Суд поновив Оксану Семенюк, але Людмила Залевська не готова здатись без бою. 

Тихий Гайсин із минулої осені через політичну конкуренцію та війну компроматів вже став своєрідним міні-Чікаго на Вінниччині. Бо спершу секретарем міськради обрали Оксану Семенюк від «Стратегії Гройсмана»… Але за три місяці після грандіозного скандалу Оксану Іванівну звільнили і віддали цю посаду Людмилі Залевській… І почалась справжня війна, яка вже дійшла до судів у обласному центрі. Бо за кожною із цих владних жінок у Гайсині стоять дуже впливові люди, партії, місцеві «клани» та авторитетні особи… Тому після сенсаційного рішення судді Вінницького окружного адміністративного суду Наталії Крапівницької, яка 29 червня після 3-місячного розгляду справи поновила на посаді секретаря Гайсинської міської ради Оксану Семенюк, весь район знову на вухах… А між ними мер Гайсина Анатолій Гук, якому так чи інакше доведеться працювати із обома!

Половина Гайсина пошепки говорить про пані «Жу-жу», таємні «фонди» та шокуючі внески за посади у владі від 250 до 800 тисяч гривень…

Інша половина містечка цукроварів та військових шукає результати роботи за ці 5 місяців, викриття «дерибанів» та сесійні земельні рішення на користь місцевих олігархів.

А ще весь район впевнений, що Людмила Миколаївна чи Оксана Іванівна рано чи пізно очолять Гайсинську ОТГ завдяки своєму напору, досвіду та вмінню гідно виходити із складних ситуацій…

– Я звернулася до суду, бо переконана — жодних підстав для мого звільнення не було. Я не порушувала присягу, і мені не пред’явили жодних доказових документів. Я знаю поіменно депутатів, які підтримали моє звільнення буцімто за порушення статуту, присяги та Конституції України. Але в суді нічого цього не було підтверджено, — зазначила Оксана Семенюк. – Я повертаюсь, щоб зупинити дерибан землі на користь двох всім відомих кланів. І щоб за ремонти доріг не вимагали відкатів! Щоб Гайсин нарешті змінився на краще… Вже є рішення суду, і разом із виконавчою службою я планую повернутись на свою законну посаду. Щодо мого відпочинку в Єгипті, який мені багаторазово згадували, то прикордонна служба під­твердила моє знаходження в той час в Україні… Думаю, це був зговір проти мене трьох партій в нашій міській раді.

Водночас теперішній секретар міської ради Гайсина переконана, що в суді все було вирішено наперед:

– Я йшла працювати на цю посаду зі своїми свіжими ідеями та сучасними планами. А потрапила із 10-го лютого в пекло і жах! Це дуже жорстока боротьба на виживання, бо міського голову однозначно підсиджують! Це знає весь Гайсин, тут були задіяні великі гроші, зв’язки і вплив. Я знаю, що за мною слідкує «Тойота» 4449, але поліція та інші служби цього не помічають! — розповіла Людмила Залевська.

– Я не слідча і не прокурор, я 26 років була секретарем Чечелівської сільради. І там не було політики і тиску. А тут я маю згуртувати всіх депутатів зі всіх партій без страху, тиску і погроз… Було цих 5 місяців свободи, яку хочуть забрати через суд. Я не тримаюсь за посаду, але я проти повернення цього авторитаризму в раду. Зроблю все, що в моїх силах.

До речі, 17 червня 2021 року майже за тиждень до судового розгляду справи адвокат – представник відповідача – подав клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку із збігом дати розгляду двох справ – в українських судах це не рідкість і трапляється доволі часто. Адвокат вказав, що в іншій справі він представляє інтереси обвинуваченого у вчиненні особливо тяжкого злочину, а справа слухається колегією у складі трьох суддів та перебуває на етапі дослідження доказів та допиту свідків. Відповідно до норм КПК України участь захисника є обов’язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів.

Суддям відомо, що відкласти розгляд справи, слухання якої відбувається колегіально набагато важче, ніж справи, що розглядаються одноосібно, і частіше за все неупереджені служителі Феміди враховують це і переносять слухання. Але не цього разу, такі аргументи та клопотання адвоката аж ніяк не вплинули на думку судді Крапівницької. Дивно, так?..

По-друге, адвокат повідомив суд про те, що перебуває у щорічній відпустці з 29.06.2021 по 23.07.2021 включно, що підтверджувалося відповідними документами Ради адвокатів Вінницької області. У зв’язку із чим адвокат відповідача просив суд врахувати цей період його відсутності та просив суд при визначенні наступної дати судового засідання врахувати час його відпустки та призначити судове засідання після 23.07.2021.

Але ж врахувати всі клопотання адвоката означало відкласти слухання справи Семенюк аж на цілий місяць. Мабуть, зволікання не влаштовує сторону позивачки. Тож, суддя Наталя Крапівницька визнала неявку адвоката «неповажною», та, як того вимагала і очікувала О.Семенюк, продовжила розгляд справи без участі відповідача.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ