Наприкінці червня у Верхівському сільськогосподарському коледжі відбудеться останній випуск учнів. Випускників всього 32…

Адже у Вінницькому аграрному університеті вирішили закрити його як структурний підрозділ. Це означає, що навчальний заклад з давньою історією припинить своє існування.

«Не ліквідація, а реорганізація», — пояснюють в аграрному університеті такий крок, адже наразі він перетворився на сільську малокомплектну школу. А міг би у цьому чи наступному році Верхівський сільськогосподарський відзначати своє століття…» – пишуть «Тростянецькі вісті».

Тільки три роки, під час Другої світової війни, Верхівський технікум не працював з відомих причин. Тоді в стінах закладу румуни створили школу диверсантів. Після визволення у 1944 році робота закладу швидко відновилася.

Саме приміщення технікуму і територія до 1917 року належала братам Генріху та Вітовту Собанським. Вони створили чудову садибу. Але після революції були змушені тікати до Польщі. По дорозі братів убили, а садибу вдалося врятувати. На те­риторії маєтку заснували кін­ний завод. По­тім тут була трудова колонія для безпритульних дітей, а згодом, у 1922 році — агропрофшкола, Верхівський сільськогосподарський технікум.

70-80-ті роки минулого століття були розквітом навчального закладу. А потім часи змінилися і престиж середньої спеціальної освіти значно знизився. Студентів ставало все менше.

Що ж буде далі? Вся складність у тому, що механізму передачі подібних закладів територіальним громадам немає. Охочих «підібрати» та трансформувати у щось нове колишній маєток-технікум-коледж з 25 га парку, занесеного до переліку пам’ятників садово-паркового мистецтва України – теж не густо. Буде прикро, якщо палац просто розберуть на цеглу…

Соломія КАЛЮЖКО