Скандал у Вінниці, коли 7 липня СБУ викрила “криптоферму” на одному із колишніх складських приміщень АТ “Вінницяобленерго”, отримав своє міжнародне продовження. Бо в цій гучній кримінальній справі таки фігурує інвестор із ОАЕ, який виконував замовлення на відцифрування та прокачування ботів для Інтернет-ігор на тему великих спортивних подій… І випадково чи зумисне, але обшуки та зупинка «ферми» співпали із фінальними матчами футбольного Євро-2020 у Лондоні?

– Жодних випадковостей! Прийшли і заблокували роботу саме під час

полуфіналів та фіналу Євро-2020. І не дали від цифрувати останні, найпопулярніші матчі Євро… Несемо збитки, втрачаємо довіру клієнтів. Але й «прохачі» нічого не отримали, окрім хайпу! – повідомив один із інвесторів, що працював у Вінниці на так званій «фермі» на Енергетичній, 6…

Адже в ході обшуку було вилучено 500 відеокарт, 50 процесорів та 3800 консолей PlayStation 4, через які прокачувались боти для ігор «FIFA» та відцифровувались ТОП-спортивні події.

Окреме питання у цій гучній справі – рахунки за електроенергію для «ферми» та її можливе викрадення для збільшення прибутковості унікального для України Інтернет-бізнесу.

Бо попередніми відомство повідомило, що «зловмисники в ході своєї діяльності щомісяця крали електрику на суму від 5 до 7 млн грн.»

Однак всупереч заявам СБУ, на цій фермі не майнили криптовалюту, а прокачували ботів для FIFA і цифрували спортивні чемпіонати – повідомляє Delo.ua.

– Перше, що варто розуміти, майнити на PS4 Slim хоч і можна, але вкрай недоцільно. Навіть не оплачуючи гігантські рахунки за електроенергію, добувати на консолях біткоіни не вийшло б через недостатню потужність PS4. Максимум зловмисники могли б сподіватися на отримання такої криптовалюти, як Zcash. Однак і це було б сумнівним заняттям.

– Друге, на фотографіях СБУ можна побачити, як з консолей стирчать диски з іграми. А значить ці PS4 використовувалися не для майнінгу, а для прокачування ботів у відеоіграх, з метою подальшого продажу акаунтів. І в коментарі виданню, джерело в СБУ підтвердило, що на “фермі” у Вінниці PS4 використовувалися для прокачування ботів у популярному в усьому світі футбольному симуляторі «FIFA».

Бо в «FIFA» є режим Ultimate Team, де користувач може зібрати команду зі своїх улюблених гравців. Однак їх ще потрібно роздобути. Для цього доведеться купити лутбокс, в якому може попастися картка футболіста. Однак “картки кумирів” з найвідомішими гравцями випадають дуже рідко, що навіть купивши за реальні гроші багато лутбоксів, їх можна не зустріти. Тому користувачеві доводиться проводити багато годин у грі, накопичуючи внутрішньоігрову валюту, і вже за неї купувати лутбокси.

Подібні “ботоферми” якраз займаються тим, що добувають картки футболістів без участі гравця. Якщо говорити просто, то нейромережевий штучний інтелект через віддалений доступ грає на PS4 у FIFA, отримує картки з футболістами, а після акаунти продаються на різних торгівельних майданчиках.

Наразі відносно підозрюваних правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч.2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.

І вже 15 липня у Вінниці керівництво АТ «Вінницяобленерго» обіцяє відповісти на всі питання по цій гучній справі. Зокрема, були чи не були крадіжки електроенергії. Хто володіє складами на Енергетичній, 6 та хто інвестував мільйони доларів у міжнародну «ботоферму» у Вінниці… А головне, чому СБУ прийшло із обшуками на «ферму» не два роки тому, не перед Євро-2020, а саме напередодні вирішальних матчів за Кубок Анрі Делоне у Лондоні?

Коли готувався матеріал, стало відомо що Посольство ОАЕ в Україні готує окрему заяву щодо подій у Вінниці та блокування Інтернет-бізнесу інвестора із цієї країни у Вінниці на «фермі» по вулиці Енергетичній, 6…

Для довідки:

Гра FIFA 2019 офіційно виходить на всіх платформах. FIFA вважається одним із найпопулярніших футбольних симуляторів у Європі. Гра розпочала свій шлях значно раніше, ніж проект японської студії – PES і за цей час їй є чим здивувати.

FIFA – це серія футбольних симуляторів, яку розробляє студія Electronic Arts під брендом EA Sports. Варто відзначити, щороку з 1993 року фанати отримають нове видання популярного тайтлу, яке включає зміни, які відбулися у футбольному світі за рік. Electronic Arts має багато ліцензій на використання в грі футбольних ліг різних країн та гравців, які виступають в цих чемпіонатах. Перша гра в серії FIFA побачила світ в 1993 році і називалася FIFA International Soccer, також зустрічаються назви EA Soccer і FIFA 94. Гра була випущена в переддень Різдва 1993 року і принесла революційний для того часу вид 3/4 (в той час як в інших іграх використовувався тільки вид зверху). У грі присутні національні збірні країн, але з вигаданими іменами. Одним з найбільш використовуваних способів забити гол був удар головою після того, як воротар суперника вибивав м’яч від воріт. Для цього треба було стати за крок від м’яча і в той момент, коли воротар вибивав м’яч, натиснути на удар – футболіст підстрибував і головою забивав м’яч у порожні ворота.Окрім того, у FIFA використовувалася максимально можлива на той час деталізація гравців, а також гра отримала підтримку Міжнародної федерації футболу.

Далі буде.

Роман Ковальський