68-річний В’ячеслав Горецький уже в історії Могилів-Подільського кардіоцентру. Військовий пенсіонер став першим пацієнтом. У лікарню прийшов сам. У нього була  вражена магістральна коронарна судина. Це те, що називають передінфарктний стан.

Завдання лікарів: за максимально короткий час відновити кровообіг.

Перша операція — у 49-му кардіоцентрі України

8 червня В’ячеслава Горецького оперує хірург Могилів-По­дільської лікарні Олег Дідур, його консультує колега з Інституту Амосова Станіслав Фанта. На моніторах видно уражену ділянку, на яку встановлюють спеціальний стент. І хоча операція складна, триває пів години.

Як все проходило – тепер можуть аналізувати не лише столичні колеги Олега Дідура: заради науки пацієнт погодився на відеозйомку.

Станіслав Фанта – кардіохірург з Інституту Амосова

– Стент розкрився, і відновився кровообіг на 100%, значить, операція пройшла успішно, — констатував лікар.

– Я вже на рибалку хочу, — просився пацієнт.

Насправді, успіх такої операції майже цілком залежить від відстані й швидкості доправлення пацієнта до операційного столу. В ідеалі — не більше двох годин. Аби скоротити відстань пацієнта до лікарні, у віддалених райцентрах тепер відкривають кардіохірургічні блоки. Як у Могилеві-По­дільському. Це найвіддаленіша від обласного центру районна лікарня.

На цьому наголошував присутній на офіційному відкритті кардіоцентру 9 червня директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні Миколи Амосова Василь Лазоришинець.

Хірург Могилів-Подільської лікарні Олег Дідур та його колега з Інституту Амосова Станіслав Фанта – вони зробили першу операцію на ангіографі

– Нам треба не дати змоги статися інфаркту, а якщо стався, то необхідно протягом 90-120 хвилин реперфузувати коронарну артерію. Якщо раніше в Україні було близько 50 000 інфарктів і смертність у різних регіонах сягала від 14 до 27%, то відколи запрацювала урядова програма — 40 000 інфарктів на рік, тепер смертність від 10 до 21%. Це тисячі врятованих життів по всій Україні завдяки реперфузійним центрам. Загалом 48 кардіологічних і реперфузійних центрів торік виконали 18 тисяч операцій попри пандемію COVID-19, а в 2019 році — 25 тисяч операцій. Ваш центр у Могилеві-По­дільському тепер 49-й в Україні.

Три роки 22 мільйони лежали «у підвалі»

Майже 44 мільйони — стільки коштував кардіоцентр у Могилеві-Подільському.

Тільки ангіограф коштував 22,3 мільйона гривень. Для Могилів-Подільської лікарні дороговартісне обладнання придбали за урядовою програмою у 2018 році. Невідомо, скільки б воно пролежало у підвалі, якби не втручання Сергія Борзова — голови облдержадміністрації.

– «Запустити» ангіограф було не просто, чесно зізнаюсь, — розповідає Сергій Борзов. — Понад 21 мільйон витратили на приміщення для кардіоцентру, з яких 16 мільйонів — з державного бюджету. Саме президентська програма «Велике будівництво» допомогла. А потім ще треба було отримати ліцензію на використання обладнання — це теж окрема історія. Місяць тому, 17 травня, Державна інспекція ядерного регулювання України — Північна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки – повідомила про позитивне рішення щодо внесення змін до «ліцензії на право продовження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання».

Без ліцензії оперувати не мали б права.

Щороку в Україні помирає від п’яти до восьми тисяч людей лише тому, що їх вчасно не доправили до лікарні. Йдеться про пацієнтів з інфарктами та інсультами. І саме кардіохірургічні центри у віддалених районах допомогли б виграти найцінніше — час.

Сьогодні я щасливий — ми разом із Василем Лазоришинцем відкриваємо кардіоцентр. Тут зробили операцію! Вже не у Вінницю, а в Могилів-По­дільський можуть їхати оперуватись жителі південних районів. Нарешті ангіограф врятує не одне серце! Але без лікарів жодне обладнання безсиле. Це теж факт. Тому лікарня сьогодні підписала Меморандум із Національним інститутом серцево-судинної хірургії імeні Миколи Амосова. Поки що могилів-по­дільським хірургам допомагають колеги з Києва. Коли досвіду буде достатньо, районні лікарі практикуватимуть самотужки. Черга хворих з ішемічними хворобами лише тут, у Могилеві, переступила за кілька сотень.

«Пироговці» дозволили трансплантацію органів

До речі, академік Василь Лазоришинець особисто поспілкувався з першим пацієнтом Могилів-Подільського кардіоцентру. Власне, саме Василь Васильович є ініціатором створення перших в Україні регіональних кардіохірургічних центрів. Він відомий як один із піонерів створення та становлення школи кардіохірургії новонароджених в Україні.

Про це йшлося на його лекції у Вінниці на медичному форумі. Говорили і про перші кроки розвитку трансплантології в області.

Адже у «Пироговці» дозволили трансплантацію органів. Це стало можливим після того, як Вінницька обласна клінічна лікарня ім. Пирогова увійшла у пілотний проєкт та отримала ліцензію — лікарню включили у вузьке коло лікарень країни, яким дозволена трансплантація.

– Так, сам процес запуску — це дорого, — зауважив присутній голова ОДА Сергій Борзов. — Фактично це вкласти кошти, які би вкладалися з державного бюджету на інші зарубіжні клініки, що вже працюють у галузі трансплантології. Ми відправляємо таких пацієнтів в інші країни світу — Словаччину, Чехію, Ізраїль, Німеччину. Потрібно боротися за кожного пацієнта та розвивати цей напрямок тут, вдома — на Вінниччині. Сподіваюсь, до кінця року будуть проведені операції з трансплантації нирки…

Щодо першого пацієнта Могилів-Подільського кардіоцентру, то його вже виписали — на третій день після операції. Скарг немає, почуває себе нормально.

За його операцію заплатила… держава.

Олександра Маєвська