– 24 червня в Козятині на сесії місцевої ради депутати одноголосно проголосували за присвоєння звання «Почесного громадянина міста Козятин» Максиму Олексюку – 23-річному бійцю полку «Азов», який загинув на війні

7 червня 2019-го. Жодних заперечень від депутатів не було, бо ми їх інформаційно підготували., – розповів ветеран АТО із Козятина Олег Пявка. – Звісно, це символічне звання… Але такі юні хлопці кладуть свої голови за Україну і місто було зобов’язане вшанувати пам’ять Максона. Його рідні отримають пільги по комуналці, але головне – шана і пам’ять про Героя.

Так само рада вирішила не чіпати 35 ялинок на Алеї Пам’яті загиблих Героїв, які буцім-то планували корчувати. Я думаю, що насправді ніхто нічого не мав корчувати. Бо це був своєрідний політичний відволікаючий маневр перед рішенням про виставлення на продаж 80 га земель…

Нагадаємо, що Максон із Козятина загинув 2 роки тому внаслідок прицільного артилерійського обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій спецпідрозділу “Азов” поблизу населеного пункту Новолуганське на Світлодарській дузі. Там загинули двоє бійців — Дмитро Пругло (“Круглий”) і Максим Олексюк (“Максон”).

– Ворог, підступно знехтувавши всіма домовленостями та режимом припинення вогню, атакував наші опорні пункти з артилерії 122 мм та мінометів 120 мм”, — йдеться у повідомленні.

Полтавець Дмитро Пругло (“Круглий”) прийшов в “Азов” ще 2014 року, брав участь у всіх ключових боях підрозділу, де показав свої хоробрість та професіоналізм. Займав посаду заступника командира роти з роботи із особовим складом, його бійці завжди брали з нього приклад та щиро поважали. Йому було 28 років.

23-річний Максим Олексюк “Максон” долучився до полку 2017-го, за півтора роки служби проявив себе відданим військовій справі, відповідальним та щирим побратимом.

Указом Президента України № 469/2019 від 27 червня 2019 року, “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Залишились мати, вітчим та брат.

Місце поховання: м. Козятин, Вінницька область.

Роман Ковальський