Це призначення тоді стало кадровою сенсацією, чиновницьким шоком + реально поламало багато схем і совкових традицій в коридорах вінницької влади. Нині голова Вінницької обл­держ­адміністрації Сер­гій Борзов звітував про 1-й рік на посаді губернатора пресконференцією у відкритому форматі запитання-відповіді без папірців, темників та заборонених тем.

Але спершу журналістам зі всієї області показали коротку відео­презентацію, яка нагадала перші слова Борзова на цій посаді рік тому.

– Я не буду кабінетним інтернет-губернатором. Я буду в школі, на дорозі, в лікарні. Я звик на власні очі переконуватись в реальному стані справ, — говорив він рік тому. За рік справді об’їздив всі громади. І більшість проблемних питань вирішувались на місцях.

Також голова Вінницької ОДА Сергій Борзов коротко розповів про головні здобутки Вінниччини за цей рік та запропонував перейти до формату «запитання-відповіді»:

— За рік реконструювали 10 мостів. Відремонтували 97 кілометрів доріг. Велике будівництво за минулий рік – це 15 проєктів і 136 млн гривень. Це садочки, школи, стадіони. Працюють 15 сільських амбулаторій. Це комфортні умови для жителів області. Бо Вінниця, на мою думку, добре забезпечена медициною, а область потребує кращого. Ми мали на меті ви­рівняти надання медичних послуг як у місті, так і в селі. Тиждень тому в Могилеві-Поділь­ському відкрили кардіоцентр. Зроблена успішна операція на серці… 70 ключів від власного житла отримали діти-сироти. Держава подарувала квартири, які самі собі вибирали діти, а це шанс змінити їх долю. Але ковід змінив життя нас усіх. Заради збереження життя і здоров’я в медмістечку була створена обласна інфекційна лікарня. Так, це була моя ініціатива, бо в нас не було обласної лікарні. Розпочинали з 80 ліжок, а сьогодні вже 220. Були проблеми з киснем. Тепер я знаю, де його шукати. Цей рік був випробовуванням для нас всіх і для нашої команди, — сказав у вступному слові Сергій Борзов.

Серед десяти ТОП-тем, про які питали журналісти вінницького губернатора, звісно, були головні проєкти і проблеми Вінниччини останніх років.

Про вінницький кардіоцентр…

— Сім років тягнеться історія появи у Вінниці кардіоцентру. Почалось все у 2013-му, коли Світовий банк виступив із ініціативою інвестувати в охорону здоров’я України. Мова йшла про 214 млн доларів. Вінниччина стала одним із восьми ре­гіонів, де мав з’явитися проєкт спільно зі Світовим банком. Спочатку мали виділити 40 млн дол., але згодом суму зменшили на 8 мільйонів. Плюс співфінансування з місцевого бюджету — 10%. 32, 854 400 млн доларів — стільки на Вінниччину мав виділити Світовий банк. Два роки відшліфували проєкт, долучали міжнародних експертів з Іспанії, Словаччини. Пророблена масштабна робота із медиками, адже цей наш кардіоцентр має стати інструментом для зменшення смертності вінничан від серцевих хвороб.

У 2015 році проєкт підписали… Що маємо сьогодні? Будівля майбутнього сучасного медцентру незакінчена. Будівництво йде, але не згідно з графіком, який мав бути. Є проблеми. Є позиція в міста Вінниці та є позиція в Світового банку. Коли минулого тижня ми були в Дніпрі з В’ячеславом Петровичем на Конгресі, який збирав президент, питання піднімали. Найближчим часом приїдуть представники Світового банку. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко приїде до Вінниці, щоб посприяти вирішенню проблеми. Тому що, дійсно, це єдиний кардіоцентр в Україні, який є в проєкті Світового банку і не добудований. Нам би не хотілося мати негативну історію з цього приводу. Обласна державна адміністрація буде робити все можливе щоб знайти компроміс і добудувати кардіоцентр, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

 По реконструкції аеропорту «Вінниця»

— Аеропорт знаходиться на балансі Вінницької міської ради. Ми то зробимо, але що заважало його зробити до цих пір за попередні п’ять років? Аеропорт за рік не зробиться. Міністерство інфраструктури підготувало відповідні документи. Ми працюємо над цим питанням. Це великий об’єм роботи і немалі гроші — 604 млн гривень. Але щоб ви розуміли, що на реконструкцію претендують аеропорти Херсона, Ужгорода і Миколаєва. Ми думали, що Вінниця найбільше готова по документах, але документи ще доробляються. Якби були усі документи готові, ми б вже подалися на реконструкцію. Фінанси контролювати буде міська рада, тому що їй держава виділить цільове використання коштів. Розпорядником коштів буде міська рада. Вони є власником аеропорту, — відповів на питання про долю летовища «Вінниця» Сергій Борзов. — Постанова Кабміну про порядок використання коштів — є. Вона погоджена з Мінфіном, але направлена на доопрацювання. Коли постанова буде доопрацьована, її опублікують, згідно з чинним законодавством. Тоді я про це повідомлю. Кошти виділяє держава.

По вакцинації від КОВІД по області

— Всі бажаючі зможуть вакцинуватися, але для того, щоб це зробити, треба прийти у пункти щеплень. У Вінницькій області доз вакцин достатньо, і для всіх вони безкоштовні, — зазначив губернатор Вінниччини.

Про міст між Україною і Молдовою

— Головне, щоб землю, де буде міст, тричі не перепродали. Бо ми вже почали ремонт дороги у Вінницькій області від Немирова через Тульчин. Техніко-економічне обґрунтування на міст вже зробили. Зрозуміло, де саме буде проходити міст. З молдовського боку теж ведуться роботи. Їм залишилось 5 км до мосту, дорога в них майже нова. Питання, яким я займаюсь в робочій групі, це надання земель, це співпраця з Держгео­кадастром для того, щоб було зрозуміло, як пройдуть дороги біля міста Ямпіль. Також треба співпрацювати з міською громадою. Думаю, що вони зацікавлені. Будівництво мосту — це робочі місця, надходження податків і розвиток. Я думаю, якщо питання між президентами двох країн погоджено, то міст буде, — прокоментував цю ТОП-тему Сергій Борзов.

Про святкові заходи до 30-річчя Незалежності України

— У Гайсині вже провели перший фестиваль, і до 24 серпня практично в усіх містах та районах області відбудуться культурно-мистецькі заходи. Для Вінницької області Міністерство культури спеціально розробило бренд до 30-річчя Незалежності. На нашу думку, він дуже гарний. Фестивалі будуть проводитись у різних форматах по всій території області. Тематика буде прив’язана до певної конкретної локації. Наприклад, наступний буде в Тульчині. Це буде культурно-мистецька акція присвячена «Щедрик — Мелодія Вінниччини». В липні буде всеукраїнський фестиваль «По­дільський оберег» у селі Буша. В Северинівській громаді буде обласний фестиваль «Малина-фест». Фестиваль звичаєвих культур «Живий вогонь» в Якушинцях. У серпні у Хмільнику буде «Музика понад часом». У Погребищі проведемо фестиваль народної творчості «Світанки над Россю». В селі Білопілля Глуховецької громади, де Музей хліба, буде обласне свято обрядових хлібів та виробів з соломи. Всіх запрошую. Буде цікаво, — повідомив голова ОДА.

Про 10 указів президента

– У моїй приймальні справді в рамках всі 10 указів президента про мої призначення та переведення на інші посади. Це оригінали, і кожен указ — це сторінка із мого життя. Рік тому було вирішено, що я потрібен тут на час виборів, формування нової команди і прийняття важливих рішень. Мені подобається ця робота, вона виснажує, але у Вінниці та області для мене все зрозуміло, — прокоментував це запитання губернатор Вінниччини. — І скажу чесно, так інтенсивно і ефективно я ще не працював…

– Хто контролює Вінниччину — Порошенко, Гройсман, агробарони чи криміналітет?

— Про кримінал мова вже не йде. І серед олігархів та агробаронів у Вінницькій області немає представників президентської партії «Слуга народу». Може, вони з інших партій чи фракцій ВР? Бо треба чітко розуміти, що значить «контролює» область? Бо контролювати у нас всі люблять. Але якщо мова йде про землю і місцеві бюджети, то в обласній раді у «Стратегії Гройсмана» є більшість, і вона, звісно, впливає на прийняття багатьох рішень, — вважає Сергій Борзов. — Також є підприємства Петра Порошенка та інших людей, які в області обробляють великі земельні ділянки… А державні рішення та кошти контролює Вінницька обласна державна адміністрація. І я б хотів говорити не про контроль, а допомогу новим громадам — ОТГ і їхнім головам. І перш за все — самовисуванцям без досвіду роботи в соціальній, фінансовій та бюджетній сферах.

Щодо відкриття ринку землі, то він відкривається, але землі вже немає! Нагадаю, що саме із «Вінницьких» починалась реформа децентралізації і громади мали отримати в своє володіння землю та жити за рахунок здачі її в оренду. Але громади створили, а мінімум половини землі у них вже не має… Про це бояться говорити нові голови громад, але розслідування із цього приводу триває. До речі, за даними прокуратури, із землями лісового фонду на Вінниччині зловживань навіть більше, ніж по землях сільгоспризначення…

Що планує президент по Вінницькій області

— Під час нашої останньої зустрічі президент підтвердив, що планується виділення коштів на Вінницький аеропорт. Це основний меседж. Запитав, як справи в області. В нас нормальна, контрольована ситуація. Про основні інфраструктурні проєкти говорили. Це міст в Ямполі, аеропорт, і звичайно, всі проєкти Великого будівництва. На цей рік багато заплановано, але деякі об’єкти виходять з графіка будівництва. Це непокоїть тих, хто виділяє кошти. Бо гроші мають працювати на людей, — відповів на запитання про зустріч із президентом губернатор Вінниччини.

Про розчарування цього року

– Найбільше довелось розчаруватись у людях, які роками займають високі посади… І не відповідають цим посадам у світлі викликів останнього року. Бо коли тобі вночі телефонують і кажуть, що не вистачає ліжок із киснем…. Ти особисто набираєш департамент і екстрену допомогу… Бо треба було наперед робити логістику госпіталізації пацієнтів із КОВІДом. Бо багато хто не хотів їхати в лікарню за 100-150 км, коли тут, у Вінниці, все було переповнено. Це ж зрозуміло, що не всі можуть поїхати із ліками та передачами до рідних, яких госпіталізують в той самий Теплик, — розповів керівник області. — По фінансах свої виклики… Бо ми робили перший поверх в обласній інфекційній, а грошей не було… Втім, ми вийшли з ситуації. Як кажуть: «з грошима кожен може, ви без грошей спробуйте». Така сумна статистика була, що потрібно було негайно реагувати. За три тижні ми відкрили 89 ліжок, потім ще стільки ж. Всі забезпечені киснем. Повірте, в кожній лікарні було 8-9 млн гривень на рахунку. Вони мали купити концентратори ще восени. Головні лікарі мають бути менеджерами. Вони отримують надвисоку зарплату — від 100 тис. грн. Вони мали б відшукувати ресурси для забезпечення лікарень. Але ні, вони мені писали: «у нас залишилось 42 балони, у нас залишилось 36…» Ми ж не можемо шукати кисень кожній лікарні. Але ми шукали. Звільнити з роботи таких керівників я не можу, бо їх призначають ради.

Про зарплати «головних» по 161 тисячі

— Мене запитують, чому розмір зарплати одного з головних лікарів 161 тисяча, а медсестри в цьому медзакладі отримують 5,5-6 тисяч? Поясню! Ці лікарні — самостійні комунальні підприємства, які фінансує НСЗУ. І рішення про встановлення зарплат в лікарнях вони приймають самостійно. Тому в головного лікаря Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування 160 тисяч гривень на місяць зарплата. В молодшої медсестри – до 6 тисяч гривень на місяць. Це великий «перекос», так не має бути. Але формування зарплати не залежить від нас, облдержадміністрації. Є пакети НСЗУ, які дозволяють лікарням заробляти. В нас немає жодної лікарні, яка працювала б «у мінус». Всі витрати покриває Національна служба здоров’я України. Головний лікар може собі зробити зарплату 80, а не 160 тисяч гривень, а 80 віддати медсестрам. Якщо в нього буде 60 тис. гривень – теж «не вмре», — прокоментував цю шокуючу ситуацію Сергій Борзов.

 Мер Вінниці та депутат ВМР — плюси, мінуси та підводні камені

— Розуміючи, що стати міським головою, але в тебе немає більшості в міській раді і ти не можеш плідно працювати, вважаю, що це зайво витрачені роки і нерви. Є відсутність конкурентної гри. Бо коли йде конкурентна гра і ти робиш добрі справи, то чомусь вони називаються поганими і навпаки. Я хотів би, щоб всі по­літичні сили, які представлені в місті, в області, працювали на конструктив. Як голова ОДА я не можу щось вимагати від міської ради, а як депутат ВМР — роблю запити, оцінюю рішення, голосую за чи проти конкретних проєктів, — вважає депутат міської ради, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Про три звільнення і повернення у Київ

– Мене вже не вперше запитують про можливе звільнення із посади голови ОДА і повернення у столицю. Позавчора я також поїхав у Київ, і знову казали, що Борзова, мабуть, звільняють. Але у мене в Києві живуть дві доньки. Якщо я їду в Київ, це не значить, що мене звільняють. Я просто хочу дітей бачити та спілкуватись із ними після роботи, — зазначив багатодітний батько Сергій Борзов.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ