Сім років тому у Шпикові відбулось побиття підлітка Богдана Карпенчука. Злочин кваліфікували як службовий. Дільничний Микола Мілінчук з Тульчинського відділу поліції чергував на виборчій дільниці, але вночі, близько 24.00 поїхав купити води до кафе на власній машині. У формі, з табельною зброєю і ніде не облікованим гумовим кийком. Цим кийком по обличчю бив «шериф» 16-річного хлопця, коли зустрів на дорозі. Результат: перелом лицьової кістки, черепно-мозкова, струс мозку і супутні тілесні. Як пояснив раніше поведінку дільничного батько потерпілого старшокласника , той спершу розвів його з дружиною, а потім «зігнав пасію» на їхньому синові. Богдан йшов з кафе додому, коли дільничний перегородив йому шлях «Маздою-3» і без слів кинувся бити.

Версію обвинуваченого вдалось дізнатись тільки з вироку: був в цивільному одязі, без кийка і бив кулаком хлопця, бо той образив його словесно ще й гепнув двічі по його машині. Після НП Микола Мілінчук звільнився з МВС за власним бажанням, ще в процесі досудового розслідування.

-Справу слухав у Тульчинському суді суддя Ковганич С.В. У вироку суддя повністю перефразував покази свідків та перекрутив обставини так, як йому було потрібно. Наслідком його неправомірних дій під час розгляду справи стало відкриття досудового провадження щодо скоєння суддею Тульчинського районного суду Вінницької області кримінального правопорушення. Відвертим прикриттям прокурорського свавілля став обвинувальний вирок щодо Мілінчука М.М. – п’ять років та шість місяців позбавлення волі. Вирок був оскаржений у суді апеляційної інстанції. Протягом 4 років вінницька апеляція намагалася провести судове слідство, але відмовилася від розгляду цієї справи, бо судові засідання відбувалися під контролем громадськості. Причиною скидання справи Вінницьким апеляційним судом до сусідньої Хмельницької області стало те, що справа набула резонансу, -повідомили громадські активісти.

Вони зазначають, що у цій справі було усе: вимагання хабаря від родичів обвинуваченого, проведення процесуальних дій за підробленими документами, порушення підслідності, тиск на адвокатів обвинуваченого, підроблення медичних документів. За їхніми словами, звинувачення на адресу хлопця повністю сфабриковане. Раніше матір побитого Ольга Мілінчук повідомляла, що у неї вимагали за закриття справи проти сина хабар у 5000 доларів.

У квітні активісти та мама потерпілого Ольга Мілінчук провели акцію протесту біля Хмельницького апеляційного суду. Вони тримали плакати «Хмельницький апеляційний суд ЛІНЧА», «Повна недовіра Хмельницькому апеляційному суду», «Тут – насильство і лінчування людей», «Увага! Тут загроза фізичної розправи з боку судової охорони», «В судовому засіданні 17.12.20 та 17.03.21 Бережний долучив підроблені документи до справи і виніс одноосібно ухвалу». Ольга Мілінчук, мати підозрюваного, вимагала викликати розпорядника суду, щоб він пояснив, чому не допускають на засідання громадськість. Адже вже мало розпочати судове засідання. Антикорупціонери побачили за спинами охоронців людину в костюмі і краватці. Їм сказали, що це керівник апарату суду. Усе відбувалось в приміщенні суду біля турнікету. Численна охорона та поліція вишикувалися, сформувавши щільний коридор. Активістів витіснили з приміщення, відтіснивши від підозрюваного Миколи Мілінчука. Ольгу Мілінчук зіштовхнули зі сходів, літня жінка впала. Син почав кричати: «Не чіпайте матір!» Його у наручниках повалили на підлогу та почали давити і душити, уникаючи прямого побиття… За кілька хвилин вибігла адвокатка підозрюваного, вона плакала і кричала, що Микола втрачає свідомість, просила викликати «швидку». Хлопець опинився на сходах. Жінка кинулася до сина, намагалася захистити його, накрити собою від десятка правоохоронців, натомість її теж почали штовхати і душити», – розповідають свідки інциденту з місця події. Учасники акції викликали “швидку”…

А днями Хмельницький апеляційний суд поставив крапку у цій справі. Захисниками були подані клопотання про проведення дослідження доказів, про перевірку викладених у вироку першої інстанції обставин, що і має робити апеляційний суд під час перегляду справ.

– Суддя Бережний С.М. за мовчазною згодою суддів Кулеші Л.М. та Матущак М.С. лише долучали ці клопотання до справи, не розглядаючи їх по суті. Після таких відвертих порушень процесуальних прав обвинуваченого постало питання про упередженість з боку суддів. Але судді просто ігнорували усе, що подавала сторона захисту. Ми бачили багато процесуальних порушень від слідчого. Наприклад, яким чином потерпілий міг бути одночасно в лікарні на стаціонарі та на допиті свідків у слідчого за 85 км? На ці суперечності судді заплющували очі. Склалося враження, що суддя Бережний знав із самого початку, який буде вирок. І демонстрував бажання швидше закінчити розгляд справи, а не чинити правосуддя, – розповідають активісти, які були присутні в залі суду.

Після шестигодинної вистави суд проголосив вирок – 4 роки позбавлення волі екс-правоохоронцю з Тульчина Миколі Мілінчуку. Втім, за грати його не забрали, бо після засідання зумів втекти. Нині він у розшуку…

– Цим вироком судді Хмельницького апеляційного суду лише підтвердили прогнилість судової системи, яка націлена лише на збагачення. Хмельницький апеляційний суд виступив інстанцією, яка прикрила незаконний вирок суду першої інстанції, позбавила Мілінчука Миколу не тільки права на справедливий розгляд справи, а й позбавила його найголовнішого – свободи! Віру та надію в нашу судову систему Микола втратив уже давно», – так прокоментували вінницькі правозахисники рішення суду.

Віталіна Володимирова