навчаються у сутисківській школі. Сподіваюсь, що й інші громади так зроблять, тому що це буде чесно по відношенню до дітей, які навчаються у цьому закладі, але є жителями інших населених пунктів.

Тепер чекаємо від обласної державної адміністрації, яка є розпорядником коштів, обґрунтованої уточненої суми коштів, необхідної для субвенції.

– Буквально вчора на медичній комісії стало відомо, що наш обласний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф планує виплатити своїм «ковідним» бригадам додаткові доплати.

Не тільки. Ще – закупити 12 сучасних швидкісних реанімобілів, які ще називають «реанімацією на колексах». Це стало можливим тому, що Центру вдалося додатково заробити 159 млн грн коштів, які можна спрямувати як на боротьбу з коронавірусом так і розвиток Центру. Ми можемо пишатися обласним Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На відміну від багатьох інших медичних закладів тут дуже правильно налагоджено роботу менеджменту, що дає свої результати. Заклад готовий вкладати гроші в бюджет розвитку і у підтримку своїх працівників.

– Цьогоріч ми відзначатимемо 30-річчя Незалежності України. Які урочистості плануються обласною радою?

Це важлива подія і особлива дата, і Вінницька обласна рада обов’язково братиме участь у низці заходів, присвячених річниці Незалежності України. Зокрема, планується урочисте засідання сесії обласної Ради. Але усі секрети поки не розкриватиму, підготовка уже почалася…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ