28 липня в православній церкві шанується свято хрещення Київської Русі, яке відзначають на законодавчому рівні. Офіційний статус воно отримало в 2008 році завдяки відповідному указу президента Віктора Ющенка. Дата святкування обрана на честь дати смерті князя Володимира Хрестителя – 15 (за новим стилем – 28) липня 1015 року.

Володимир Святославович, син князя Святослава Ігоровича, народився близько 960 року в Києві. Він посів княжий престол у 979 році, а у 988 році Володимир прийняв християнство та охрестив Русь. Згідно з «Повістю минулих літ», в 6496 році від сотворіння світу, тобто в 988 році, до Києва прибуло посольство Константинопольського патріарха Миколи II Хрисоверга, за участі якого відбулось масове хрещення містян у водах Почайни.

Завдяки хрещенню держави утворилась східна православна цивілізація, а Київ отримав статус центра духівництва. Крім того, рішучий крок Володимира Великого наблизив Київську Русь до Європи, яка вже була християнською. Таким чином для держави відкрилась можливість розвитку та встановлення зовнішньополітичних відносин.

Сьогодні також у православних вірян – День пам’яті мученика Кирика і мучениці Іулітти. Свята Іулітта жила в Малій Азії в кінці третього століття. Під час гонінь на християн їй довелося покинути свій будинок і поневірятися в злиднях разом з немовлям Кириком. Пізніше Іулітту схопили і піддали тортурам, однак вона не зреклася християнської віри і прийняла кару. Маленький син загинув разом з нею.

А ще сьогодні – Всесвітній день боротьби з гепатитом, ( Датою для його заснування став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту) І День PR-фахівця( PR-спеціаліст – сучасна професія, яка полягає в умінні створювати імідж та правильно презентувати бренди, політичних діячів, бізнесменів, артистів, спортсменів тощо. До завдань PR-фахівця належить знаходження потрібних контактів, ведення переговорів, організація прес-конференцій, налагодження комунікації між бізнесом (особою) і цільовою аудиторією та багато іншого)

28 липня увійшло до історії людства такими подіями:

2348 до н. е. – Згідно з легендою, Ной уперше відчинив вікно в ковчезі й послав голубку на пошуки землі.

1497 — в таборі під Заславом великий князь литовський Александр видав грамоту щодо переведення Луцька з волинського на Магдебурзьке право

1540 – За звинуваченням у єресі і зраді страчено Томаса Кромвеля, головного радника короля Англії Генріха VIII. В цей же день король одружився вп’яте — на Катерині Говард, фрейлині своєї попередньої жінки, Анни Клевської. Через рік Катерину Говард буде страчено за звинуваченням у подружній зраді.

1586 – З Америки англійський дослідник Томас Херріот вперше завіз до Європи картоплю.

1648 — завершився тривалий кровопролитний бій кварцяного війська Речі Посполитої проти козацько-селянських сил Кривоноса під Полонним

1656 – Почалася Варшавська битва — армія Речі Посполитої в союзі з Кримським ханством протистояла Шведсько-Бранденбурзьким військам. Через три дні переважаючі польсько-татарські сили були розбиті і шведи зайняли Варшаву. За чисельністю військ, що брали участь у битві (19 тисяч з боку Швеції і 38 тисяч у супротивника), Варшавська битва стала однією з найбільших битв Північної війни 1655-1660 років.

1697 — Експедиція козака Володимира Атласова висадилась на Камчатці

1741 – корабель Вітуса Берінга першим досягнув Аляски

1764 – у Петербурзі на Васильєвському острові закладено кам’яний Андріївський собор (архітектор Олександр Віст)

1765 — в Петербурзі вийшов Указ про ліквідацію полкового устрою на Слобожанщині

1821 — Перу проголосило свою незалежність від Іспанії

1835 – Корсиканський терорист Джузеппе Марія Флеши здійснив невдалу спробу замаху на французького короля Луї Філіпа — 18 осіб загинуло, але король і його сини отримали лише легкі поранення.

1858 – французький фотограф і карикатурист Фелікс Надар, який у 1855 р. запатентував ідею використання аерофотографії для виготовлення карт і цілей розвідки, зробив першу у світі аерофотозйомку, здійснивши для цього підйом на аеростаті

1858 — відбитки пальців було вперше використано для ідентифікації людей. Вільям Гершель, який служив у Індії в 1853-1878 роках, був першим європейцем, які вирішили використовувати відбитки пальців у метою розшуку. Спочатку Гершель практикував дактилоскопію при виплачування допомоги місцевим жителям. Індуси, які для європейця були всі на одне обличчя, нерідко користувалися цим, намагаючись отримати належні їм гроші вдруге. Щоб виключити подібні махінації, Гершель звелів ставити відбитки пальців на платіжних квитанціях і в спеціальній реєстраційній книзі для порівняння, що дозволяло безпомилково встановлювати особу одержувача. 28 липня 1858 Гершель запропонував застосовувати дактилоскопію в одній з в’язниць округу — так почалося використання відбитків пальців у криміналістиці.

1862 — початок золотої лихоманки у Монтані (США)

1896 – У Флориді засновано місто Маямі — в ньому проживало на той момент трохи більше 300 чоловік.

1914 – після вбивства ерцгерцога Фердинанда ,Скориставшись відмовою Сербії виконати принизливий для незалежної держави ультиматум, Австро-Угорщина оголосила їй війну. Втручання у події Росії і Німеччини перетворило війну на Балканах у загальноєвропейську, яка вже за кілька місяців переросла у світову, в ході якої за 5 років припинили своє існування чотири імперії.

1914 — після оголошення війни Королівству Сербія у Відні був створений військовий прес штаб.

1916 — було офіційно заборонено імпорт опіуму та кокаїну у Велику Британію

1942 – В ході Другої світової війни Наркомом оборони СРСР Йосифом Сталіним підписано наказ № 227, відомий під назвою «Ні кроку назад!», яким категорично, під загрозою розстрілу на місці, заборонявся будь-який відступ та запроваджував персональна відповідальність командирів, політпрацівників і бійців перед військовими трибуналами за невиконання наказу.

1959 — введення поштових індексів та встановлення сортувальних машин у Великій Британії

1976 – О 3-42 за місцевим часом у східній частині Китаю стався землетрус силою 7,8-8,2 бали за шкалою Ріхтера. В місті Таншан і його околицях загинуло 242 тисячі жителів, 160 тисяч сімей втратили житло — найбільша кількість жертв у новітній історії і третя за кількістю смертей трагедія в історії людства після землетрусу в китайській провінції Шанксі (1556 рік — 830 тисяч) і Калькутті (1737 рік — 300 тисяч загиблих).

1980 – багатотисячний похорон Володимира Висоцького у Москві на Ваганьковському цвинтарі. Він помер 26 липня

1984 – В Лос-Анджелесі відкрились XXIII Олімпійські ігри, в котрих не брали участь Радянський Союз і більшість соціалістичних країн (за виключенням Румунії і Китаю), котрі бойкотували їх у відповідь за бойкот провідними державами Московської олімпіади 1980 року. 6 829 спортсменів зі 140 країн розіграли 221 медаль в 23 видах спорту; у медальному заліку перемогли США.

1986 – генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов оголосив про рішення радянського керівництва повернути з Афганістану частину “обмеженого контингенту”.

Починаючи з 15 жовтня, до кінця 1986 р. вирішили повернути в Союз шість полків – один танковий, два мотострілецькі й три зенітні

1992 — в Ісламській Державі Афганістан жінкам заборонили з’являтися на телебаченні

1994 — прийнято конституцію Молдови

1995 – Індійська влада оголосила про перейменування міста Бомбей в Мумбай.

2002 – В Європі почалась найбільша за останні 100 років повінь, викликана тривалими дощами. Найбільше постраждали Чехія, Австрія, Німеччина, Словаччина, Польща, Угорщина, Румунія і Хорватія, сумарні збитки в яких склали кілька мільярдів євро.

2014 — українські війська звільнили від російських окупантів Авдіївку. Авдіївка, яку проросійські бойовики тримали під контролем з кінця квітня 2014 року, була звільнена Збройними силами України 28 липня 2014 року. Операція по звільненню міста тривала три доби. Остаточно місто було звільнено 30 липня 2014 року, коли українські сили відновили контроль над старою частиною міста. Утім бої під Авдіївкою тривають і досі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА