Судячи із останніх заяв Чауса, виходить, що його викрадали тричі! А до цього він фігурував у справі із 150 000 у банках хабаря… То хто його викрадав і чому за нього така боротьба — в розслідуванні «33-го».

Отож, розпочнемо з Мазурівки, яка поряд із Чер­нівцями. Головна дійова особа суддя Чаус на ранкових вулицях села Мазурівки, де з’явився, як з неба впав, справив 30 липня таке враження:

– Дивлюсь, ходить голий чоловік і щось шукає. На голові чорна пов’язка.

Ну, думаю, напевно, це траур у чоловіка і він того… «мозгами поїхав». Та й спочатку цурались його. Хто б міг подумати, що це той самий викрадений чи перевикрадений суддя, — розповідають кореспондентам «33-го» мазурівчани.

А потім його спровадили все-таки сміливіші до приміщення сільради.

– У нас тієї сільради немає вже. А в Чернівецькій ОТГ, до якої належимо, тепер ремонт. Стелю геть знесли. То рада ОТГ і голова з Чернівців тут сидять. Але Олени Петрівни Бень у той час тут не було. Тому його приймав заступник її – Льоня Вітковський.

Досі не може відійти від тієї зустрічі. Тільки подумати — голий суддя заявляє, що він вирвався дивом від викрадачів в одних трусах, і просить про допомогу.

А ось таким його виявили у с. Мазурівка Вінницької області. Тільки чорну пов’язку встиг з голови зняти

Ну, Льоня і понабирав усіх, кого знав. Поліцію, СБУ… Вони і приїхали… Ми того суддю чим могли відпоювали, заспокоювали, доки поліція приїде.

Ну, і чекали нападу банди… від якої він утік. Все село на «шухері» було. Але бачимо по Інтернету, що вже не банда, а НАБУ Чауса відвойовує. Просто очевидне-неймовірне.

Спланований сценарій легалізації судді?

Але не всі місцеві, як і жителі Могилів-Подільського району, де, ймовірно, утримувався і куди через кордон із Молдови переправлявся викрадений у Молдові суддя Чаус (а до цього він туди, за версією слідчих НАБУ, втік, перебуваючи підозрюваним у справі про хабар у особливо великих розмірах), вірять у таку версію:

– Знаєте, хоч ми і для когось провінція, але це явні розводняки. І поява така цього судді була спланована. Це все спектакль…

Треба було його якось легалізувати. Бо вся Чернівеччина і Могилівщина здогадуються, що цього суддю добровільно-примусово викрали і привезли до нас через кордон місцеві хлопці ще у квітні, ними заправляв Володя, Грек його поганяло. А він входить до так званого угруповання Жуків — Царів. Це такі цікаві хлопці тут у нас орудують… І допомагають декому у бідових пенсіонерів земельку припасати.

Вони пов’язані якось із чоловіком головихи та депутатом облради. Тому і розіграли за допомогою них такий спектакль. Чому в той день тут не було Олени Петрівни та її чоловіка Віталія Вікторовича?

Просто хлопців попросили, вони викрали Чауса із Молдови, куди він і втік 5 років тому. Видно, не так просто — також з допомогою тодішніх перших осіб держави.

А зараз, видно, «невтерпьож» було чекати офіційної екстрадиції із Молдови. Тому і попросили міс­цевих контрабандистів. Кордон для них — мати рідна… годує, поїть, одягає, ще і політичні бали заробляє…

От вони і доставили Чауса сюди. Але Молдова запротестувала, як так — викрали просто на очах. Тому власне розслідування розпочала — і що тепер? Ось і потрібний такий спектакль-легалізація. Мовляв, викрали ще раз, бо до цього в телеграмканалі, на якому вийшов Чаус, уже після викрадення він заявив: тоді, 5 років тому, він не сам добровільно виїхав до Молдови, а його викрали і туди привезли?!

Те, що Чаус реально знає багато про головного опонента Зеленського — Порошенка, бо був людиною його колеги Грановського, безперечно. Тому й іде така боротьба за нього тепер.

Схоже, його дотиснули і він розповів усе, що було потрібно! А тепер у нас пік політичних розборок, він видасть те, що пообіцяв.

Але як бути з Молдовою?

Там навіть портрети цих наших хлопців показували по телеку. Самі розумієте, що б їм світило… І тому вже після повного «розколу» спецслужбами Чауса придумали цей спектакль, мовляв, утік і просить допомоги. А бандитів, які його викрали, як розумієте, не знайдуть…

Тому й така війна за нього між НАБУ та СБУ!

Уявіть — його забирає НАБУ, а він чистосердечно розповідає там, хто у нього зізнання вибивав і викрадав… Як сценарій його появи у Мазурівці придумували… Тоді Чаус став би каральним мечем для служби, якою керує кум Зеленського. А коли СБУ утримає — то буде «план Б». Десь ближче під осінь Чаус викриє Порошенка і уриє його рейтинг, зробить його збитим льотчиком. Тепер розумієте «ціну вопроса»? – так роз­мірковують місцеві.

Але чому його переховували на Вінниччині? Адже це давня вотчина Порошенка, і тут могли в будь-який момент викрасти такого важливого проти Порошенка свідка. Тим більше, він уже заявляв, що невдовзі повідомить небувалі «розвінчування» і переховується по добрій волі, бо йому загрожує смертельна небезпека.

До речі, про небезпеку і загрозу його життю навіть у одному із слідчих ізоляторів СБУ заявив і його адвокат Кравець.

Справа хабарних банок із 150 000 у.о.

У 2016-му детективи НАБУ почали розслідувати кримінальне провадження за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди на той час судді Дніпровського райсуду Києва Чауса. За даними слідства, Чаус у 2015-2016 роках неодноразово вимагав хабаря від обвинуваченої Світлани Сасевич. За ці гроші він нібито пообіцяв ухвалити такий вирок, аби обвинувачена не потрапила за ґрати. 9 серпня 2016 року, як стверджували НАБУ і САП, Чаус біля своєї машини отримав 150 тисяч доларів хабаря. Після цього екссуддя сів за кермо і поїхав у бік озера Малинівка на Троєщині до садового товариства «Приозерне». На березі він розділив суму неправомірної вигоди на дві частини: 80 і 70 тис. дол. Першу частину поклав у 2-літрову банку і закопав, а решту – теж поклав у банку, але залишив у машині.

Таким був Микола Чаус, суддя Дніпровського суду м. Києва, який приймав рішення проти Майдану. Але не був підданий люстрації вже за Порошенка

Але затримати на місці злочину суддю Чауса не змогли. Для цього необхідний був дозвіл Верховної Ради. Тож Чауса відпустили і потім не змогли знайти за місцем проживання.

6 вересня 2016 року Верховна Рада надала дозвіл на арешт. На той час Чауса вже не було в країні.

Серіал «Молдова»

Крім справи про хабар, детективи НАБУ також розслідують кримінальне провадження про вивезення екссудді Чауса до Молдови. Детективи припускають, що до вивезення Чауса можуть бути причетні співробітники служби безпеки експрезидента Петра Порошенка та Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Така версія детально описана в судовому рішенні, яке  оприлюднили  журналісти Slidstvo.info. Як ідеться в документі, ймовірно, у колишнього народного депутата від БПП Олександра Грановського та співробітників служби безпеки президента, ГУР Міноборони міг з’явитися умисел на переховування Чауса від НАБУ і САП. Співробітники служби безпеки президента та ГУР Міноборони займалися організацією цього вивезення колишнього судді до Молдови. До цієї історії також міг бути причетний колишній адвокат, а нині заступник керівника Офісу президента. Він нібито привіз Чауса на один з київських паркінгів і, ймовірно, передав співробітникам служби безпеки президента та ГУР. Вони ж орга­нізували Чаусу документи справжнього громадянина Молдови, під яким начебто екссуддя вилетів до сусідньої країни.

Лише в лютому 2017 року Чауса затримали в Молдові за запитом НАБУ і САП. Увесь цей час, аж до квітня 2021 року, в Молдові тривали спроби Чауса отримати політичний притулок. Але він отримував відмови.

3 квітня Чауса  викрали в Кишиневі. Вже за кілька днів органи правопорядку Молдови затримали ймовірного викрадача колишнього судді. Як  з’ясували  журналісти Slidstvo.info і молдовські розслідувачі RISE Moldova, до викрадення Чауса в Молдові може бути причетна група українців, пов’язана з українськими спецслужбами та органами розвідки. Офіційно Україна цей факт заперечувала.

Куди вивезли Чауса, було до останнього часу невідомо. У травні він  записав  відео, де повідомив, що живий і здоровий. Після цього ще кілька разів робив заяви і знову зник. Аж до 30 липня.

Співробітники НАБУ вимагали у СБУ віддати фігуранта справи про корупцію. 4 серпня вимагають привезти Миколу Чауса до суду

Чауса везли з Вінницького аеропорту до Києва?

Щоб дізнатись деталі, як його затримували на Вінниччині та доставляли до Києва, що заявив працівникам СБУ виявлений у Мазурівці суддя Чаус – ми звернулись до прес­служби СБУ у Він­ницькій області. Ось що нам повідомив прессекретар СБУ у Вінницькій області Денис Закаблук:

– Служба безпеки України не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського районного суду м. Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон.

У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями.

Окремо звертаємо увагу на те, що в п’ятницю, 30.07, на «гарячу лінію» Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ (хто кого перший побачив, викликав чи покликав — не впливає на суть подій)

Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки.

Зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

Служба безпеки України вживає необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли. Ми маємо справу з операцією, не всі деталі якої можна/потрібно розголошувати або акцентувати на цьому увагу суспільства, – наголосив він.

Та ми все ж дізнались із наших джерел, що Чауса оперативники СБУ привезли на аеродром у Вінниці, звідки його доправляли гелікоптером до Василькова, що під Києвом. Звідти екссуддю машиною везли в Центральне управління СБУ на Володимирській у супроводженні «Альфи».

На в’їзді до Києва СБУшників чекав «сюрприз» в особі працівників НАБУ, які вимагали видати їм Чауса. Юридично  детективи  мали ухвалу на затримання Чауса ще з 2016 року, оскільки лише в їхній хабарній справі екссуддя є підозрюваним. Проте на вимоги працівників НАБУ співробітники СБУ просто не відреагували.

1 серпня Чауса знайшов і його адвокат Кравець. За його словами, екссуддя не затриманий, а перебуває під захистом СБУ. Місце знаходження не розголошує, бо йому загрожує небезпека.

Чому СБУ не передає Чауса детективам НАБУ? Це цікавить багатьох. Адже він має офі­ційний статус підозрюваного в особливо тяжкому злочині і є ухвала на його затримання. Більше того, детективи НАБУ хочуть обрати Чаусу запобіжний захід у межах цієї справи. Тож вони звернулися до СБУ, щоб офіційно отримати інформацію про перебування екссудді та забезпечення працівниками спецслужби явки Чауса  до Вищого антикорупційного суду на 4 серпня. Що буде далі? Це питання, думаю, цікавить усіх.

Ось яку заяву зробили з цього приводу в НАБУ:

– НАБУ ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса, однак на законні вимоги детективів зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники Служби безпеки не реагували, після чого незаконно доставили його на вул. Володимирську, 33 (будівля СБУ – ред.)

А ось що заявив журналіст Юрій Бутусов:

– За даними джерел Цензор.Нет, Чауса звільнили за планом, розробленим в Офісі президента. Він знаходився на базі ГУР МО і погодився співпрацювати з Офі­сом президента під гарантію передачі його справи в СБУ від НАБУ, уникнення кримінальної відповідальності за корупцію. Це означає, що СБУ пред’я­вить Чаусу звинувачення за статтями «незаконний перетин держкордону» або будь-яку іншу статтю, яка знаходиться в під­слідності СБУ. І після цього від Генпрокуратури зажадають передати справу Чауса в СБУ.

Як повідомили із Офісу президента, суддя Чаус із Зеленським, попри чутки, не зустрічався.

Далі – ще цікавіше. Схоже, цей вінницький блокбастер стане №1 в Україні.

Тетяна РЕДЬКО
Андрій Власенко