Рекордна кількість парламентарів, які формують державну політику в питаннях місцевого самоврядування, у четвер з’їхалися до Немирова.

– Це перша така масштабна зустріч на Вінниччині. Ми її давно планували. Я навіть не поїхала на Парламентську Асамблею Ради Європи, оскільки є членом ПАРЄ, — повідомила народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір.

– А чому саме у Немирові такий захід?

– Вінницька регіональна платформа запланована на два дні. Перший — у Немирові, другий — у Тульчині. Чому Немирів? Тому, що Немирівська громада ще у 2016 році почала об’єднуватися. Вони були одні з перших та найкращих. Зі своєю колегою немирівчанкою Аліною Загоруйко, з якою ми працюємо в одному комітеті, вирішили, що буде дві приймаючих сторони — Немирів — її мала батьківщина та Тульчин — мій округ.

– Немирів — моє рідне місто. Тут я народилася. Закінчила Немирівську школу №1 із золотою медаллю, — розповіла нардепка від «Слуги народу» Аліна Загоруйко. — Після школи поїхала навчатися у Київ. І так склалася доля, що там й залишилася. Потім почала працювати в юридичній компанії. Під час стажування потрапила в резерв державної служби. Стажувалася у Верховній Раді, пройшла відбір і почала працювати на різних посадах. Потім пішла в ЦВК. Але державна служба на мене давила, тому повернулася у приватну юридичну компанію. Працюючи там, отримала пропозицію брати участь у виборчій кампанії Зеленського. Так я стала довіреною особою президента, а потім уповноваженим представником партії «Слуга народу» на парламентських виборах. Пройшла до ВР за списком партії. Батьки залишилися в Немирові. Вони мої ретранслятори державної політики тут.

Спілкуючись із головами ОТГ, які приїхали на зустріч із парламентарями, Аліна Загоруйко повідомила, що громади навіть після виборів можуть мати вплив на місцеву владу.

– Ви усі знаєте про новий закон про місцевий референдум. Місцевий означає, що йде мова не про район чи область, а конкретну громаду. Поки що прописано, що такий референдум можуть ініціювати 10% виборців. Але є пропозиції збільшити до 1/3 або 50%. Але головне, якщо депутати висловлюють недовіру голові, то до наступних виборів йдуть у відставку і рада, і міський чи селищний голова. І навпаки: розпускається рада – йде у відставку й голова.

Голови громад висловили свої побажання щодо референдумів та загалом закону про вибори.

– Не наламайте дров із цими референдумами так, як ви це зробили із виборчим законодавством. Бо діючий закон про міс­цеві вибори не підтримали люди. У Тульчині, наприклад, 45 тисяч населення, але третина сіл не має свого представника у депутатському корпусі. Це неправильно, — обурився голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний.

Усі наболілі питання щодо земельної реформи в рамках децентралізації голови громад висловили народному депутату Олександру Аліксійчуку.

Представники ОТГ скаржилися, що замість очікуваних сотень гектарів землі, які мали отримати у комунальну власністю, їм передали мізер, що унеможливлює подальший розвиток громади.

– У Чечельницькій громаді вкрали 60 га. Але це ще мало, бо чую від колег, що в них по 200-300 гектарів роздерибанили. Коли нарешті закриють цей Держгеокадастр, який розбазарює землі? — обурилася голова Чечельника Світлана Палісіка.

Також представники ОТГ скаржилися на фермерів-одноосібників, які хоч і обробляють землю, але не сплачуюють податки.

– Це по факту «чорні фермери», які ведуть господарську діяльність, але не платять ні копійки. А дехто з них кидає на благодійну допомогу кілька тисяч і думають, що це і є податки на громаду, — поскаржилися люди з Ободівки.

Народний депутат Олександр Аліксінчук повідомив, що готується законопроєкт, де буде передбачено, скільки саме землі може тримати одноосібник, щоб не сплачувати податки.

– Поки прописано, що не більше 0,5 га. Якщо більше, фермер має платити податки, — запевнив Аліксійчук.

Не менш гостро стояло питання сплати податків у місцеві бюджети. Голови громад наполягали на справедливому зарахуванні ПДФО та говорили про загрози концепції вилучення з бюджетів громад 50% роздрібного акцизу.

– Податки з виробництва мають сплачуватися за місцем введення діяльності підприємства. Не 50% на 50%, а усі 100% на місцях. Бо тут розбиваються дороги, використовуються ресурси громади, а взамін лише ПДФО, яке також важко проконтролювати, — впевнені голови ОТГ.

– Чому держава вилучає 10 мільйонів реверсу, а в громаду повертається нуль? Чому нашому народному депутату-мажоритарнику надано кошти, щоб розподілити їх між тими громадами, які за нього голосували, а він ні копійки у ці громади не віддає? Уже четвертий рік з Іллінецької ОТГ держава вилучає мільйони, а назад нічого не повертається навіть з наших податків. Що я маю пояснити людям? Чому податки на дороги осідають в Києві, а на місцях повинні ремонтувати своїм коштом? Наскільки мені відомо, 170 мільйонів було перераховано на Вінницьку область для ремонту доріг. Нехай 50 з них розподілили на обласний центр. Чому ж решту 120 не розподілити рівними частинами на усі 63 громади? Чому комусь 15-20 мільйонів, а комусь нічого? Шановні народні депутати, контролюйте ці питання. Бо нас усіх люди сприймають як владу і чекають від нас реальної допомоги, — закликав Іллінецький голова Володимир Ящук.

Народні депутати ж запевнили, що усі пропозиції та зауваження, які почули від голів громад, будуть закріплені на законодавчому рівні. А зустріч у Немирові — це лише початок для подальшого діалогу громад і парламентарів.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА