Маршрутки пустили в об’їзд. Зупинку, звідки відправляються на Вінницю автобуси, тимчасово перенесли.

У місті проводять Координаційну раду з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної ради. Зібрались депутати обласної ради та мери.

Відео «суперечки» з поліцейським через перекриття вулиці, виклав в «Фейсбук» місцевий житель Юрій Войтович.

«Друзі таке відчуття, що сьогодні в Жмеринку приїхав з офіційним візитом президент Америки Джо Байден!

Дороги перекриті, повне місто поліції, органи місцевого самоврядування на вухах, все керівництво в повній бойовій готовності…», – написав Юрій Войтович.

– Нам стало відомо, що розпорядження з перекриття дороги видав Кушнір, напевно, щоб вислужитись перед своїм вищим керівництвом.

Хотів би зауважити, що до нашого міста неодноразово були візити народного депутата Ірини Борзової та губернатора Борзова Сергія Сергійовича, при цьому жодного разу в місті не перекривалась ні одна дорога!

Таке враження, що ми повернулися у дев’яності, замість того щоб рухатись вперед. Особисто мені соромно перед нашими городянами, що керівництво міста вдається до таких заходів, щоб вгодити своїм босам…

Цю ситуацію одразу прокоментувала народний депутат від Вінниччини Ірина Борзова:

– У Жмеринці перекрили дороги, щоб проїхали поважні гості. В центрі Жмеринки 14 липня 7.30 до 14.30 години поліція перекрила рух транспорту по вулиці Грушевського. Маршрутки пустили в об’їзд. Зупинку, звідки відправляються на Вінницю автобуси, тимчасово перенесли.

Представники поліції кажуть людям, що приїхав губернатор і нардеп. Напевно вони не володіють достовірною інформацією?

Шановні жмеринчани!!! Сьогодні я працюю у залі Верховної Ради !!! Чому перекриті дороги та хто дав розпорядження потрібно розібратися? Голова облдержадміністрації сьогодні у Вінниці, вранці був на навчаннях, які проводяться спільно з правоохоронцями.

Я та голова Вінницької обласної адміністрації Сергій Борзов до цього розпорядження про перекриття руху не маємо жодного відношення, – зазначила народний депутат.

А голова ОДА так оцінив дії місцевої влади та поліції:

– Перекривати рух, бо їде «начальство» – НЕПРИПУСТИМО!

Сьогодні скандал у Жмеринці: центр міста перекритий!

Навіть далеко від місця проведення обласної Координаційної ради самоврядування – ПРОЇХАТИ НЕМОЖЛИВО!

Таке відношення до жителів Жмеринки – це вияв неповаги!

Нема уже Януковича!

Вчіться працювати і не боятися людей!

Сьогодні я на навчаннях Нацполіції – у Вінниці на міському стадіоні «Локомотив».

Тому не треба жмеринським патрульним тепер придумувати пояснення людям: «Губернатор приїхав, тому дорогу перекрили»., – вважає Сергій Борзов.

Згідно з сайтом Вінницької обласної ради, у Жмеринці в цей день дійсно перебував весь владний бомонд Вінниччини:

14 липня відбулося виїзне розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

Захід проходив у місті Жмеринка. Участь у ньому взяли голова обласної ради В’ячеслав Соколовий, його перший заступник Володимир Кістіон, заступники Дмитро Чаленко, Ігор Івасюк, Анатолій Ткач, заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови постійних комісій обласної ради, голова Громадської ради при обласній раді, керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, директор Агенції регіонального розвитку Вінницькою області, голови та старости громад.

Першим питанням порядку денного було «Про повноваження старости в системі місцевого самоврядування». При розгляді цього питання В’ячеслав Соколовий наголосив, що староста – це нова інституція, створена в ході реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, і є тією ланкою місцевого самоврядування, яка найбільш наближена до людей.

– Староста має працювати так, щоб інтереси всіх жителів сіл в територіальних громадах були належним чином представлені, а соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені; щоб проблеми місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло, – зазначив голова обласної ради. – Від того, наскільки швидко життя людей на кожному старостинському окрузі буде змінюватися на краще, розвиватиметься інфраструктура, ремонтуватимуться дороги, стануть доступними соціальні послуги, відчують підтримку фермери, залежатиме успіх усієї громади.

В’ячеслав Соколовий зазначив, що при цьому в законодавстві щодо утворення старостинських округів та затвердження старост ще є прогалини.

-Ми очікуємо врегулювання юридичних колізій від Верховної Ради. В черговий раз парламент має розглянути Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» №4535, – сказав В’ячеслав Соколовий. – Але і відсутність певних законодавчих визначень не має завадити старостам громад ставати лідерами децентралізації.

Заступник голови обласної ради Дмитро Чаленко надав учасникам засідання детальну інформацію з цього питання. Він повідомив, що нині старостинські округи створені в 43 із 63 громад Вінниччини; загальна кількість старостинських округів в області – 395, старост – 534 особи.

– Аналіз показує, що в різних громадах області ситуація зі створення округів та затвердженню старост абсолютно різниться. Така ситуація потребує врегулювання на законодавчому рівні, – підкреслив Дмитро Чаленко. –  Щоб допомогти органам місцевого самоврядування територіальних громад ефективно організувати свою роботу в питанні посадових обов’язків, завдань і функцій старости, необхідно на рівні виконавчої гілки влади, Кабінету Міністрів України, затвердити типове положення про старосту. Цей документ стане алгоритмом і зразком для сільських, селищних, міських рад під час розробки та затвердження Положення про старосту.

До обговорення долучилися голова Жмеринської районної ради Анатолій Бешлей, Брацлавський селищний голова Микола Кобринчук, Турбівський селищний голова Ігор Соць та староста сіл Микулинці та Ріжок Якушинецької сільської ради Василь Шумський.

Інформацію «Про повноваження старости в системі місцевого самоврядування» учасники зібрання взяли до відома. В ухваленому Координаційною радою рішенні сільським, селищним, міським радам області рекомендовано розглянути питання: про утворення старостинських округів в територіальних громадах та затвердження старост; про утворення органів самоорганізації населення для забезпечення представництва в органах місцевого самоврядування; про напрацювання фінансових механізмів розвитку старостинських округів, зокрема шляхом затвердження відповідних місцевих програм та збору ідей розвитку, на підставі протоколів проведення громадських слухань жителів старостинських округів і виділення не менше 1% бюджету громади на їх фінансування.

Вінницькій обласній Асоціації органів місцевого самоврядування після упорядкування нормативно-правової бази пропонується провести в територіальних громадах цикл короткотермінових семінарів із питань застосування норм законодавства щодо інституту старост та розробити методичні рекомендації для організації роботи старост.

Координаційна рада також вирішила звернутися до Верховної Ради України щодо невідкладного прийняття проєкту Закону України №4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», як такого, що спрямований на удосконалення механізмів управління територіями і населеними пунктами, в яких не обиралися органи місцевого самоврядування, та розширення можливостей для залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні та розгляду наступних пропозицій:

– удосконалити на законодавчому рівні механізм визначення меж старостинських округів як частини територій громад, в межах яких розташовані один або декілька населених пунктів, а також територій між цими населеними пунктами, визначених рішенням місцевих рад;

– створити законодавчі передумови для обов’язковості прийняття статутів територіальних громад, в яких будуть регламентовані форми безпосередньої участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення;

– удосконалити норми законодавства про органи самоорганізації населення в частині забезпечення їх представництва в органах місцевого самоврядування;

– передбачити на законодавчому рівні, в разі тимчасової відсутності старости (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність), можливість виконання його обов’язків іншими посадовими особами місцевої ради;

– розглянути можливість виділення цільової субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури сільських територій.

Крім того, члени Координаційної ради ухвалили рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення та затвердження типового Положення про старосту для врегулювання на законодавчому рівні прав та обов’язків старости.

Роман Ковальський